2013/060 Sirküler (19.02.2013)


ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2013 / 60

Sayın Üyemiz,

  1. Gürcistan'a Patates İhracatı
  2. İran Food and Hospitality Fuarı 2013

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Fisun EVRENSEVDİ

Genel Sekreter


GÜRCİSTAN'A PATATES İHRACATI

Batum Ticaret Ataşeliğinin bir yazısına atfen Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan 15/02/2013 tarihli yazıda, Gürcistan'a ihracatı gerçekleştirilen ülkemiz menşeli patates ürünlerinde kanserojen madde tespit edildiğine dair alınan duyumlar sonucunda konu ile ilgili araştırma yapıldığı, bu kapsamda ülkemizden anılan ülkeye sevkiyatı gerçekleştirilen patateslerden Sarp Gümrük Kapısında rastgele örnekler alınarak Tiflis'te yerleşik bir laboratuvarda analize tabi tutulduğu ve analiz sonuçlarına göre "Synchytrium Endobioticum Pere" ve "Ralstonia Solanacearum" zararlılarıyla bulaşık veya çürük olduğu tespit edilen ürünlerin Gürcistan'a girmesine müsaade edilmediği ifade edilmektedir.

Aynı yazıda devamla, tarımsal ürünlerde yurtiçi arzın yurtiçi tüketimi aştığı durumlarda oluşan stok fazlasının ihracata yönlendirilmesiyle söz konusu ürünlerin yurtiçi fiyatlarındaki aşağı yönlü baskının hafifletildiği ve fiyat istikrarına olumlu katkı sağlandığı, patates ürününde 2012 yılında yukarıda ifade edilen türden zararlılara rastlanmasının da etkisiyle yurt dışı talebin gerilediği ve yurtiçi fiyatlarda ciddi düşüşler kaydedildiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, benzer bir fiyat dalgalanmasının önümüzdeki süreçte oluşmasının önlenmesini ve ülkemiz menşeli patatesin imajının bozulmasının önüne geçilmesini teminen söz konusu pazarlara yönelik ihracatta adı geçen zararlılardan arınmış ürün kullanılması hususunda üyelerimizin bilgilendirilmesi talep edilmektedir. (865)

İRAN FOOD AND HOSPİTALİTY FUARI 2013

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel sekreterliğinden alınan bir yazıda; Ortadoğunun önde gelen fuarlarından olan, 28-31 Mayıs 2013 tarihlerinde İran / Tahran'da düzenlenecek "20. Uluslararası Gıda, İçecek ve İkramcılık Ticari Fuarı”na (20th International Food, Beverages & Hospitality Trade Fair) Türkiye'nin milli katılım organizasyonunun Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, fuara ilişkin katılım bedeli ile ayrıntılı bilgi EK 1'de sunulmakta olup, fuara katılmak isteyen firmaların fuar başvuru formunu (EK 2) doldurarak en geç 08.03.2013 tarihine kadar Akdeniz İhracatçı Birliklerinin (324) 325 41 42 no'lu faksına göndermesi gerektiği bildirilmektedir. (783)

Ek-1: İran / Tahran 20. Uluslararası Gıda, İçecek ve İkramcılık Ticari Fuarı Ayrıntılı Bilgi (2 Sayfa)

Ek-2: Başvuru Formu (1 Sayfa)


Ekler:
srkaib2013060.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.