BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR
BİRLİĞİ ÜYELERİNE
DUYURU
Sayın Üyemiz;
Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Avrupa Birliği (AB)'ne (İngiltere dahil) taze portakal, mandalina/mandarin, limon, greyfurt ihracatımızla ilgili olarak 27 Ağustos 2021 tarihinden itibaren ihracata konu tüm partilerde % 50 oranında, nar için ise % 20 oranında pestisit kalıntı analiz sıklığı uygulanması istendiği fakat AB Komisyonu'nun 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünde 2021/2246/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü ile yapmış olduğu güncellemeler kapsamında ülkemiz menşeli mandalina (taze veya kurutulmuş) ve portakalın (taze veya kurutulmuş) 2019/1793/AB sayılı Tüzüğün Ek-I'inden çıkartılıp, Ek-II'ye eklendiği ve 26 Ocak 2022 tarihinden itibaren söz konusu ürünlere resmi model sertifikası ile numune ve analiz sonuçlarının eşlik etmesi gerektiği bildirilmektedir.
Bu kapsamda, 26 Ocak 2022 tarihi itibari ile AB'ye (İngiltere hariç) portakal, mandalina/mandarin ihracatının 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünü değiştiren 2021/2246/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü hükümleri doğrultusunda Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Avrupa Birliği Ülkelerine Taze Meyve ve Sebze İhracatı Model Sertifika Düzenleme Prosedürü ve ekleri dikkate alınarak yapılması gerektiği ifade edilmektedir.
AB'ye mandalina (taze veya kurutulmuş) ve portakal (taze veya kurutulmuş) ihracatı kapsamında Bitki Sağlık Sertifikası alınabilmesi için; öncelikle Model Sertifika temin edilmesi gerektiği, Model Sertifikası olmayan ihracat partisi için Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmeyeceği ifade edilmekte olup Avrupa Birliği Ülkelerine Taze Meyve ve Sebze İhracatı Model Sertifika Düzenleme Prosedürü ve ekleri ekte yer almaktadır.
Diğer taraftan AB'ye (İngiltere dahil) limon, greyfurt, nar ihracatıyla ilgili olarak 26 Ocak 2022 tarihinden itibaren aşağıda belirtilen hususların göz önünde bulundurulması gerektiği dile getirilmektedir;
· İhracata konu limon (taze) ve greyfurt (taze) partilerinde % 50 oranında pestisit kalıntı analiz sıklığı uygulanmalıdır. (Bu sıklık İngiltere'ye taze portakal ve mandarin ihracatı için de geçerlidir.)
· İhracata konu nar (taze/soğutulmuş) partilerinde % 20 oranında pestisit kalıntı analiz sıklığı uygulanmalıdır.
· İhracatçı veya üretici her firmanın ilk ihracat partisi mutlaka pestisit kalıntı analizine tabi tutulmalıdır.
· Bir izlenebilirlik sistemi oluşturmayan ihracatçı firmaların ürünlerinin AB'ye ihracatında sertifika düzenlenmemelidir.
· İhracatçı, yapılacak kontroller öncesinde ambalajlanmış ve etiketlenmiş ihraç partisini, ihracat beyannamesinde belirtilen miktara denk olacak şekilde hazır hale getirmelidir.
· İhraç partisinin ihracat beyannamesinde belirtilen miktardan eksik olduğunun tespit edilmesi ve/veya etiketlenmemiş veya etiket ürün ambalajından kolayca ayrılabilecek/düşebilecek durumda ise üründe kalıntı analizi için numune alma işlemi gerçekleştirilmemelidir. Bu durumda ihracat başvurusu ret edilecektir.
· Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (AB-RASFF) kapsamında taze meyve ve bildirimden sonra sebze ihracatında bildirim almış ihracatçı firmanın yapacağı bildirime konu taze meyve veya sebze ihracatında üst üste 10 sevkiyatta (sevkiyat; ürün parti veya partilerini içeren nakliye aracıdır, sevkiyat içerisinde her partiden numune alınmalıdır) %100 oranında pestisit kalıntı analiz sıklığı uygulanmalıdır. Bu sevkiyatların herhangi birinde pestisit kalıntısı yönüyle uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda olumsuzluğun tespit edildiği sevkiyattan sonraki üst üste 10 sevkiyatta %100 analiz sıklığı uygulamasına devam edilmelidir.
· Bildirimle ilgili hata kaynağının tespitine yönelik olarak ihracatçı, paketleme yeri ve birincil üreticide gerekli denetim ve kontroller ivedilikle yapılmalıdır.
· AB'ye ihraç edilecek limon, greyfurt, nar partilerinde yaptırılacak pestisit analizlerinde diğer aktif maddelerin yanında özellikle "Prochloraz", "Chlorpyrifos / Chlorpyrifos-ethyl" ve "Chlorpyrifos-methyl" aktiflerinin analizi laboratuvardan talep edilmeli, Analiz Raporunda özellikle bu aktiflerin analizinin yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir.
· Limon, greyfurt, nar partilerinde pestisit kalıntı kontrolü için alınan numunelerin "Seçilmiş Ürün Gruplarında Pestisit Analizinde Yetkili Laboratuvarlar" listesinde olan laboratuvarlara gönderileceği, laboratuvar listesinin güncel halinin Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü internet sitesinden (direkt erişim linki www.tarim.gov.tr/Konular/Gida-Ve-Yem-Hizmetleri/Ithalat-Ihracat/Bitkisel-Kokenli-Gida-Ve-Yemlerin-Ihracati) takip edilebileceği belirtilmektedir.
· Analiz Raporu'nun değerlendirilmesinde AB'nin Maksimum Kalıntı Limitleri (MRLs) dikkate
alınmalıdır. AB MRL değerleri Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri
Yönetmeliği Ek-3'ünde yer almakla birlikte ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-
database/mrls/?event=search.pr linkinden güncel listeye ulaşılabilmektedir.
· Pestisit kalıntı analiz sonucu, güncel AB pestisit kalıntı limitlerine uygun olan partilere Sağlık
Sertifikası düzenleneceği belirtilmektedir.
· Pestisit kalıntı analizi sonucunda Ülkemizde ruhsatlı olmayan, imalatı, ithalatı ve kullanımı kısıtlanmış veya yasaklı bir aktif maddenin tespit edilmesi durumunda; ürünün ihracatına izin verilmeyeceği ve hata kaynağının tespitine yönelik izlenebilirlik denetimi başlatılacağı ifade edilmektedir.
· Muayene ve Analiz Raporu ile Sağlık Sertifikası olmayan analiz sıklığına denk gelen ihracat partisi için Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmemeli, ihracatçı ilgili il müdürlüğü gıda ve yem şube müdürlüğüne yönlendirileceği belirtilmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
Ek: Avrupa Birliği Ülkelerine Taze Meyve ve Sebze İhracatı Model Sertifika Düzenleme Prosedürü ve ekleri
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.