2019/159 Sirküler (22.08.2019)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2019-159

Sayın Üyemiz;

1. İthalat Yasakları

2. İnşaat Malzemeleri Talebi

3. Kbıs Las Vegas 2020 Fuarı Milli Katılım Duyurusu

4. DTÖ SPS Komitesi

5. Mercator Alışveriş Merkezlerinin Satışı hk.

6. Brezilya'nın Geçici Gümrük Vergisi Muafiyeti Uygulaması hk.

7. Avustralya

8. AB Tarım Mevzuatı Değişiklikleri

9. Lübnan Gümrük Vergisi Artışı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


e-imzalıdır

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter T.

1. İthalat Yasakları

Bağdat Ticaret Müşavirliğinin yazısına atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Ürünleri Dairesi Başkanlığı'ndan alınan yazıda, Irak tarafından yürürlüğe konulan ithalat yasaklarına ilişkin, kırmızı ette herhangi bir ithalat yasağı bulunmadığı ve dondurulmuş deniz balıklarının ithalatının yerel pazarı etkilemeyeceği dikkate alınarak pazara katkı sağlaması amacı ile 3 aylığına izin verildiği ifade edilmektedir. (4285)

2. İnşaat Malzemeleri Talebi

Minsk Ticaret Müşavirliğinin yazısına atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Belarus Mimarlık ve İnşaat Bakanlığı kuruluşu "Belstroymateryalı" firmasının Müşavirliklerine başvurarak, ülkemiz inşaat malzemesi ürünlerinin Belarus pazarında satılabilmesi amacıyla aracılık

yapabileceklerinin bildirildiği ifade edilmektedir.(4298)

Bu kapsamda Firmanın iletişim bilgileri aşağıda sunulmuştur.

Firma adı: Belstroymateryalı

220021,Minsk, Partizanskij Cad.,No:99A

Tel: +375172951594

Fax:+375172952153

e-mail:bsmbutb@bk.ru

3. Kbıs Las Vegas 2020 Fuarı Milli Katılım Duyurusu

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, 21-23 Ocak 2020 tarihleri arasında ABD/Las Vegas'ta düzenlenecek olan KBIS "Uluslararası Mutfak ve Banyo Fuarı” Türkiye milli katılımının Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirileceği, fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 20.09.2019 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerektiği bildirilmektedir.(4309)

Online Başvuru Formu: KBIS LAS VEGAS 2020 FUARI BAŞVURU FORMU

Katılım Bedeli: Tahmini 1113 $/m2 (nakliyeli, bozulabilir ürün hariç, havayolu- tek yön)

Tahmini 923 $/m2 (nakliyesiz)

İlgili kişiler: Sultan Bayrak, Aydan Hançer-Telefon : 0 324 325 37 37 (Dahili:1201,1205)

Mail : fuar@akib.org.tr

EK-1:Katılım Şartları ve Bilgi Notu

4. DTÖ SPS Komitesi

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, 75. SPS Komitesi değerlendirme toplantısının 07 Ağustos 2019 tarihinde Bakanlıklarında gerçekleştirildiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, 75. SPS Komitesi hakkında bilgi notu ek'te sunulmakta olup, belirtilen konularda tarafınızca önemli görülen hususlara ilişkin görüşlerin 2 Eylül 2019 Pazartesi günü saat 17:30'a kadar Birliğimize (E-posta: eo@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir. (4310)

EK-2: 75.SPS Komitesi Bilgi notu (4 sayfa)

5. Mercator Alışveriş Merkezlerinin Satışı hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Slovenya'nın en büyük perakendecilerinden biri olan Mercator adlı firmanın, biri Slovenya'da, on ikisi Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da olmak üzere on üç alışveriş merkezinin satış işlemlerini başlattığı bildirilmektedir. Yazıda devamla, borçlarını azaltmak için gayrimenkulleri azaltma stratejisini uygulamaya devam eden ve geçtiğimiz yıl Slovenya'daki on alışveriş merkezini Avusturyalı Supernova'ya satan şirketin bu defa Koper'deki alışveriş merkezi ile Hırvatistan'da dört, Bosna Hersek'te altı ve Sırbistan'da iki alışveriş merkezini geri kiralama ilkesiyle (lease-back principle) satacağı ve böylelikle aynı gayrimenkullerde kiracı olarak kalacağı ifade edilmektedir.

