2015/108 Sirküler (22.05.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015 /108

Sayın Üyemiz,

1. Çin Sektörel Ticaret Heyeti

2. Suriye'ye Sigara Cinsi Eşyanın Sevki

3. Avustralya / Anti-Damping Soruşturması

4. İplik Meslek Dalı Revize Meslek Standartları

5. Tekstil ve Otomotiv İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

 

Anıl YILMAZ
Genel Sekreter V.


1. Çin Sektörel Ticaret Heyeti

Akdeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği organizatörlüğünde 27 Ağustos - 1 Eylül 2015 tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti/Pekin-Şanghay'a yönelik "Yaş Meyve ve Sebze” ürünlerini kapsayan Sektörel Ticaret Heyeti Programı organize edileceği bildirilmektedir. Katılımcı firmaların tercihine göre; 2-4 Eylül 2015 tarihleri arasında yapılacak ve milli katılım organizasyonu Birliklerince gerçekleştirilen Asia Fruit Logistica fuarı ziyareti de ekleneceği iletilmektedir.

Gerek ekonomisi gerekse nüfusu göz önünde bulundurulduğunda dünya yaş meyve ve sebze sektörünün en önemli aktörlerinden olan Çin Halk Cumhuriyeti'nin, yaş meyve ve sebze ticaretinde büyük bir potansiyele sahip olduğu düşünülmektedir. Sektörel Ticaret Heyeti kapsamında Ticaret Odaları, İthalatçı Birlikleri ve Meyve ve Sebze Hallerinin ziyaret edilmesi, Türk ve Çinli işadamları arasında ikili iş görüşmeleri yapılması planlanmakta olduğu iletilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu Sektörel Ticaret Heyeti Programının, ÇHC'ne ihracat izin prosedürlerinin tamamlanması sonrası ihracat yapmak isteyen firmalar için önemli bir fırsat olacağı düşünülmektedir.

Söz konusu Sektörel Ticaret Heyeti'nin 27 Ağustos-1 Eylül 2015 tarihleri arasındaki Pekin ve Şangay şehirlerini kapsayan programı için alınan yazıda firma katılım payı 3.250 Euro/Tek kişilik odada kişi başı ve 27 Ağustos-4 Eylül 2015 tarihleri arasındaki Pekin, Şanghay ve Hong Kong şehirlerini kapsayan programı için alınan yazıda firma katılım payı 4.000 Euro/Tek kişilik odada kişi başı şeklinde iletilmektedir.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun 2011/1 sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ kapsamında sektörel ticaret heyeti programlarına ilişkin ulaşım ve konaklama giderlerinin %50'si desteklenmektedir (şirket başına en fazla 2 kişiye ait ekonomi sınıfı uçak biletinin %50'si ve yine şirket başına günlük 300 ABD Dolarını geçmemek kaydıyla konaklama (oda+kahvaltı) giderlerinin %50'si desteklenir.

27 Ağustos-1 Eylül 2015 tarihleri arasındaki programın katılım payına; İstanbul çıkışlı ekonomi sınıfı uçak biletleri (Çin'deki ara uçuşlar da dahil), 5 yıldızlı otelde toplam 5 gece konaklama (oda+kahvaltı), alan vergisi, yerel firmalarla ikili iş görüşmeleri, tercümanlık hizmetleri, havaalanı-otel-havaalanı transferleri ve ikili iş görüşmeleri için gerekli olan bütün hizmetler dâhil, oteldeki ekstra oda harcamaları, öğle ve akşam yemekleri ve diğer ekstra harcamaların hariç olduğu bildirilmektedir.

27 Ağustos-4 Eylül 2015 tarihleri arasındaki programın katılım payına; İstanbul çıkışlı ekonomi sınıfı uçak biletleri (Çin'deki ara uçuşlar da dahil), 5 yıldızlı otelde toplam 8 gece konaklama (oda+kahvaltı), alan vergisi, yerel firmalarla ikili iş görüşmeleri, tercümanlık hizmetleri, 3 günlük fuar giriş bileti, havaalanı-otel-havaalanı transferleri ve ikili iş görüşmeleri için gerekli olan bütün hizmetler dâhil, oteldeki ekstra oda harcamaları, öğle ve akşam yemekleri ve diğer ekstra harcamaların hariç olduğu bildirilmektedir.

Ayrıca organizasyona İstanbul dışından katılacak üyelerin iç hat uçuşları ve T.C. vatandaşlarına uygulanan ÇHC vize işlem bedelleri ve yurt dışı çıkış pul bedelleri kendileri tarafından karşılanacağı ifade edilmektedir.

