2013/274 Sirküler (04.11.2013)


ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER NO:2013/274

Sayın Üyemiz,

1. BAE Standart Taslağı

2. Akabe/Ürdün İş Adamları Heyeti

3. 2013 Ürünü Kuru İncir Aflatoksin Oranı

4. 97/5 Sayılı Tebliğ-Helal Belgesi

5. ABD/ Anti-Damping Nihai Gözden Geçirme Soruşturması

6. ABD/ Anti-Damping Nihai Gözden Geçirme Soruşturması

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter


BAE STANDART TASLAĞI

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Körfez İşbirliği Ülkeleri Standardizasyon Örgütü tarafından hazırlanan "GSO/FDS 150-1/2013 Gıda Ürünlerinin Zorunlu Son Tüketim Tarihi” isimli taslak standardının, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticarette Teknik Engeller Anlaşması hükümleri çerçevesinde DTÖ üyelerine bildirildiği, söz konusu standart taslağının, işleme yöntemi ve paketleme şekline göre bazı et, balık ve süt ürünlerinin azami raf ömürlerini tespit ettiği, bu çerçevede, standart taslağında belirtilen raf ömürlerinin, başta iki hafta veya daha sınırlı raf ömrü biçilen ürünleri ihraç eden firmalar olmak üzere, ihracatçılarımızca değerlendirilmesinin önem arz ettiği, belirlenen raf ömürlerinin bilimsel temellere dayanmadığı, ticareti gereğinden fazla kısıtladığı ve bu minvalde ticarette teknik engel yarattığının tespit edilmesi halinde Bakanlıklarınca gerekli girişimlerde bulunmasının planlandığı belirtilmekte olup, söz konusu taslak hakkında görüş ve önerilerimiz talep edilmektedir.

Bu çerçevede, "GSO/FDS 150-1/2013 Gıda Ürünlerinin Zorunlu Son Tüketim Tarihi” isimli taslak Standardına (Ek-1) ilişkin olabilecek görüş ve önerilerinizi ekte yer alan Görüş Bildirim Formu aracılığıyla, en geç 07/11/2013 Perşembe günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (e-posta: soysalc@aib.gov.tr, Faks: 311 79 00) bildirilmesi hususunu önemle bilgilerinize sunarız.(5997)

Ek-1 Standart Taslağı

Ek-2 Görüş Formu

AKABE/ÜRDÜN İŞ ADAMLARI HEYETİ

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Türk Hava Yollarının (THY) Ürdün'ün Akebe şehrine yeni hat açtığı ve uçuşların başladığı,

Bu vesile ile THY ile yapılan protokol çerçevesinde azami 30 iş adamımız ile birlikte 15-18 Aralık 2013 tarihleri arasında Akabe'ye yönelik iş insanları heyeti düzenleneceği,

İş adamları heyetine; elektrikli ve elektronik ürünler ve kablolar, tarım ve gıda ürünleri, kimyevi maddeler ve mamulleri, çelik, demir ve demir dışı metaller, ağaç mamulleri ve orman ürünleri, tekstil ve hazır giyim, iklimlendirme, turizm, taşıt araçları ve yan sanayi, makine ve aksamları, inşaat makineleri ve malzemeleri sektörleri başta olmak üzere uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmaların katılımlarında fayda görüldüğü,

Bu çerçevede heyete katılmak isteyen üyelerimizin www.tim.org.tr adresinde yer alan başvuru formunu (http://goo.gl/NRKbJq) eksiksiz doldurarak elektronik ortamda, en geç 29 Kasım 2013 Cuma günü mesai bitimine kadar başvuru yapmaları gerektiği,

Ayrıca organizasyon kapsamındaki uçak bileti, ikili görüşmeler ve transfer giderlerinin karşılanmasını teminen söz konusu heyete katılmak isteyen üyelerimizin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Vakıfbank Şirinevler Şubesi (IBAN TR93 0001 5001 5804 8000 9634 35), Swift Kodu. TVBATR2A Avro Hesabına 1.159.- Avro avans (katılımcının iptal edilmesi durumunda İADESİZ) ödeme yapmaları ve ilgili banka dekontunu erkanbayram@tim.org.tr e-gönderi adresine iletmeleri gerektiği ifade edilmektedir. (6024)

