2019/204 Sirküler (17.10.2019)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2019-204

Sayın Üyemiz;

1. YÖREX - Yöresel Ürünler Fuarı

2. San Francisco ABD Sektörel Ticaret Heyeti

3. 4.Akdeniz Pamuk Yolu

4. 2019 Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri

5. Katar Serbest Bölge Otoritesi (QFZA)

6. Türkiye-Bangladeş 5. Dönem KEK Toplantısı

7. Atık İthalatı Çalıştayı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


e-imzalıdır

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter T.



1. YÖREX - Yöresel Ürünler Fuarı

Antalya Ticaret Borsası'ndan alınan yazıda, YÖREX - Yöresel Ürünler Fuarının onuncusu 23-27 Ekim 2019 tarihlerinde "Sizin Oraların Nesi Meşhur?” sloganıyla ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenleneceği bildirilmektedir. Bu kapsamda 10.YÖREX etkinlikleri çerçevesinde fuar programına http://www.yorex.com.tr/yorexprogram.pdf adresinden ulaşılabildiği bildirilmektedir.(5340)

2. San Francisco ABD Sektörel Ticaret Heyeti

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan bir yazıda, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından, 18 Ocak - 21 Ocak 2020 tarihlerinde San Francisco/ABD'ye yönelik Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektörel Ticaret Heyeti programı düzenlenmesi planlandığı bildirilmektedir.

Söz konusu heyet, San Francisco'da 19 - 21 Ocak 2020'de düzenlenecek olan "Winter Fancy Food 2020” ile eş zamanlı gerçekleştirilecek olup; söz konusu fuara her yıl 200'e yakın ülkeden 150 bini aşkın ziyaretçi iştirak etmektedir. Aynı zamanda; ABD, ticari potansiyeli ile hedef pazarlarımız arasında yer almakta, güçlü ekonomisi ile ihracatçılarımıza önemli pazar fırsatları sunduğu bildirilmektedir.

Fuar ziyareti ile birlikte, ABD'de Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektöründe faaliyet gösteren önemli ithalatçılar, toptancılar, distribütörler ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecek olup, program esnasında önemli kurum/kuruluşların ziyaret edilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Ekte yer alan taslak program çerçevesinde gerçekleştirilmesi planlanan ticaret heyetinin Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda Heyet Programı "2011/1 sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği'ne İlişkin Tebliğ” kapsamında değerlendirilecek olup, ticaret heyetinin tahmini katılım ücreti kişi başı 2.127 USD'dır (devlet desteği düşüldükten sonra firmaca ödenmesi gereken net tutar). Heyet organizasyonunun kesinleşmesi halinde katılım ücretinde yaşanabilecek artış veya azalışlar katılımcılara yansıtılacaktır.

Katılım payına dahil olan hizmetler:

· İstanbul - San Francisco - İstanbul ekonomi sınıfı (THY) uçak bileti

· İç hatlar - İstanbul gidiş-dönüş ekonomi sınıfı (THY) uçak bileti

· San Francisco'da 3 gece konaklama (4 veya 5 yıldızlı otelde: oda + kahvaltı)

· İkili iş görüşmeleri için gerekli hizmetler, salon kirası, tercüman, tanıtım malzemeleri, tanıtım hizmetleri vb.

· Gerekli Tüm Transferler

Katılım payına dahil olmayan hizmetler:

· Oteldeki ekstra oda harcamaları ve diğer ekstra harcamalar hariç olacaktır.

· Yurtdışı çıkış harç bedelleri ve vize ücretleri katılımcılar tarafından karşılanacaktır.

