2019/044 Sirküler (25.02.2019)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2019-044

Sayın Üyemiz;

1. Türkiye-Fransa Yas Meyve/Sebze Koridoru Kurulması Çalışmaları Kapsamındaki Toplantı

2. BMGK Irak Yaptırımlar Listesinin Güncellenmesi

3. Türkiye- Polonya İstişare Toplantısı

4. Sweets&Snacks 2019 ABD Şikago Milli Katılım Organizasyonu Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


e-imzalıdır

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter V.

1. Türkiye-Fransa Yas Meyve/Sebze Koridoru Kurulması Çalışmaları Kapsamındaki Toplantı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından alınan bir yazıda, ülkemizde demiryolu ve denizyolu bağlantılı kombine taşımacılık operasyonlarının veriminin arttırılması ve Akdeniz Bölgesi'nde üretilen narenciye başta olmak üzere meyve, sebze vb. gibi ürünlerimizin denizyoluyla Avrupa'ya gönderilmesi amacıyla Türkiye ve Fransa arasında bir "yaş sebze/meyve koridoru" oluşturulması çalışmalarının Bakanlıklarınca sürdürüldüğü belirtilmiş; Türkiye - Fransa Çalışma Grubu kararlarına uygun olarak yapılan temaslar sonucunda söz konusu koridorun iki ülke limanları arasında yaş meyve/sebze taşımacılığına odaklanan Ro-Ro/Ro-Pax ve konteyner taşımacılığını da içerebilecek, karayolu/demiryolu hizmetleriyle bütünleşmiş çalışacak şekilde tesis edilmesinin önemli olduğunun değerlendirildiği bildirilmiştir.

Yazıda devamla, gelinen aşamada Akdeniz bölgesindeki limanların hinterlandında yer alan yaş meyve/sebze ihracatçılarının bahse konu koridora iştirak edebilmeleri için ihtiyaçlarının belirlemesi gerektiği; bu amaçla, yaş meyve/sebze ihracatında ön sırada olan Mersin, Antalya, Adana, Osmaniye ve Antakya gibi illerimizin önemli yaş meyve/sebze ihracatçılarının Fransa ve Avrupa Birliği'ne yönelik deniz ulaştırması beklentilerini almak üzere Mersin'de bir toplantı düzenlenmesinin kararlaştırıldığı bildirilmiştir.

Bu itibarla; Ticaret Bakanlığı'ndan bir heyetin 26.02.2019 tarihinde saat 10:00'da, Mersin ve çevre illerin yaş meyve/sebze ihracatçılarının temsilcileriyle görüşmek üzere, AKİB Merkez Ofisine (Mersin) bir çalışma ziyareti yaparak, toplantı gerçekleştireceği bildirilmiş olup, söz konusu ziyaret kapsamında Mersin ilinde düzenlenecek istişare toplantısına katılmak isteyen firmaların https://goo.gl/forms/1hPW5UjxbqpDlG9f1 linkindeki kayıt formunu 25/02/2019 Pazartesi 17:00'a kadar doldurmaları gerekmektedir.

2. BMGK Irak Yaptırımlar Listesinin Güncellenmesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atıfla, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1518 (2003) sayılı kararı uyarınca faaliyet gösteren Irak Yaptırımlar Komitesi'nin 8 Ocak 2019 tarihli bildirimine atfen, 1483 (2003) sayılı BMGK kararının 19. ve 23. paragrafları çerçevesinde malvarlıkları dondurulan şahıslar ve kuruluşlar listesinden aşağıda sunulan kuruluşların çıkarıldığı bildirilmektedir.

- General Establishment for Hospitality Affairs (P.O. Box 240, Hay Al-Wihda, Al- Wathik Square, Baghdad, Iraq)

- General Establishment for Travel and Tourist Services (P.O. Box 10028, Karrada, No:19, Hay Al-Wahda, Mahala (904), Baghdad, Iraq)

- National Computer Centre (P.O.Box 3267, Saadoun Nafoora Square, Baghdad, Iraq)

- State Contracting Buildings Company (P.O. Box 19036, Al NAhda Area, Baghdad, Iraq)

- State Enterprise For Rubber Industries (P.O. Box 71, Diwaniya, Iraq)

- State Organization For Buildings: State Organization of Buildings (Museum Square, Karkh, Baghdad, Iraq), Design and Studies Section (Mosul, left side, near Al Hurya Bridge, P.O. Box 368, Baghdad, Iraq), General Establishment of Buildings For Central Region (Karkh, Karadat Mariam, Baghdad, Iraq), General Establishment of Buildings For Northern Region (Maysan, Iraq), General Establishment of Buildings For Southern Region

- State Organization For Tourism (P.O. Box 2387, Alwiyah, Saadon St., Karrada Al Basra, Iraq / Al-Masbah near Al Fatih Square, Baghdad, Iraq)

- Al-Huda State Company for Religious Tourism (Al-Huda For Religious Tourism Company, alhoda State Company For Religious Tourism, Al-Hoda For Religious Tourism Company)

3. Türkiye- Polonya İstişare Toplantısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye - Polonya Düzenli İstişare Toplantılarının dördüncüsünün, Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan ile Polonya Cumhuriyeti Girişimcilik ve Teknoloji Bakanı Sayın Jadwiga Emilewicz eşbaşkanlıklarında 07 Mart 2019 tarihinde Varşova'da gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu toplantıya ilişkin hazırlık çalışmalarında yararlanılmasını teminen TİM'e iletilmek üzere, ihracatçılarımızın söz konusu pazarda karşılaştığı sorunlar; Türkiye ve Polonya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla neler yapılabileceği ve gerçekleştirilecek toplantı esnasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin görüşlerin https://goo.gl/forms/IoUgAMuEgXrB39gl1web adresinde bulunan Görüş, Öneri ve Sorun Bildirim Formu doldurularak en geç 27 Şubat 2019 Çarşamba günü saat 12:30'a kadar bildirilmesi gerekmektedir.

4. Sweets&Snacks 2019 ABD Şikago Milli Katılım Organizasyonu Hk.

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda; 21-23 Mayıs 2019 tarihleri arasında, Şikago/ Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenecek olan "Sweets&Snacks Expo Uluslararası Çikolata, Şekerleme ve Atıştırmalık Ürünler Fuarı”nın Türkiye milli katılım organizasyonunun Genel Sekreterliklerince gerçekleştirileceği bildirilmiştir.

Yazıda devamla; 2018 yılında, 15.000 m2'lik alanında, 90 farklı ülkeden 800 katılımcının yer aldığı söz konusu fuarı, 18.000 kişinin ziyaret ettiği; fuarın çikolata, şekerleme ve atıştırmalık ürünler sektöründe Amerika kıtasının en büyük fuarı olduğu ve kişi başı şeker tüketiminin en yüksek olduğu, 25 milyar USD'lik ABD pazarına giriş için ideal bir organizasyon olduğu belirtilmiştir.

Bu itibarla, sözkonusu fuara katılım başvurusunda bulunmak isteyen üyelerimizin "Başvuru Formu”nu ve "Fuar Katılım Sözleşmesi”ni, firma kaşesi ve yetkili imzasıyla beraber doldurarak 08 Mart 2019 Cuma günü mesai bitimine kadar İİB Genel Sekreterliğinin 0 212 454 05 01-02 numaralı faksına veya hububat@iib.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

Ayrıntılı Bilgi İçin:

Hububat Koordinasyon Şubesi

Ayşe EKİNCİ

Tel: 0212 454 06 89


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.