Söz konusu heyete katılmak isteyen ihracatçı ve iş adamlarımızın Akdeniz İhracatçı Birlikleri Vakıfbank Bankası Mersin Şubesi (052) IBAN Euro TR 54 0001 5001 5804 8000 3978 51 hesabına açıklama kısmına "Çin Halk Cumhuriyeti Yaş Meyve Sebze Sektörel Ticaret Heyeti” yazdırarak tercih programına göre 3.250 Euro veya 4.000 Euro tutarındaki katılım ücretini yatırmaları, dekontla birlikte eklerde yer alan; Katılımcı Şirket Talep Yazısı ile Katılımcı Şirket Bilgi Formunu, ilgili sektörel ticaret heyetine katılacak kişilerin şirket çalışanı olması halinde heyetin yapıldığı aya ait SGK bildirgesini (e-bildirge asıl olarak kabul edilir) en geç22 Haziran 2015 Pazartesigünü mesai bitimine kadar (324) 325 41 42 numaralı faksa veyayms@akib.org.tradresli elektronik postaya iletmeleri gerektiği bildirilmektedir.

Yazının devamında, başvuru sonrası katılımdan vazgeçilmesi halinde katılım payının otel/ulaşım vb. ön ödemelerden doğan kısmı geri ödenmeyeceği ve ücretin avans niteliğinde olup doğacak fiyat farkının firmalara yansıtılacağı bildirilmektedir. (2962)

Ek-1: Taslak Program

Ek-2: Katılımcı Şirket Bilgi Formu

Ek-3: Katılımcı Şirket Talep Yazısı

2. Suriye'ye Sigara Cinsi Eşyanın Sevki

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle, Cilvegözü, Öncüpınar, Karkamış ve Akçakale kara hudut kapılarında verilmekte olan gümrük hizmetlerinin yeniden planlanarak bazı sınırlamaların uygulamaya konulduğu, 30.04.2015 tarihi itibariyle Suriye'ye açılan kara hudut kapılarında sigara cinsi eşyanın Suriye'ye transitinde gümrük hizmeti verilmesi uygulamasına son verildiği ifade edilmektedir. (2923)

3. Avustralya / Anti-Damping Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Avustralya Anti-Damping Komisyonu tarafından 10 Nisan 2014 tarihinde, ülkemiz, Endonezya ve Tayvan menşeli "Bobin çubuk-filmaşin” (7213.91.00 ve 7227.90.90 GTİP'li) ithalatına yönelik bir anti-damping soruşturması başlatıldığı hatırlatılmaktadır.

Söz konusu soruşturma çerçevesinde Sidney Ticaret Ataşeliği'nden alınan yazıda; Avustralya Anti-Damping Komisyonu tarafından yayımlanan 14 Mayıs 2015 tarihli bildirime göre Türkiye'den gerçekleşen ithalat için hesaplanan damping marjının ihmal edilebilir oranlarda olması hasebiyle Türkiye için soruşturmanın önlemsiz kapatılmasına karar verildiği belirtilmektedir. Mezkur bildirimde ayrıca, soruşturmaya taraf olan Endonezya firması PT Ispat Indo için de soruşturmanın sonlandırıldığı, buna mukabil soruşturmaya taraf olan diğer Endonezya ve Tayvan firmaları için henüz nihai bir karara varılmadığı ifade edilmektedir. (2926)

Ek-4: Kapanış Raporu

Ek-5: Kapanış Bildirimi

4. İplik Meslek Dalı Revize Meslek Standartları

Ulusal Meslek Standartları Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası'ndan alınan bir yazıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili kuruluşu olarak temel görevi Avrupa Birliği ile uyumlu ‘Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemini' kurmak ve işletmek olan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tekstil sektöründe yer alan mesleklerin ulusal meslek standartlarının hazırlanması için Ulusal Meslek Standartları Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikasının yetkilendirildiği iletilmektedir.

Eğitim ve öğretim programlarının iş piyasası gereklerine göre oluşturulmasında, bireylerin mesleği icra edebilme becerilerinin tespitinde meslek standartları oldukça büyük önem taşımakta bu bağlamda, meslek standartlarının belirlenmesinin MYK açısından da öncelik arz etmekte olduğu bildirilmektedir.

Meslek standardı; bir mesleğin başarı ile icra edebilmesi için, gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normlar olarak tanımlanmaktadır. Sendika tekstil sektöründe yer alan mesleklerle ilgili gerekli araştırma, inceleme, analiz, saha çalışmaları ve diğer teknik çalışmaları gerçekleştirerek Tekstil Meslek Dalında 27 adet Meslek Standardı hazırlandığı iletilmektedir.

5544 sayılı MYK Kanunu ve Ulusal Meslek Standartlarının Hazırlanması Hakkında Yönetmelik gereği; Meslek Standartları, MYK tarafından görevlendirilen kurum ve kuruluşlara hazırlatılmakta ve en geç beş (5) yılda bir yeniden değerlendirilmekte olduğu söylenmektedir.

Bu bağlamda iplik meslek dalında 27429 sayılı resmi gazetede 11 Aralık 2009 tarihinde yayımlanan; İplik Eğirme Operatörü (Seviye2), İplik Bitim İşleri Operatörü (Seviye 2), İplik Operatörü (Seviye 4) , Ön İplik Operatörü (Seviye 4) meslek standartları Sendika tarafından yeniden değerlendirilerek revize edildiği iletilmektedir.