Katılmak isteyen firmaların ekte yer alan formları doğru ve eksiksiz olarak doldurarak, katılım ücretinin aşağıdaki Birlik hesabına yatırıldığını gösteren dekont ile beraber en geç 17 Ekim Perşembe günü mesai bitimine kadar mustafakarsu@gaib.org.tr ve ramazantorun@gaib.org.tr e-posta adreslerine göndermeleri gerekmektedir.(5398)

* Ödeme dekontları ulaştıktan sonra katılım kesinleşmekte olup, etkinlik kapsamında uçak biletleri kesildikten ve otel rezervasyonları yapıldıktan sonra katılımcıların katılımını iptal etmesi durumunda ücret iadesi yapılmayacaktır.

BANKA VAKIFBANK

ŞUBE GAZİANTEP

PARA BİRİMİ USD

IBAN TR65 0001 5001 5804 8017 2697 36

HESAP ADI GÜNEYDOĞU ANADOLU HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ

Bilgi İçin İrtibat:

Ramazan TORUN Tel: 0342 211 05 41, ramazantorun@gaib.org.tr

Mustafa KARSU Tel: 0342 211 05 79, mustafakarsu@gaib.org.tr

EK-1: Taslak Program, Katılımcı Şirket Bilgi Formu, Katılımcı Şirket Talep Yazısı

3. 4.Akdeniz Pamuk Yolu

İzmir Ticaret Borsası'ndan alınan yazıda, İzmir Ticaret Borsası, Yunan Pamuk Birliği, İspanyol Pamuk Merkezi işbirliğinde; tüm pamuk sektörü paydaşlarını bir araya getirecek olan "4.Akdeniz Pamuk Yolu”

etkinliği 12 Aralık 2019 tarihinde İspanya'nın Barselona kentinde gerçekleştirileceği bildirilmektedir.(5366)

4. 2019 Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda; TURQUALITY® marka desteğinin 2006/4 sayılı "Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY®'nın Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" ile 2015/9 sayılı "Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri Hakkında Karar" kapsamında yürütüldüğü ve dünyanın ilk devlet destekli marka geliştirme programı olduğu bildirilmektedir.

Aynı yazıda devamla; ülkemizde tasarım farkındalığını yükseltmek üzere Ticaret Bakanlığı, TİM ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu'nun (ETMK) katkılarıyla "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri" organizasyonun sekizincisinin, 14-17 Kasım 2019 tarihlerinde düzenlenecek olan Türkiye Tasarım Haftası kapsamında Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtilmektedir.

Etkinlikle ilgili detaylı bilgiyewww.designturkey.org.trsitesinden ulaşılabilmektedir.(5359)

5. Katar Serbest Bölge Otoritesi (QFZA)

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan yazıda, Katar Serbest Bölge Otoritesi (QFZA) tarafından 7 Ekim 2019 tarihli mektup iletildiği, bahse konu organizasyonun Katar'daki dünya standartlarındaki serbest bölgeleri denetlemek ve işleyişini düzenlemek amacıyla kurulduğu ve küresel gelişmeyi hedefleyen firmalara fırsatlar sunduğu ifade edilmektedir.

Anılan mektupla devamla, adı geçen otoritenin "Birlikte Büyümek” hedefi kapsamında kazan-kazan yaklaşımı temelinde Türk üreticileri ile ihracatçıları için orta doğu pazarına açılmada bir kapı teşkil etme amacına dikkat çektiği ve söz konusu hedefi gerçekleştirme yolunda karşılıklı mutabakatı destekleyecek bir mekanizma oluşturulmasının önerildiği dile getirilmektedir.Bahse konu iş birliği mekanizması çerçevesinde, tarafların sektör uzmanlarının bulunduğu bir çalışma grubu oluşturulması, hedef sektörlerin ve sektör ihtiyaçlarının belirlenmesi, ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik yasal altyapının ortaya konulmasını teminen olanakların araştırılması, firmaların finansman ihtiyaçlarının ve üreticilerin tedarik zincirinin gözden geçirilmesi gibi iş birliği önerilerinin iletildiği bildirilmektedir.

