2020/146 Sirküler (20.04.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2020-146

Sayın Üyemiz;

1. Covid-19 Sonrası Çin Pazarı Hk

2. Sırbistan İle Yapılması Öngörülen AEO Karşılıklı Tanıma Çalışması

3. COVID-19 İle Mücadele ve Dayanıklılık Programı

4. Buhara City Projesi

5. Meltblown Kumaş İhracatı Hk.

6. ABD/Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1. Covid-19 Sonrası Çin Pazarı Hk

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan Koronavirüs'ün (Covid-19), kısa sürede küresel bir salgın haline dönüştüğü ve dünyanın hemen her bölgesine ulaşarak önemli ölçüde zayiata sebep olduğu belirtilmektedir.. Bahse konu salgının ihracatımıza etkisini azaltmak ve içinde bulunduğumuz süreç içerisinde krizin etkilerini ve Covid-19 sonrası dönemi değerlendirmek adına TİM online pazar değerlendirme toplantıları (TIM Export Talks) gerçekleştireceği bildirilmektedir.

Bu toplantılar çerçevesinde, ilki gerçekleştirileceği ifade edilen Çin Pazar değerlendirme toplantısına ilişkin hazırlanacak olan ülke raporunda kullanılmak üzere ihracatçılarımızın ilgili pazarda karşılaştığı sorunlar, Covid-19 sonrası Çin pazarına yönelik hedef, talep, öneri ve çözümlere ilişkin olarak bilgilere ihtiyaç duyulmakta olduğu belirtilmektedir.

Söz konusu bilgilerin 21 Nisan 2020 Salı (yarın) günü saat 15.00'e kadar Birliğimize (eo@baib.gov.tr) gönderilmesi hususunda bilgileri ve gereği rica olunur.

EK-1: Görüş Formu

2. Sırbistan İle Yapılması Öngörülen AEO Karşılıklı Tanıma Çalışması

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Sırbistan ile ikili gümrük ilişkilerimiz çerçevesinde Sırbistan Gümrük İdaresi nezdinde gündeme getirilmesi muhtemel konulardan olan iki ülkenin yetkilendirilmiş yükümlü firmalarının (AEO) karşılıklı tanınmasına ilişkin anlaşma için çalışma başlatılması olduğu, bu doğrultuda 489 adet AEO firmamızın 209'unun Sırbistan'a ihracat yaptığı (2019 yılı için 245.199.502 ABD Doları), 96'sının Sırbistan'dan ithalat yaptığının (2019 yılı için 71.946.974 ABD Doları) tespit edildiği belirtilmektedir.

Bilgilerini ve Sırbistan Gümrük makamlarına AEO Eylem Planı teklif edilmesi ve uygulanmasına ilişkin olabilecek üyelerimizin görüş ve değerlendirmelerinin 22 Nisan 2020 Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar Birliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereğini rica ederim.

EK-2: Görüş Formu

3. COVID-19 İle Mücadele ve Dayanıklılık Programı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'ndan alınan yazıda, Covid-19 salgınının yayılmasını en aza indirmek ve kontrol atına alabilmek amacıyla "COVID-19 İle Mücadele ve Dayanıklılık Programı” nın başlatıldığı ifade edilmektedir.

Programın önceliklerinin, virüsün yayılımının önlenmesi ve kontrol altına alınması, halk sağlığı için acil hazırlık ve müdahale çalışmaları, salgının ülke ve bölge ekonomisine negatif etkilerinin azaltılmasına yönelik yenilikçi uygulamaların geliştirilmesi konularını kapsayan projeler olduğu belirtilmektedir.

Program kapsamında desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarının 6.570.000 TL olduğu,. asgari destek tutarı 200.000 TL ve azami destek tutarı 1.000.000 TL olan programın; çalışmaları programa kabul olan kar amacı güden kurum ve kuruluşların için asgari %25- azami %50 oranında ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar için asgari %25-azami %50 oranında destek verileceği ifade edilmektedir.

Programa internet üzerinden (KAYS) son başvuru tarihinin 30.04.2020 Perşembe saat 23:59 olduğu, ayrıntılı bilgiye Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)'nın web sayfasından (www.baka.gov.tr) ulaşılabilmekte olduğu bildirilmektedir.

