İhracat İzinleri


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
DUYURU

Sayın Üyemiz,

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Avrupa Birliği (AB)'ne (İngiltere dahil) ihracatımızla ilgili olarak 19 Temmuz 2021 tarihinden itibaren portakal, mandalina/mandarin, limon, greyfurt ürünlerinde ihracata konu tüm partilerde % 100 oranında, nar için % 20 oranında, biberler için (taze, soğutulmuş/dondurulmuş) (tarla veya sera ayırımı yapılmaksızın) % 100 oranında pestisit kalıntı analiz sıklığı uygulaması başlamıştı.

Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde; Turunçgillerde ve biberlerde pestisit kalıntısının önlenmesine yönelik hasat öncesi ve hasat sonrası arttırılmış denetimlerin uygulanmaya başlanması ve alınan tedbirler neticesinde elde edilen veriler ve AB Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) bildirimleri incelenmiş olup AB Komisyonunun analiz sıklıkları ile yapmış olduğu güncellemeler dikkate alınarak biberde % 100 oranında pestisit kalıntı analiz sıklığı uygulamasının azaltılması, biberler için dondurulmuş ve turunçgiller için kurutulmuş ürünlerin kapsamdan çıkarılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir.

Buna göre portakal, mandalina/mandarin, limon, greyfurt, nar, tatlı biberler ve tatlı olmayan biberlerin (taze, soğutulmuş) AB'ye (İngiltere dahil) ihracatımızla ilgili olarak 27 Ağustos 2021 tarihinden itibaren aşağıda belirtilen hususların göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

1- İhracata konu tüm biber (biber: taze, soğutulmuş tatlı biberler ve tatlı olmayan biberleri ifade eder) partilerinde tarla veya sera ayırımı yapılmaksızın % 50 oranında, Portakal (taze), mandalina/mandarin(taze), limon(taze) ve greyfurt (taze) partilerinde % 50 oranında, nar (taze/soğutulmuş) partilerinde % 20 oranında pestisit kalıntı analiz sıklığı uygulanacaktır

2- Biberde RASFF bildirimi almış ihracatçı firmanın bildirimden sonra yapacağı biber ürünü ihracatında üst üste (sevkiyat; biber parti veya partilerini içeren 10 sevkiyatta nakliye aracıdır her parti ve her çeşitten ayrı ayrı numune alınmalıdır.) %100 oranında pestisit kalıntı analiz sıklığı uygulanacaktır. Bu sevkiyatların herhangi birinde pestisit kalıntısı yönüyle uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda olumsuzluğun tespit edildiği sevkiyattan sonraki üst üste 10 sevkiyatta %100 analiz sıklığı uygulamasına devam edilecektir.

3- Taze meyve ve sebze (biber hariç) ihracatında RASFF bildirimi almış ihracatçı firmanın bildirimden sonra yapacağı bildirime konu taze meyve veya sebze ihracatında üst üste 10 sevkiyatta (sevkiyat; ürün parti veya partilerini içeren nakliye aracıdır, sevkiyat içerisinde her partiden numune alınmalıdır) %100 oranında pestisit kalıntı analiz sıklığı uygulanacaktır. Bu sevkiyatların herhangi birinde pestisit kalıntısı yönüyle uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda olumsuzluğun tespit edildiği sevkiyattan sonraki üst üste 10 sevkiyatta %100 analiz sıklığı uygulamasına devam edilecektir.

4- Bir izlenebilirlik sistemi oluşturmayan ihracatçı firmaların ürünlerinin AB'ye ihracatında sertifika düzenlenmeyecektir.

5- İhracatçı, yapılacak kontroller öncesinde ambalajlanmış ve etiketlenmiş ihraç partisini, ihracat beyannamesinde belirtilen miktara denk olacak şekilde hazır hale getirmelidir.

6- İhraç partisinin ihracat beyannamesinde belirtilen miktardan eksik olduğunun tespit edilmesi ve/veya etiketlenmemiş veya etiket ürün ambalajından kolayca ayrılabilecek/düşebilecek durumda iseüründe kalıntı analizi için numune alma işlemi gerçekleştirilmeyecek ve bu durumda ihracat başvurusu reddedilecektir.

Bilgilerini rica ederim.


e-imzalıdır
Güzide ERYÜCEL ÇAKAR
Genel Sekreter V.


Avrupa Birliği Komisyonu güncel MRL limitleri :

CHLOROTHALONİL DİMETHOATE ETHOPROPHOS FENAMİDONE METHİPCARB OMETHOATE PROPİCONAZOLE PYMETROZİNE
NAR 0,01* 0,01* 0,01* 0,01* 0,03* 0,01* 0,01* 0,02*
BİBER 0,01* 0,01* 0,01* 0,01* 0,03* 0,01* 0,01* 0,02*

AVRUPA BİRLİĞİ KOMİSYONUNUN ALDIĞI KARAR İLE YUKARIDAKİ ETKEN MADDELERİN GÜNCEL MRL DEĞERLERİ 02.09.2021 TARİHİNDEN İTİBAREN BERLİRTİLDİĞİ GİBİ OLACAKTIR.
Özellikle dikkat etmemiz gereken etken madde biberde "PYMETROZİNE" etken maddesidir. Şuanda bibere ruhsatlı olan etkenin mrl değeri Türkiye ve Avrupada 3'tür. Belirtilen tarihte avrupada değişecek ama Türkiye de değişmeyecektir. Yıllık analiz raporları verilerimize dayanarak antalya'da sıklıkla kullanılan bir etken maddedir.
Son aylarda kalıntısı yüksek çıkan CHLORPYRİFOS-METHYL etkeni gibi ihracatta sorun oluşturacaktır. CHLORPYRİFOS-METHYL aynı şekilde MRL değeri 1 den 0,01'e düşmüştü ve hâlâ biberde yaşadığımız kalıntı sorununun diyebiliriz ki yüzde 70'i bu etken oluşturmaktadır.

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.