Bahse konu hususlara ilaveten, QFZA ile oluşturulacak iş birliği mekanizmasının petrokimya hammaddeleri ve enerji sektöründe firmalara rekabetçi fiyat avantajı, birinci sınıf lojistik kapasitesi, müşteriye özel tasarlanan teşvikler ve bölgesel tercihli ticaret anlaşmalarına erişim gibi faydalar sağlayacağı hususları da ayrıca belirtilmekte olup, bu yönde iş birliği geliştirilmesine ve anılan otorite tarafından iletilen önerilere ilişkin görüş ve önerilerin bildirilmesi istenmektedir.

Bu çerçevede, QFZA ile bu yönde iş birliği geliştirilmesi ile anılan otorite tarafından iletilen önerilere ilişkin görüş ve önerilerin 18 Ekim 2019 tarihi öğlene kadar Birliğimize (E-posta: eo@baib.gov.tr ) iletilmesi gerekmektedir.(5447)

6. Türkiye-Bangladeş 5. Dönem KEK Toplantısı

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan yazıda, Türkiye-Bangladeş Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 5. Dönem Toplantısı'nın, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy ile Bangladeş Maliye Bakanı Sayın A.H.M Mustafa Kamal'ın eşbaşkanlıklarında 19-20 Kasım 2019 tarihlerinde Ankara'da yapılmasının planlandığı belirtilmektedir.

Bahse konu yazıda devamla, Türkiye-Bangladeş 4. Dönem KEK Toplantısı'nın, 11-12 Kasım 2012 tarihlerinde Dakka'da gerçekleştirildiği ifade edilmekte olup, söz konusu toplantıda imzalanan Mutabakat Zaptı'nın bir örneği ekte sunulmaktadır.

Bu kapsamda, 5. Dönem KEK Toplantısı'na yönelik olarak anılan Bakanlık tarafından yapılacak hazırlık çalışmalarında yararlanılmak üzere;

· Görev ve yetki alanlarına giren konularda iki ülke arasındaki ilişkiler,

· KEK 4. Dönem Toplantısı Protokolünde yer alan hususlara ilişkin varsa kaydedilen gelişmeler,

· Bangladeş ile ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizde varsa sorunlar ve çözüm önerileri ile KEK 5. Dönem Toplantısı'nda gündeme getirilmesinde fayda görülen konular,

· KEK 5. Dönem Toplantısı sonucunda imzalanması öngörülen Protokolde yer alması talep edilen hususlar (İngilizce ve Türkçe olarak) hakkında hazırlanacak bilgi notları,

konularında bilgiler talep edilmektedir.

Bilgilerini ve anılan toplantı gündemine getirilmesinde fayda görülen konular ile imzalanması öngörülen Protokolde yer alması talep edilen hususlara ilişkin bilgi notlarının 23 Ekim 2019 tarihine kadar Birliğimize (E-posta: eo@baib.gov.tr ) iletilmesi gerekmektedir.(5446)

EK-2: KEK 4. Dönem Mutabakat Zaptı (9 sayfa)

7. Atık İthalatı Çalıştayı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan yazıda, atık ithalatı ile ilgili uygulamaların güçlendirilmesi, geliştirilmesi ve ilgili paydaş gruplarla (ilgili Bakanlıklar, özel sektör, STK'lar, Oda ve Birlikler, Enstitüler, Belediyeler) bilgi alışverişinde bulunulması, aynı zamanda Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetim Tebliği ile ilgili yapılacak iş ve işlemlerin müzakere edilmesi ve Atık İthalatına ilişkin alınacak kararların değerlendirilmesi amacı ile 10-13 Kasım 2019 tarihleri arasında Maritim Pine Beach Resort İleribaşı Mevkii, Belek/Antalya'da 4 gün sürecek "Atık İthalatı Çalıştayı” düzenleneceği bildirilmektedir.

Bilgileri ve başvuru kayıt detaylarına http://tucev.org/duyuru/atik-ithalati-calistayi adresinden ulaşılabilmektedir.(5409)



Ekler:
EK-1 Taslak program ve diğer ekler.pdf

EK-2 Banglades Protokol.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.