2018/227 Sirküler (07.12.2018)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2018 - 227

Sayın Üyemiz;

1. Görüşe Açma (Gıda İle Temas Eden Plastik Madde Ve Malzemeler)

2. Avustralya-Viktorya Eyaleti'ndeki Projeler

3. UTİB 9.Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması

4. Rusya Etiketleme Uygulaması

5. 2019 Yılı Çin İthalat Fuarı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter

1. Görüşe Açma (Gıda İle Temas Eden Plastik Madde Ve Malzemeler)

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Türk Gıda Kodeksi Hazırlama Yönetmeliği çerçevesinde hazırlanan "Türk Gıda Kodeksi-Gıda ile Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği” ve "Türk Gıda Kodeksi-Gıda ile Temas Eden Plastik Madde ve Malzemelerin Migrasyon Testinde Kullanılan Gıda Benzerleri Listesi Tebliği”ne ait taslak metinlerinin Tarım ve Orman Bakanlığı'nın web sitesinde görüşe açıldığı bildirilmektedir. Söz konusu tebliğ ve görüş bildirme formu ekte yer almaktadır. Bahse konu taslaklara ilişkin görüşlerin, ekte yer alan tablo formatına uygun olarak en geç 11 Aralık 2018 Salı günü mesai bitimine kadar Birliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi rica olunur.

Ek-1: Türk Gıda Kodeksi - Gıda ile Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği

Ek-2: Türk Gıda Kodeksi - Gıda ile Temas Eden Plastik Madde ve Malzemelerin Migrasyon Testinde Kullanılan Gıda Benzerleri Listesi Tebliği

Ek-3: Görüş Bildirme Formu (1 Sayfa)

2. Avustralya-Viktorya Eyaleti'ndeki Projeler

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda iletilen, Melburn Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği'nin, Viktorya Eyaleti'nde sürdürülen veya yeni başlanacak olan projelere ilişkin 26 Kasım 2018 tarihli yazısına istinaden, ilgili projelere ilişkin bilgiler sunan web sayfalarının linkleri aşağıda yer almaktadır.

Web Sayfaları

https://www.vic.gov.au/infrastructureplan.html

https://bigbuild.vic.gov.au/

3. UTİB 9. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nden alınan bir yazıda, T.C.Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliği ile geleceğin tasarımcılarını ev tekstili sektörü ile buluşturmak amacıyla "Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması'' nın bu yıl dokuzuncusunun gerçekleştirileceği bildirilmektedir. " 9.Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması” nın, hem uluslararası pazarlarda moda ve trend yaratabilecek Türkiye Ev Tekstili özgün tasarımlarının ortaya çıkmasına, hem de Ev Tekstili sektöründe yenilikçi ve özgün tasarımcı kimliğinin güçlenmesine yardımcı olacağı belirtilmektedir. Bahse konu olan yarışmanın, sektörel motivasyon, işbirliği ve dayanışmaya katkı sağlayabileceği gibi, Türkiye'de ev tekstili sektöründe ihracatın artırılmasının amaçlandığı, ürün tasarımı kategorisinde bir tema çerçevesinde sadece öğrencilere yönelik gerçekleştirilmekte olduğu bildirilmektedir. Yarışmada, başvurular arasından yapılacak değerlendirme sonucunda 1. 2. ve 3. derecelerinde olmak üzere üç kişinin ödüllendirileceği belirtilmektedir. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması için son dosya teslim tarihinin 15 Şubat 2019 olduğu, yarışma katılım koşulları ile başvuru formlarına aşağıdaki web sayfalarından ulaşılabildiği ifade edilmektedir. Söz konusu yarışma ile ilgili tüm sosyal medya hesaplarının linkleri aşağıda yer almaktadır.

Web Sayfaları

www.evtekstiliyarismasi.com

www.uib.org.tr

Sosyal Medya Hesapları

https://www.facebook.com/evtekstiliyarismasi

https://twitter.com/textilyarismasi

https://www.instagram.com/evtekstilyarismasi/

https://www.youtube.com/channel/UCbKa2OfZsOTZq_GR32P2qXg

4. Rusya Etiketleme Uygulaması

İlgi: 20 / 09 / 2018 Tarihli ve 2018/164 Sayılı Sirkülerimiz.

İlgide kayıtlı yazımızda, Rusya Federasyonu tarafından ithalatta bazı ürünlerde tanımlama (identifikasyon) zorunluluğu getirildiği bildirilmiş ve konu ile ilgili hükümet talimatnamesinin gayri resmi çevirisinin bir örneği bildirilmişti.

Bu kapsamda, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda iletilmiş olan, Moskova Ticaret Müşavirliği'nce hazırlanan bilgi notunun bir örneği ekte yer almaktadır.

Ek-4: Bilgi Notu (3 Sayfa)

5. 2019 Yılı Çin İthalat Fuarı

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçı Birliği'nden alınan bir yazıda, 5-10 Kasım 2018 tarihleri arasında Şanghay / Çin Halk Cumhuriyeti'nde ilk kez düzenlenen "China International Import Expo Fuarı” milli katılım organizasyonunun, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçı Birliği tarafından gerçekleştirildiği bildirilmektedir.

Yazının devamında, 172 ülkeden yaklaşık 3600 katılımcının bulunduğu söz konusu fuarda Gıda ve Tarımsal Ürünler, Aksesuar & Tüketici Ürünleri, Tüketici Elektroniği & Elektronik Aletler, Giyim, Otomobil, Mobilya, Mücevher, Üst Düzey Akıllı Ekipmanlar, Hizmetler sektörleri olmak üzere, 6 ayrı holde 861 m2 alanda 38 firma ile ülkemizin temsil edildiği belirtilmektedir.

2019 yılında yine aynı tarihlerde düzenlenecek fuara ilişkin gerekli çalışmalara başlanmış olduğu ve Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar PEKCAN'ın sözlü talimatlarına istinaden, 2019 yılında fuar idaresinin yer vermesi durumunda toplam 4000 m2 yer alınmasının planlandığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda anılan fuara iştirak etmek isteyen firmaların kaç m2 ile katılacaklarına ilişkin aşağıda yer alan formu doldurarak en geç 13 Aralık 2018 Perşembe günü mesai bitimine kadar Birliğimize (arge@baib.gov.tr) iletmeleri rica olunur.

SEKTÖR

FİRMA ADI

YETKİLİNİN ADI/SOYADI

TELEFON

E-POSTA

KATILMAK İSTENEN



Ekler:
Ek 1 Turk Gida Kodeksi Gida ile Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler Tebligi.doc

Ek 2 Turk Gida Kodeksi Gida ile Temas Eden Plastik Madde ve Malzemelerin Bilesenlerinin Migrasyon Testinde Kullanilan Gida Benzerleri Listesi Tebligi.docx

Ek 3 Gorus Bildirme Formu.doc

Ek 4 Bilgi Notu.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.