MYK'nın öngördüğü şekilde meslek standartları: görevler, işlemler ve başarım ölçütleri ayrımında hazırlandığı ifade edilmektedir. Meslek standartlarının en doğru biçimde hazırlanması açısından kuruluşunuzda ve/veya kuruluşunuzun iştiraklerinde konu ile ilgili meslek grubunda görev alan meslek elemanlarının ve/veya yöneticilerinin görüş ve önerilerinin önem taşımakta olduğu bildirilmiştir.

Bu kapsamda, revize meslek standartları hakkında görüşlerinizi ekteki ‘Görüş ve Değerlendirme Formu'na her bir meslek için ayrı ayrı doldurularak 4 Haziran 2015 Perşembe gününe kadar Birliğimize (E-Posta: arge@baib.gov.tr) gönderilmesi gerekmektedir. (2810)

Ek-6: MYK Yazısı

Ek-7: İplik Meslek Dalı Revize Meslek Standartları: İplik Eğirme Operatörü (Seviye2), İplik Bitim İşleri Operatörü (Seviye 2), İplik Operatörü (Seviye 4) , Ön İplik Operatörü (Seviye 4)

Ek-8: Görüş ve Değerlendirme Formu

5. Tekstil ve Otomotiv İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları

Uludağ İhracatçı Birlikleri'nden alınan bir yazıda; 2023 İhracat Stratejisi kapsamında ihracatta katma değerin artırılması, yeni teknoloji ve metotların üretim sistemine kazandırılması, yenilikçi ürünler tasarlanması, yeni tasarımcılar yetiştirilmesinin teşvik edilmesi, endüstriyel tasarımcılığın geliştirilmesi, üniversite- sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi ve ülkemiz ihracatçıları tarafından özgün ürünlerin dünya pazarlarına sunulmasına katkı sağlanması amacıyla,27-29 Mayıs 2015 tarihlerinde "TEKSTİL VE OTOMOTİV İNOVASYON VE TASARIM BULUŞMALARI”etkinlikleri kapsamında;

· Tekstil ve Otomotiv İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları (27 Mayıs 2015- Bursa Merinos AKKM)

· Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması (28 Mayıs 2015- Bursa Merinos AKKM)

· Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ortaklığı, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Organizatör ortaklığı ve TÜBİTAK TEYDEB destekleri ile Türkiye UTİB Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası 7. Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi (29 Mayıs 2015- Bursa Merinos AKKM)

etkinlikleri gerçekleştirileceği iletilmektedir.

Etkinlik günlerinde Ar-Ge Proje Pazarı vasıtasıyla sektörlerimizin yüksek katma değerli üretim yapabilmesi, ihracatın sürdürülebilir kılınması amacı ile sanayi-üniversite işbirlikleri öncelikli olmak üzere sanayi-sanayi, üniversite-üniversite, sanayi-araştırma kurumu-üniversite gibi kurumların ortak proje geliştirmeleri amaçlanmaktadır. Etkinlikler ile ayrıca, Ar-Ge projesi yapmak isteyen sanayi kuruluşlarının temsilcileri, yerli ve yabancı üniversite öğretim üyeleri ve Ar-Ge Merkezleri ile Teknopark araştırmacılarının bir araya gelerek yüz yüze görüşme fırsatı olacağı iletilmektedir.

Projelerin tanıtımı Bursa Merinos AKKM Konferans Salonlarında araştırmacıların ve sanayicilerin birebir görüşmeleri şeklinde ve sözlü sunumlarla gerçekleştirilecektir. Bağımsız üyelerden oluşan "Ödül Kurulları” tarafından başarılı bulunan Ar-Ge Proje önerileri ve dereceye giren tasarımların ödüllendirileceği bildirilmektedir.

Bu vesileyle, T.C. Ekonomi Bakanlığı desteğinde ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde eş zamanlı gerçekleştirilecek olan "Tekstil ve Otomotiv İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları”, (27 Mayıs 2015), "Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması” (28 Mayıs 2015), "UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe 7. AR-GE Proje Pazarı Zirvesi” (29 Mayıs 2015) etkinliklerine katılımlarının beklenmekte olduğu iletilmiştir. (2928)

Taslak Program ve Kayıt için: http://www.utibargeprojepazari.com/ , http://www.otomotivprojepazari.com/ , http://www.otomotivtasarimyarismasi.com/

İrtibat: Nihal Sinağ, Kübra Özkan Tel: +90 224 219 10 00



Ekler:
Ek-1A.pdf

EK-1B.pdf

Ek-2.xls

EK-3.doc

Ek-4.pdf

Ek-5.pdf

Ek-6.pdf

Ek-7A.doc

Ek-7B.docx

Ek-7C.doc

Ek-7D.doc

Ek-7E.doc

Ek-8A.doc

Ek-8B.doc

Ek-8C.doc

Ek-8D.doc

Ek-8E.doc

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.