2013 ÜRÜNÜ KURU İNCİR AFLATOKSİN ORANI

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (EİB) alınan yazıda; Genel Sekreterliklerince yürütülen aflatoksinli incirlerin imhası projesi kapsamında, kuru incir ihracatlarında FOB değer üzerinden yapılan %1 oranındaki aflatoksin kesintilerinin firmalara iade edilebilmesi için 2013/14 sezonunda Birlikleri deposuna teslim edilecek kuru incirlerde aflatoksin oranının %0,8 (binde 8) olmasının kararlaştırıldığı ifade edilmekte olup, konu ile ilgili olarak üyelerine iletmiş oldukları duyurunun bir örneği ekte yer almaktadır. (5942)

Ek-3 EİB duyuru metni (5 Sayfa)

97/5 SAYILI TEBLİĞ-HELAL BELGESİ

T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, 97/5 sayılı "Çevre Maliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” uyarınca akredite edilmiş kuruluşlardan alınan, Uygulama Usul ve Esasları Genelgesinde yer alan belgelerin destek kapsamında olduğu bilgisi verilmiş,

Gıda ürünleri, gıda ile ilgili ürünler ve bunların üretim süreçlerinin İslami şartlara göre değerlendirilmesi sonucunda düzenlenen "Helal Belgesi”nin de 97/5 sayılı Tebliğ uyarınca destek kapsamında yer alan belge olduğu ifade edilmiş,

Ancak "Helal Belgesi” konusunda İslâm dünyasında herhangi bir konsensüs bulunmamakta olup dünya çapında onlarca kurum/kuruluşun kendi yorumlamaları neticesinde oluşturdukları süreçler uyarınca yüzlerce belgelendirme kuruluşu tarafından "Helal Belgesi” verildiği,

"İslam İşbirliği Teşkilatı” bünyesinde "Helal”e ilişkin olarak yapılan değerlendirmeler neticesinde bu konuda yeknesaklığın sağlanması için özellikle ülkemiz önderliğinde ve Bakanlığımız, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), Türk Standartları Enstitüsü (TSE), İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) ve ilgili sivil toplum kuruluşları çalışmaları ile mesafe kat edildiği ancak henüz bir netice alınamadığı,

Bu durumda, mevcut Helal Belgelerinin 97/5 sayılı Tebliğ ve Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi uyarınca değerlendirilmesine ilişkin olarak aşağıdaki hususların belirtilmesinde yarar görüleceği ifade edilmiştir.

1. Öncelikle, Helal Belgesine ilişkin herhangi bir uluslararası ve milli akreditasyon süreci bulunmadığından konuya ilişkin Genelgede yer alan "Akreditasyon Kuruluşu” tanımının "i” fıkrasına uyan herhangi bir kuruluş bulunmamaktadır.

2. "Akreditasyon Kuruluşu” tanımının "ii” fıkrası uyarınca bazı ülkelerin Helal konusunda akredite etme/yetkilendirmeye yetkisine sahip kurum/kuruluşları bulunmakta olup bu kurum/kuruluşlar tarafından akredite edilmiş/yetkilendirilmiş kuruluşların "Akredite Edilmiş Kurum/Kuruluşlar” değerlendirilmesi mümkündür. Bu duruma örnek "Akreditasyon Kuruluşu” olarak Malezya'nın İslami Kalkınma Başkanlığı (JAKIM) verilebilir. JAKIM Malezya'nın Helal pazarına ilişkin tek yetkili mercii olup ancak bu kuruluş ve bu kuruluş tarafından tanınan, akredite edilen ve/veya yetkilendirilen kuruluşlar tarafından tanınan, akredite edilen ve/veya yetkilendirilen kuruluşlar tarafından verilen "Helal Belge”leri ile Malezya Helal pazarına girilmesi mümkündür. Bu bağlamda, JAKIM ve diğer ülkelerdeki benzeri yetkili kuruluşlar tarafından tanınan, akredite edilen ve/veya yetkilendirilen kuruluşlardan alınan Helal Belgelerinin desteklenmesi uygun bulunmaktadır.

