2019/128 Sirküler (28.06.2019)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2019-128

Sayın Üyemiz;

Bilindiği üzere, T.C. Ticaret Bakanlığı, ülkemizin ihracatını arttırmak ve ihracatçılarımızın pazar çeşitliliğine katkı sağlamak adına, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC)'ne kiraz ihracatının önünün açılabilmesi amacıyla çalışmalar yürütmekteydi. Bu kapsamda, söz konusu ülkeye kiraz ihracatının fumigasyon yöntemiyle de gerçekleşebilmesine yönelik Çin makamları ile T.C. Ticaret Bakanlığı mutabakata varmıştır.

Bu çerçevede, T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan 27/06/2019 tarihli yazıda, Pekin Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atıfla; söz konusu ülkeye kiraz ihracatında fümigasyon yönteminin de kullanılması hususundaki girişimler kapsamında "Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı İle ÇHC Gümrükler Genel İdaresi Arasında Türk Kirazlarının Çin'e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü”nün (ek-1) 13/06/2019 tarihinde Pekin Ticaret Müşavirliğince paraflandığı ve söz konusu Protokol kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) tarafından iletilen firma listelerinin ÇHC Gümrükler Genel İdaresi tarafından 21/06/2019 tarihinde resmi siteleri üzerinden yayımlandığı belirtilmiş olup, (http://www.customs.gov.cn/customs/jyjy/dzwjyjy/qymd/zwjcp/1890063/index.html?from=groupmessage) bu çerçevede, Çin pazarına kiraz ihracatımızda 3 saatlik bir süreci içeren fümigasyon yönteminin kullanılabilir hale geldiği ifade edilmektedir.

Aynı yazıda devamla, mevcut listeler çerçevesinde, Çin'e kiraz ihraç etmeye izin verilen üretici firma sayısının 17'den 39'a (ek-2), paketleme firma sayısının da 8'den 15'e yükseldiği ve söz konusu 15 firmadan 13'ünün fümigasyon yöntemini uygulayabilecek (ek-3) firmalar olarak kayıt altına alındığı belirtilmektedir. Ayrıca, TOB tarafından iletilen firma listelerinin ÇHC Gümrükler Genel İdaresi tarafından aynı şekilde ve herhangi bir yerinde incelemeye tabi tutulmadan onaylandığı ifade edildiği, bu kapsamda söz konusu ülkeye tarım ürünleri ihracatımızın menfi yönde etkilenmemesi için firmalarımızca özellikle fümigasyon konusunda mezkur Protokol kapsamında kayıt altına alınan hususlara ve kriterlere dikkat edilmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesinin önem arz ettiği belirtilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter T.

Ekler:

1- Kiraz Protokolü (İng.)

2- Kiraz Üretici Listesi

3- Kiraz Paketleme ve Fümigasyon Listesi



Ekler:
Ek 1 Kiraz Protokolü İngilizce.doc

Ek 2 kiraz üretici liste.doc

Ek 3 kiraz paketleme ve fümigasyon liste.doc

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.