2023/018 Sirküler (01.02.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-018

Sayın Üyemiz;

1. Türkiye-Özbekistan İş Forumu

2. Pakistan- İhracat Bedellerinin Tasarrufu

3. Türkiye-Gabon 2. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı

4. Ticarette Helal Belgelendirmenin Önemi ve Güncel Gelişmeler Semineri

5. Zeytinyağı İhracatı Hk.

6. ABD / Çelik Çiviler Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

7. Kanada / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Türkiye-Özbekistan İş Forumu

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Sayın Ticaret Bakanımızın yakın zamanda Özbekistan ile ilgili Ankara'da gerçekleştirilecek Türkiye-Özbekistan İş Forumuna katılımının öngörüldüğü ifade edilmekte olup, söz konu toplantıya hazırlık çalışmalarında faydalanılmak üzere, firmalarımızın Özbekistan pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, firmaların talep ve değerlendirmelerine ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, ihracatçılarımızın Özbekistan pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelerin1 Şubat Çarşamba günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize(eo@baib.gov.tr)iletilmesi gerekmektedir.

EK-1: Görüş Bildirme Formu

2. Pakistan- İhracat Bedellerinin Tasarrufu

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 2018-32/48 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'a ilişkin Tebliğ'in uygulanmasına yönelik usul ve esasların düzenlendiği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İhracat Genelgesi'nin 4'üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan, ”2018-32/48 sayılı Tebliğ'in yürürlüğe girdiği tarihten itibaren fiili ihracatı gerçekl eştirilen işlemlere ilişkin ihracat bedellerinin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemez. 180 gün azami süre olup bedellerin ithalatçının ödemesini müteakip doğrudan ve gecikmeksizin yurda getirilmesi esastır.” hükmü uyarınca ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin azami süre belirlendiği; aynı maddenin altıncı fıkrasında maruz, "Ek 2'de yer alan ülkelere yapılan ihracat işlemleriyle ilgili olarak 2018- 32/48 sayılı Tebliğ'in 3'üncü maddesinin birinci fıkrası uygulanmaz." hükmü ile de söz konusu süre kapsamında istisna tanınan ülkelerin listelendiği, söz konusu listede sayılan ülkelere yapılan ihracata ilişkin bedellerin tasarrufunun serbest bırakıldığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, İhracatçı firmalar tarafından intikal eden muhtelif dilekçelerde, Pakistan'a gerçekleştirilen ihracatlarda çeşitli sıkıntılar yaşandığı, anılan ülkenin Merkez Bankası döviz rezervlerindeki yetersizliklere bağlı olarak Pakistanlı müşterilerin dövize ulaşamadıkları için ödemelerini yapamadıkları ve bu durumun söz konusu ihracat bedellerinin belirtilen süre içerisinde yurda getirilmesinde sorun oluşturduğu belirtilmektedir.

Bu çerçevede, Pakistan'a gerçekleştirilen ihracata ilişkin mevcut siyasi ve ekonomik durum ile ilgili olarak ihracat bedellerinin belirtilen süre içerisinde yurda getirilmesinde yaşanan sorunlara ilişkin detaylı bilgiye ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, konuya ilişkin bilgileri ve Pakistan'dan gelen ihracat bedellerinde yaşanan sorunların 1 Şubat Çarşamba günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize(eo@baib.gov.tr)iletilmesi gerekmektedir.

EK-2: Görüş Bildirme Formu

3. Türkiye-Gabon 2. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı

Ticaret Bakanlığının yazısına atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'ndenalınan yazıda,Türkiye-Gabon 2. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı'nın Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Dr. Mehmet Muharrem KASAPOĞLU'nun eş başkanlığında 22-23 Şubat 2023 tarihlerinde Ankara'da yapılması planlandığı, söz konusu toplantıya yönelik Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Gabon pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Firmalarımızın Gabon pazarına ilişkin olarak yukarıda maruz hususlar kapsamındaki bilgilerin ekte yer alan görüş bildirme formu ile1 Şubat Çarşamba günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize(eo@baib.gov.tr)iletilmesi gerekmektedir.