4. Buhara City Projesi

Taşkent Ticaret Müşavirliği'nden alınan mailde, şehir merkezine yaklaşık 3 km mesafede 83 hektarlık bir alanda Buhara Hakimiyeti (Valiliği) uhdesinde 'Buhara City' projesi devam etmekte olduğu ve söz konusu projenin master planını ve proje yönetimini bir Türk firması olan Studia Vertebra'nın gerçekleştirdiği belirtilmektedir.

Halihazırda projenin özel bir yatırımcı firması bulunmadığı ve projenin lot'lara bölündüğü bilgisi verilmektedir. Bahse konu yatırım fırsatı ile ilgilenebilecek firmalarımız için ilgili kişilerin iletişim bilgileri aşağıda sunulmaktadır.

bukharacity2019@gmail.com

info@bukhara-city.com

www.bukhara-city.com

uz@studiovertebra.com

+9989 3570 87 67 (Studio V.)

+998902987766 E.Fayozbek

5. Meltblown Kumaş İhracatı Hk.

İstanbul Tekstil Ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, 18 Mart 2020 tarih ve 31072 sayı ile Resmi Gazete'de, İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: İhracat 2006/7)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat 2020/5) yayımlanmış olduğu, bahse konu tebliğ kapsamında İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine 56.03 GTP ile başlayan ürünler içerisinde yer alan "Yalnız Meltblown Kumaş” eklenmiş olduğu, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü talimatları doğrultusunda ilgili eşyaya ilişkin onay işlemlerinin sadece İTKİB Genel Sekreterliği tarafından yapılmakta olduğu ve söz konusu ürünlerin ihracat işlemlerinin ihracatçı firmadan talep edilen ek bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde sonuçlandırılmakta olduğu bildirilmektedir.

Bu defa, istenilen bilgi ve belgelerin e-birlik sisteminde, beyanname içeriğine yüklenmesine ilişkin çalışmaların tamamlanmış olduğu, söz konusu ürün ihracatı yapan firmaların istenilen bilgi ve belgeleri 21.04.2020 tarihinden itibaren e-birlik sistemi üzerinden göndermesi gerektiği bildirilmektedir.

Ekte yer alan kullanma kılavuzunda, bu kapsamdaki ihracat işleminin nasıl yapılacağına ait bilgiler yer almaktadır.

EK-3: Kullanma Kılavuzu

6. ABD/Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, 16 Nisan 2020 tarihinde, Insteel Wire Products Co, Sumiden Wire Products Corp. ve Wire Mesh Corp firmaları tarafından ABD Ticaret Bakanlığı (ITA) ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (USITC)'na yapılan başvuruda Arjantin, Kolombiya, Mısır, Endonezya, İtalya, Malezya, Hollanda, Suudi Arabistan, Güney Afrika, İspanya, Tayvan, Tunus, Türkiye, Ukrayna ve BAE menşeli "Öngerilmeli Beton Demeti - Prestressed Concrete Steel Wire Strand (ABD gümrük pozisyonuna göre 7312.10.3010 ve 7312.10.3012 tarifelerinde yer alan)” ithalatına karşı bir anti-damping ve ülkemiz menşeli aynı ürün için bir telafi edici vergi soruşturması başlatılmasına ilişkin başvuru yapıldığı bildirilmektedir.

ABD'nin ilgili mevzuatına göre ITA tarafından damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik; USITC tarafından ise damping ve sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli üretimine zarar verip vermediğine ilişkin incelemeler yürütülmekte olduğu, ABD'li yerli üreticiler tarafından anılan soruşturmaların başlatılması için tevdi edilen şikâyetlerin alınmasını takibrn USITC'nin incelemesini başlatması ve 45 gün içerisinde ön bulgularını yayımlaması beklenmekte olduğu ifade edilmektedir. Bu çerçevede, ülkemize yönelik bir anti-damping veya telafi edici vergi soruşturması açılmasına ilişkin resmi bildirimin yayımlanmasını müteakip bilgilendirmenin ayrıca yapılacağı belirtilmektedir.



Ekler:
EK-1.docx

EK-2.docx

EK-3.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.