2019/137 Sirküler (12.07.2019)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2019-137

Sayın Üyemiz;

1. Avustralya / İnşaat Demiri

2. Biofach 2020 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu

3. Malezya Başbakanının Ziyareti Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


e-imzalıdır

Güzide ERYÜCEL ÇAKAR

Genel Sekreter V.



1. Avustralya / İnşaat Demiri

İlgi : 25.04.2019 ve 2019/079 sayılı sirkülerimiz.

İlgi'de kayıtlı sirkülerimizde, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, 16 Kasım 2018 tarihinde Avustralya Anti-Damping Komisyonu (Komisyon) tarafından ülkemiz menşeli "İnşaat Demiri” ithalatına karşı anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaların başlatılmış olduğu, 18 Nisan 2019 tarihinde yayımlanan nihai karara esas oluşturacak bulgular raporunda, ülkemiz ihracatçılarına negatif damping marjları ile ihmal edilebilir seviyede telafi edici vergi marjı hesaplandığı ve soruşturmaların önlemsiz kapatılmasının düşünüldüğü ifade edilmişti.

Bu defa, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, komisyon tarafından 20 Haziran 2019 tarihinde nihai kararın yayımlanmış olduğu, nihai karara esas oluşturacak bulgular raporuna paralel olarak, Türkiye'den yapılan ithalatta damping olmadığı, Türkiye'den yapılan ithalatın ihmal edilebilir seviyede olduğu ve Türkiye'den yapılan ithalatta hesaplanan telafi edici vergi marjlarının ihmal edilebilir seviyede olduğuna karar verildiği, bu sebeple soruşturmaların önlemsiz kapatılmasına hükmedildiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu nihai rapora https://www.industry.gov.au/data-and-publications/anti-dumping-commission-current-cases/495 adresinden ulaşılabileceği ifade edilmektedir.

2. Biofach 2020 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu

Ege İhracatçılar Birliği'nden alınan bir yazıda, Almanya-Nürnberg'de 12-15 Şubat 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek Biofach 2020 Fuarı'na Birliklerimizce Türkiye milli katılım organizasyonu düzenlenmesi planlandığı belirtilmektedir. Bu çerçevede, söz konusu fuar duyurusuna https://bit.ly/2LdisoP adresinden, başvurusuna ise https://bit.ly/2G4BnhI adresinden ulaşılabilmektedir.

3. Malezya Başbakanının Ziyareti Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıya atıfla, Malezya Başbakanı Mahathir Mohamad'ın 24-27 Temmuz 2019 tarihlerinde ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştireceği, heyete Malezya Ticaret Bakanının da eşlik edeceği ve Malezya heyetinin Sayın Ticaret Bakanımızla bir görüşme gerçekleştirmesinin beklendiği bildirilmektedir.

Yazının devamında, söz konusu görüşmede Türkiye-Malezya STA'sının hizmet ticareti, yatırım ve e-ticaret konularını içerecek şekilde genişletilmesine ilişkin müzakerelerin son durumu, Türkiye-Malezya STA'sının menşe kuralları ve HS 2017 gümrük tarifesinin uygulanmasında karşılaşılan sorunlar, D-8 ve İİT kapsamında işbirliği, Malezya Varlık Fonu Khazanah'ın Türkiye'deki yatırımları, palm yağı özelinde takas ticareti olasılığı, savunma sanayi ve otomotiv sektöründe işbirliği gibi konularının gündeme gelebileceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, ülkemiz ile Malezya arasında ticarette karşılaşılan sorunlar ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik varsa firma önerilerinin, Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne iletilmek üzere, 16 Temmuz 2019 15:00 saatine kadar Birliğimize (arge@baib.gov.tr) adresinde iletilmesi rica olunur.

Ek-1: Sorun ve Öneri Bildirim Formu



Ekler:
Görüş ve Sorun Bildirim Formu.doc

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.