2013/097 Sirküler (02.04.2013)


ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2013/97

Sayın Üyemiz,

1. RAPEX (Hızlı Alarm Sistemi) Yoluyla Bildirilen Güvensiz Ürünler

2. DENİB 2. Ev ve Plaj Giyimi Tasarım Yarışması

3. AB'nin Hindistan Menşeli Ürünlere Uyguladığı Anti-Damping Önlemi

4. İthalat Talebi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun EVRENSEVDİ

Genel Sekreter

 

RAPEX (HIZLI ALARM SİSTEMİ) YOLUYLA BİLDİRİLEN GÜVENSİZ ÜRÜNLER

Ekonomi Bakanlığından alınan bir yazıda; bilindiği üzere, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasından tüketiciler açısından tehlike arz eden ürünlere ilişkin hızlı bilgi alışverişine imkân sağlayan RAPEX (Hızlı Alarm Sistemi) sistemi kapsamında, Avrupa Birliği standartlarına uymayan ürünler tespit edilmekte ve piyasaya sunulmaları yasaklandığı belirtilerek; bu kapsamda ilgili standartları ihlal eden ürünlerin aşağıdaki linkte detaylı bilgi çerçevesinde paylaşıldığı bildirilmektedir.

http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm#notice

Bu çerçevede, ekli tabloda 2013 yılının ilk 10 haftasında RAPEX Sisteminde yayınlanan Türkiye menşeli olan tekstil ürünlerine ilişkin bilgiler yer almaktadır. Listede görülen 14682 no'lu AB Standardına göre, 0-7 yaş için tasarımı yapılan hazır giyim ürünlerinin boyun ve kapüşon kısımlarında kordon ve büzme iplik kullanımı yasaktır. B ürün gruplarında ihracat yapan üyelerimizin ürünlerinde Avrupa standartlarına azami önem göstermesi gerekmektedir. (1551)

Ek-1 : Tablo (1 Sayf)

DENİB 2. EV VE PLAJ GİYİMİ TASARIM YARIŞMASI HK.


Denizli İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda, her geçen yıl ihracatın geliştiği ülkemizde, katma değeri daha fazla ürünlerin üretilerek ihracatının sağlanması için farklı alanlarda çalışmalar sürdürüldüğü belirtilmektedir. Bu çalışmaların bir parçası olarak, İhracatçı Birliklerinin farklı sektörlerde tasarım yarışmaları düzenlediği, böylelikle tasarımın önemine dikkat çekilmesinin hedeflendiği ve genç tasarımcılara kendilerini gösterebilmeleri için fırsatlar sunduğu,

Bu bağlamda, geçen yıl ilki gerçekleştirilen yarışma ile Denizli'de niş bir sektör olarak var olan ancak bilinmeyen ev ve plaj giyimi sektörünü güçlendirmek, Denizli'yi ev ve plaj giyimi sektörünün merkezi haline getirmek, sektöre genç, yetenekli tasarımcıları kazandırmak, sektörde bir tasarım bilinci oluşturmak ve Denizli'de ihraç edilebilir ürünlerin çeşitliliğini arttırarak ihracatçı firmaların rekabet gücünü arttırmak amacının hedeflendiği,

Bu sene gerçekleştirilecek olan yarışmanın temasının "SU” olduğu, DENİB 2. Ev ve Plaj Giyimi Tasarım Yarışması'na ilişkin ayrıntılı bilgiye www.evveplajgiyimiyarismasi.com ve www.denib.gov.tr adreslerinden ulaşılması mümkün olduğu belirtilmektedir. (Yarışma için dosya teslim tarihi: 31 Mayıs 2013 Cuma) (1641)

AB'NİN HİNDİSTAN MENŞELİ ÜRÜNLERE UYGULADIĞI ANTİ-DAMPİNG ÖNLEMİ

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda; Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından Hindistan menşeli "Senteteik İplik” (5607.49.11, 5607.49.19, 5607.50.11 ve 5607.50.19 GTİP'li) ürün grubu ithalatına karşılık olarak 26 Haziran 1998 tarihinde uygulamaya konulan ve son nihai gözden geçirme soruşturması 22 Aralık 2010'da tamamlanan %53 ile %82 arasında değişsen oranlarda anti-damping önleminin yürürlükte olduğu,

Öte yandan, bir örneği ilişik AB Komisyonu duyurusunda bahsekonu anti-damping önleminin AB yerli üreticilerden talep gelmesi halinde 23 Aralık 2013 tarihinde sona erdirileceği bildirilmektedir. (1731)

Bu çerçevede, bahsi geçen ürünleri ihraç eden üyelerimizin mezkur önlemin yürürlükten kaldırılmaması yönünde AB nezdinde faaliyet yapmaları tavsiye edilmektedir. (1731)

Ek-2 : Duyuru (1 Sayfa)

İTHALAT TALEBİ

Roma Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atfen Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda; Roma Ticaret Müşavirliğine müracaat eden ve iletişim bilgileri aşağıda yer alan Vicenza Sanayiciler Birliği (Confindustria Vicenza) Dış Ticaret Yetkilisi tarafından, söz konusu Birliğin üyelerinin Türkiye'den ilişiği ekte gönderilen özeliklerde pamuklu teknik tekstil kumaşları ithal etmek istediği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, bahse konu firmanın talepleri ile ilgilenen firmaların iletişim bilgilerinin Müşavirliğimiz aracılığıyla söz konusu firmaya iletilmesini teminen Genel Sekreterliğimize (tosunn@aib.gov.tr) bilgi verilmesi önem arz etmektedir. (1840)

İletişim bilgileri:

Confindustria Vicenza

Stefano Acerbi

Dış Ticaret Bölümü

Tel: 00390444 232500

Faks: 00390444 526155

Ek-3: Tablo ( Sayfa)


Ekler:
srkaib2013097.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.