2017/035 Sirküler (27.02.2017)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2017-035

Sayın Üyemiz;

1. COSME 2017 Yılı Çalışma Programı

2. Hong Kong İhale Duyurusu

3. Şanghay İşbirliği Örgütü İş Konseyi

4. Arjantin'deki Yenilenebilir Enerji ve Yenileme Programı

5. Türkiye Günü-İrlanda

6. Rusya'nın Belarus Sınırındaki Bazı Gümrük Bölgelerini Devreye Alması

7. Afganistan İş Forumu

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter V.


1. COSME 2017 Yılı Çalışma Programı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan alınan yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Avrupa Birliği tarafından 2014-2020 yıllarını kapsayacak şekilde KOBİ'lere ve girişimcilere yönelik olarak ortaya koyulan KOBİ'lerin Rekabet Edebilirliği Programı çerçevesinde 7 yıllık program dönemi için 2,3 milyar Avro bütçenin tahsis edildiği ifade edilmektedir.

Yazının devamında, yıllık yayınlanan iş programları vasıtasıyla uygulanan COSME Programı 2017 Yıllı Çalışma Programı'nın, çıkılacak çağrılara ilişkin bir yol haritası niteliğinde olduğu belirtilmekte olup, anılan programın 304 milyon Avro bütçe ile 25 faaliyeti kapsadığı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, KOSGEB'in (http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/6080/cosme-2017-calisma-programi) ve Avrupa Komisyonu'nun http://ec.europa.eu/DocsRoom/Documents/20283 web sayfalarında yayınlanan COSME 2017 Çalışma Programı çerçevesinde proje teklif çağrılarına başvuracak firmaların teknik destek gereksinimlerini ve desteklenmeye hak kazandıkları projeleri ile ilgili bilgilerin, en geç 28 Şubat 2017 Salı günü saat 17:30'a kadar, Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne iletilmek üzere, Birliğimize(arge@baib.gov.tr) iletilmesi rica olunur.

2. Hong Kong İhale Duyurusu

T.C. Hong Kong Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğinden alınan yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Hong Kong Yönetimi tarafından açılan 2 adet ihaleye değinilmekte olup, söz konusu ihale duyurusu(İngilizce ve tercümesi) ekte yer almaktadır.

Yazının devamında, söz konusu ihaleyle ilgilenen firmalarınhttp://www.gldetb.gov.hk linkinden yararlanabileceği bildirilmektedir.(1092)

EK1: İhale Duyurusu ve Tercümesi(2 Sayfa)

3. Şanghay İşbirliği Örgütü İş Konseyi

T.C. Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, 6 Haziran 2017'de Almatı'da gerçekleştirilecek Şanghay İşbirliği Örgütü(ŞİÖ) İş Konseyi Yönetim Kurulu Toplantısına üye ülkelerin yanı sıra gözlemci ve diyalog ortağı ülkelerden iş dünyası temsilcilerinin de katılmasının öngörüldüğü belirtilmektedir.

Yazının devamında, 7 Haziran 2017'de başkent Astana'da Expo 2017 kapsamında "ŞİÖ Sahasında Yeşil Ekonomi Perspektifleri” başlıklı "ŞİÖ İş Konseyi İş Forumu”nun düzenleneceğinin kaydedilmekte olduğu belirtilmekte olup, ülkemizden iş çevrelerinin söz konusu etkinliklere katılması durumunda ŞİÖ İş Konseyi Sekretaryasına bildirimde bulunulmasının talep edilmekte olduğu ifade edilmektedir.(1091)

4. Arjantin'deki Yenilenebilir Enerji ve Yenileme Programı

Arjantin Ankara Büyükelçiliğinden alınan yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Arjantin Cumhuriyeti Madencilik Bakanlığı Yenilebilir Enerji Müsteşarlığı tarafından, 2016 yılı içerisinde "Yenilebilir Enerji ve Yenileme Programı” adı altında ihaleye sunulan ve ilk etabı tamamlanan elli dokuz projeye ait ayrıntılı bilgiler ekte yer almakta olup, söz konusu programa aşağıda yer alan iletişim adreslerinden ulaşılabileceği ifade edilmektedir.(1114)