Ayrıca, Mart ayı sonunda kabaca 667 milyon Avro tutarında bir finansal borcu olduğu belirtilen şirketin, borçlarının bir önceki yıla göre 148 milyon Avro azaldığı ve şirketin CEO'su Tomislav Čizmić tarafından amaçlarının; borçlarının geçen yıl 107,5 seviyesinde gerçekleşen FAVÖK'ün dört katı seviyesine düşürülmesi ve böylelikle büyük yatırımların özellikle Lubliyana'daki lojistik ve dağıtım merkezi ile Sırbistan'daki lojistik merkezi yatırımının başlatılması için uygun ortamın oluşacağını söylediği bildirilmektedir.(4312)

6. Brezilya'nın Geçici Gümrük Vergisi Muafiyeti Uygulaması hk.

T.C. Sao Paulo Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıda, Brezilya Ekonomi Bakanlığı tarafından, ülkede yerel üretimi olmayan sermaye malları ile bazı teknolojileri ve telekomünikasyon sektörleri ürünlerinde, "ex-tarifário” rejimi çerçevesinde yerel sektörden gelen talepler ile gümrük vergilerinin geçici olarak sıfırlandığı bildirilmektedir.

Söz konusu uygulama çerçevesinde son olarak 8'li GTİP bazında 281 satır üründe vergilerin %16-18 aralığından %0'a çekildiği; gümrük vergisi sıfırlanan ürünlerin 181 adedinin Brezilya'ya ihracatımızın yüksek olduğu 84. Fasılda; 18 adedinin ise 85.Fasılda yer alan ürünlerden oluştuğu ifade edilmektedir. Böylece bahse konu rejim çerçevesinde gümrük vergileri geçici olarak sıfırlanan ürün sayısının 7.824'e ulaştığı; ilgili ürün listesine aşağıdaki linkten ulaşabileceği bildirilmektedir. http://www.mdic.gov.br/competitividadeindustrial/acoes-e-programas-13/o-que-e-o-ex-tarifario-5 (4331)

7. Avustralya

Melburn Ticaret Ataşeliğinden Bakanlığa intikal eden yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan yazıda, Avustralya makamlarından alınan ve bir örneği ekte sunulan bildirim kapsamında, ülkemizden söz konusu ülkeye "Acı Biber-Maraş" ihracatında Avustralya standartlarına göre çeşitli aykırılıklar tespit edildiği belirtilerek, müteakip dönemde gerçekleştirilecek sevkiyatların Avustralya gıda standartlarına uyum sağlayana kadar %100 kontrole tabi tutulacağı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, ilgili ürünün ihracatını yapan firmaların söz konusu ülkeye gerçekleştirdikleri ihracatlarda karantina etmenlerinden ari ürün kullanmaları önem arz etmektedir.(4328)

8. AB Tarım Mevzuatı Değişiklikleri

Avrupa Birliği (AB) Resmi Gazetesi'nde yayımlanan tarım mevzuatındaki değişiklikler hakkındaki bilgiler ekte yer almaktadır.(4335)

EK-3: AB Resmi gazetesi mevzuat değişikliği (2 sayfa)

9. Lübnan Gümrük Vergisi Artışı

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Lübnan'da 2019 yılı Bütçe Kanunu'nun 31 Temmuz 2019 tarihinde fiilen yürürlüğe girdiği bildirilerek, kamu gelirlerinin arttırılması ve yerli sanayinin korunması amacıyla ürünlerin toplam ithalatının yüzde 55'e ulaştığı durumlarda, mallara menşe ayrımı olmaksızın 3 yıl süreyle tüm ithalat üzerinden ilave %3 gümrük vergisinin uygulanmaya başlandığı belirtilmektedir. Bununla birlikte, KDV istisnasından yararlanan temel gıda maddeleri, akaryakıt ve hammadde ile yatırım mallarının bu uygulamadan muaf olacağının hükme bağlandığı ancak, bu ürünlere dair bir listenin henüz bulunmadığı ifade edilmektedir.(4350)



Ekler:
Ek-1.docx

Ek-2.pdf

Ek-3.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.