3. Helal konusunda yeknesaklık olmadığı için dünya genelinde kurulmuş ve "Helal”e ilişkin kriterler belirleyen birçok dernek, birlik, örgüt, enstitü vb. kuruluşlar, "Akreditasyon Kuruluşu” tanımına herhangi bir şekilde girmediği için bu tarz kuruluşlardan ve/veya bu kuruluşlar tarafından tanınan, akredite edilen ve/veya bu kuruluşlar tarafından tanınan, akredite edilen ve/veya yetkilendirilen kuruluşlardan alınan Helal Belgelerinin destek kapsamında değerlendirmeye alınması mümkün bulunmaktadır.

4. Ülkemizde TSE de belirlemiş olduğu süreçler uyarınca Helal Belgelendirilmesi yapmaktadır. Ancak "Akreditasyon Kuruluşu” tanımının "i” fıkrasına uyan TÜRKAK'ın bu konuda herhangi bir akreditasyon süreci bulunmadığı gibi mevcut durumda "Akreditasyon Kuruluşu” tanımının "ii” fıkrasına uyan bir kuruluş tarafından da TSE akredite edilmemiş/yetkilendirilmemiştir. TSE ile yapılan görüşmelerde TSE'nin yakın zamanda ilgili ülkelerin yetkili kurum/kuruluşlarınca Helal belgelendirmesi konusunda yetkilendirilebileceği ifade edilmiştir. Böylesi bir yetkilendirme gerçekleştikten ve Ekonomi Bakanlığına bildirildikten sonra TSE'nin vereceği Helal belgelerinin değerlendirmeye alınması mümkün olacaktır. (5920)

ABD / ANTİ-DAMPİNG NİHAİ GÖZDEN GEÇİRME SORUŞTURMASI

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli "Ambalaj İçin Torba ve Çuvallar” (6305.33.00.50 ve 6305.33.00.80 HTS kodlu) ithalatına yönelik 7 Ağustos 2008 tarihinden bu yana uygulanmakta olan anti-damping önlemlerine ilişkin 1 Temmuz 2013 tarihinde başlatılan nihai gözden geçirme soruşturmasının (NGGS) tamamlanmış olduğu, mezkur soruşturmaya dair kesin kararın 29 Ekim 2013 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmış olduğu ve bahse konu önlemin anılan ülke için %20,19 ila %47,64 arasında değişen oranlarda uygulanmasına karar verildiği belirtilmektedir.

Bu minvalde, Ekonomi Bakanlığı'nca mezkur ürün grubunun ABD'ye ihracatında kayda değer bir rekabet avantajı sağlanabileceği mütalaa edilmektedir.(6028)

Ek-4 ABD Resmi Gazete Örneği

ABD / ANTİ-DAMPİNG NİHAİ GÖZDEN GEÇİRME SORUŞTURMASI

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Japonya menşeli "Gaz veya Petrol Boru Hatlarında Kullanılan İnce ve Kalın Borular” (7305.11.10.30, 7305.11.10.60, 7305.11.10.50.00, 7305.12.10.30, 7305.12.10.60, 7305.12.50.00, 7305.19.10.30, 7305.19.10.60 ve 7305.19.50.00 HTS kodlu) ithalatına yönelik 6 Aralık 2001 tarihinden bu yana uygulanmakta olan anti-damping önlemlerine ilişkin 1 Ekim 2013 tarihinde başlatılan nihai gözden geçirme soruşturmasının (NGGS) tamamlanmış olduğu, mezkur soruşturmaya dair kesin kararın 29 Ekim 2013 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmış olduğu ve bahse konu önlemin anılan ülke için %30.80 oranında uygulanmasının devamına karar verildiği belirtilmektedir.

Bu minvalde, Ekonomi Bakanlığı'nca mezkur ürün grubunun ABD'ye ihracatında kayda değer bir rekabet avantajı sağlanabileceği mütalaa edilmektedir.(6029)

Ek-5 ABD Resmi Gazete Örneği (2)



Ekler:
E-1 BAE Standart Taslagi.pdf

Ek-2 GORUS Formu.doc

Ek-3 EIB Duyuru Metni.pdf

Ek-4 ABD Resmi Gazete.pdf

Ek-5 ABD Resmi Gazete(2).pdf

Sirkuler 2013-274.doc

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.