EK2: Projelerle İlgili Detaylı Bilgilendirme(56 Sayfa)

Ayrıntılı Bilgi İçin:

Undersecretariat of Renewable Energy

Ministry of Energy and Mining

Argentine Republic

Av. Paseo Colon 189 Piso 9, Buenos Aires, Argentina

Tel: +54 11 4349 8033

privadarenovables@minem.gob.ar

Argentina Investment+ Trade Promotion Agency

Edificio Republica, Tucuman 1 Piso 12, Buenos Aires, Argentina

Tel: +54 11 5239 4490

welcome@invest.org.ar

5. Türkiye Günü-İrlanda

T.C. Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, 28 Mart 2017'de Dublin'de, iki ülkeden işadamlarının da katılımları ile "Türkiye Günü” isimli bir organizasyonunun gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Yazının devamında, söz konusu organizasyon kapsamında Ekonomi Bakanı Nihat ZEYBEKCİ'nin İrlanda'ya resmi bir ziyarette bulunmasının ve İrlanda Dışişleri ve Ticaret Bakanı Charles FLANAGAN ile ikili bir görüşmenin gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, TİM'e iletilmek üzere; Türkiye ve İrlanda arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla neler yapılabileceğine ilişkin hususlar ve karşılaşılan sorunlara ilişkin görüş ve değerlendirmelerinizin, en geç 1 Mart 2017 Çarşamba günü mesai bitimine kadar Birliğimize(arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.(1113)

6. Rusya'nın Belarus Sınırındaki Bazı Gümrük Bölgelerini Devreye Alması

İlgi: 10.02.2017 tarihli 2017/028 Sirküler

İlgi'de kayıtlı yazımızda; Belarus'un Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri dahil toplam 80 ülke vatandaşına yönelik olarak beş günü aşmayan turistik seyahatlerde vize uygulanmaması yönünde aldığı kararın ardından Belarus sınırı üzerindeki bazı bölgelerini devreye alması hususunda Uluslararası Karayolu Taşımacıları Birliği(IRU) Moskova Birimi tarafından yapılan açıklama metni hakkında bilgi verilmişti.

Bu defa, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, üçüncü ülke vatandaşlarının Avrupa'dan, Rusya'ya Belarus üzerinden transit geçişleri hakkında, geçerli bir Rusya vizesi bulunsa dahi, söz konusu bölgede resmi sınır geçiş noktasını bulunmamasından dolayı geçişlerine izin verilmeyeceği ifade edilmektedir.(1112)

7. Afganistan İş Forumu

İlgi: 16/02/2017 tarihli ve 2017/032 Sirküler

İlgi'de kayıtlı yazımızda; RECCA çerçevesinde özel sektör için bir işbirliği platformu oluşturmak ve bölgede iş dünyasının önde gelenlerini bir araya getirmek üzere T.C. Ekonomi Bakanlığı ve Afganistan Dışişleri Bakanlığı koordinasyonu ve DEİK organizasyonunda I. RECCA İş Forumu'nun 1-2 Mart 2017 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmişti.

Bu defa, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, bahse konu iş forumunun T.C. Ekonomi Bakanı Nihat ZEYBEKCİ, Afganistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Humayoon RASAW'un yanı sıra uluslararası kuruluşlarının temsilcileri, iş dünyası örgütlerinin yöneticileri ve işadamlarının katılımlarıya 1 Mart 2017'de İstanbul Inter Continental Oteli'nde gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu etkinliğe katılmak isteyen firmaların, en geç 27 Şubat 2017 Pazartesi günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/337/8141 adresli internet bağlantısı üzerinden online kayıt yaptırmalarının gerekmekte olduğu belirtilmekte olup, anılan etkinliğin taslak programı ve heyet listesinin bir örneği ekte yer almaktadır.(1135)

EK3: Heyet Listesi

EK4: Taslak Programı


Ekler:
2017-035.doc

Heyet Listesi.pdf

Ihale Duyurusu ve Tercumesi.pdf

Projelerle Ilgili Detayli Bilgilendirme.pdf

Taslak Programi.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.