EK-3: Görüş Bildirme Formu

4. Ticarette Helal Belgelendirmenin Önemi ve Güncel Gelişmeler Semineri

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 1 Şubat 2023 Çarşamba günü saat 14.00'te İstanbul Sanayi Odası ev sahipliğinde ve il genelindeki tüm oda ve borsaların üyeleri ile üretici/ithalatçı/ihracatçı birliklerinin temsilcileri/üyeleri başta olmak üzere, ilgili bütün paydaşların katılımıyla "Ticarette Helal Belgelendirmenin Önemi ve Güncel Gelişmeler” başlıklı bilgilendirme semineri gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu seminere konuşmacı olarak Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Zafer SOYLU'nun katılım sağlayacak olduğu belirtilmiş olup, programa ilişkin detaylar ekte yer almaktadır.

EK-4: Helal Belgelendirme Bilgilendirme Semineri Duyurusu

5. Zeytinyağı İhracatı Hk.

İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği Ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, 27.01.2023 tarihli ve 82345856 sayılı yazıda; Bakan Yardımcımız Sayın Özgür Volkan AĞAR başkanlığında 26.01.2023 tarihinde, zeytinyağı sektöründeki ülkemiz ve dünyadaki güncel gelişmeler, dış ticaret ve tedarik hususlarını değerlendirmek amacıyla sektör temsilcilerinin geniş kapsamlı katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildiği ifade edilerek, mezkûr toplantıda sektör temsilcileri tarafından, %2 asit oranının üstündeki zeytinyağının "Natürel Birinci Zeytinyağı (yemeklik)" adı altında ihracatının gerçekleştirildiği, ayrıca %2 asit oranının üstündeki yağların natürel sızma zeytinyağı ilavesiyle asit oranının düşürülerek "Natürel Birinci Zeytinyağı (yemeklik)" olarak ihracatının yapıldığına ilişkin duyumlar alındığının belirtildiği, söz konusu işlemlerin önlenmesine ilişkin tedbir alınmasının talep edildiği vurgulanmaktadır.

Yazıda devamla; bu kapsamda, sektör temsilcilerince ifade edilen hususlar göz önüne alınarak, 1509.30 GTİP'inde yer alan zeytinyağına yönelik ticari kalite denetimlerinin risk analizi kurallarında düzenleme yapıldığı belirtilmektedir.

Yazıda ayrıca, 14/9/2022 tarihli ve 6038 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı'na göre; Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihraç edilen / ihraç edilmesi hedeflenen ürünlerin ilgili teknik düzenlemesine uygun olması, Avrupa Birliği üyesi ülkeler dışındaki ülkelere ihraç edilen / ihraç edilmesi hedeflenen ürünlerin güvenli olması, tağşişe konu olmaması ve ürüne ilişkin işaretleme, etiketleme ve belgelendirmenin alıcıyı yanıltmayacak şekilde yapılmasının zorunlu olduğu ve aynı Karar'ın 12'nci maddesi ile aykırılık durumunda alınacak önlemlerin, 13'üncü maddesi ile aykırı hareket edenlere uygulanacak müeyyidelerin düzenlendiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede anılan yazıda, Türk malı imajının yurt dışında korunması amacıyla, firmalarımızca gerekli hassasiyetin gösterilmesi, aksi takdirde ihracatçılarımıza ilgili mevzuat kapsamında gerekli müeyyidelerin uygulanacağı hususu bildirilmektedir.

7. ABD / Çelik Çiviler Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemizin yanı sıra Hindistan, Umman, Sri Lanka ve Tayland menşeli "çelik çiviler” (certain steel nails) ithalatına karşı 19 Ocak 2022 tarihinde anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları açıldığı ifade edilmektedir.

Yazıda devam, söz konusu telafi edici vergi soruşturması kapsamında ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından açıklanan nihai karar çerçevesinde, örneklemeye seçilen firmalarımız için %1,52 ve %3,88 oranlarında, diğer firmalarımız için ise %1,86 oranında sübvansiyon marjı hesaplanmış iken; Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından yürütülen ve Bakanlığımızca da ülke görüşlerimizin iletildiği zarar soruşturması kapsamında ABD'li çelik çivi üreticilerinin Türkiye'den gerçekleşen sübvansiyonlu ithalat sebebiyle zarar görmediği/zarar tehdidine maruz kalmadığı yönünde verilen kararın 6 Ekim 2022 tarihinde yayımlanması sonrasında ülkemizden gerçekleşecek çelik çiviler ithalatında sübvansiyon önlemi uygulanmayacağı belirtilmektedir.

Mezkur anti-damping soruşturması kapsamında ise, ITA'nın 23 Aralık 2022 tarihinde yayımlanan nihai kararı çerçevesinde örneklemeye seçilen firmalarımız için %27,62 ve %118,20, diğer firmalarımız için ise %27,62 oranında damping marjı hesaplanmış, Öte yandan, Komisyon üyeleri tarafından zarara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yapılan oylama sonucu 25 Ocak 2023 tarihinde yayımlanmış olup, tüm üyeler ABD'li çelik çivi üreticilerinin Türkiye'den (ve soruşturma kapsamı ülkelerden Hindistan ve Tayland'dan) gerçekleşen dampingli ithalat sebebiyle zarar görmediği/zarar tehdidine maruz kalmadığı yönünde oylarını kullandığı ifade edilmektedir. Soruşturma konusu diğer bir ülke olan Sri Lanka'ya yönelik soruşturmalar ise mezkur ülke tarafından damping yapılmadığı tespiti sebebiyle 23 Aralık 2022 tarihinde sonlandırıldığı belirtilmektedir. Komisyon'un olumsuz tespiti neticesinde ülkemizden gerçekleşecek çelik çiviler ithalatında anti-damping önlemi uygulanmayacak olup, söz konusu karara ilişkin bildirime https://www.usitc.gov/press_room/news_release/2023/er0125_63446.htm bağlantısından ulaşılması mümkün olduğu bildirilmektedir.

8. Kanada / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Kanada tarafından ülkemiz menşeli "Korozyona Dayanıklı Çelik Ürünler” ithalatına karşı anti-damping ve telafi edici vergi önlemleri uygulandığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Kanada Sınır Hizmetleri İdaresi (CBSA) tarafından yayımlanan bildirime göre, mezkur önlemlere tabi firmalara yönelik olarak normal değer ve ihraç fiyatları ile sübvansiyon miktarlarının 1 Aralık 2021 - 30 Kasım 2022 dönemine ilişkin güncellenmesini teminen bir gözden geçirme soruşturması (re-investigation) başlatıldığı belirtilmektedir. Söz konusu bildirimlerde, bahse konu firmaların işbirliğine gitmek istemesi halinde CBSA tarafından yayımlanan soru formlarını eksiksiz bir şekilde doldurması ve verilen bilgileri doğrulamaya hazır olması gerektiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, CBSA ile yapılan görüşme sonucunda, söz konusu gözden geçirmede aynı zamanda "yeni ihracatçı” gözden geçirmesi de yapılabileceği ve gelecekte Kanada'ya önleme tabi ürün ihracatı yapmayı düşünen firmaların da soru formu yanıtlayabileceği ve kendilerine bireysel marj hesaplanmasını talep edebileceği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu bildirime https://www.cbsa-asfc.gc.ca/sima-lmsi/ri-re/cor22023/cor22023-ni-eng.html adresinden ulaşmak mümkündür.



Ekler:
ek-1.docx

ek-2.docx

ek-3.docx

ek-4.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.