2023/019 Sirküler (06.02.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-019

Sayın Üyemiz;

1. Fuar Duyurusu (EXPO NATIONS)

2. Ek Süre Duyurusu (Birlikler)

3. Paraguay'da Gerçekleştirilen İhaleler

4. Türkiye-Kamboçya KEK III. Dönem Toplantısı Protokolü

5. Fas / Anti-Damping

6. Fine Food Australia 2023 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu (Hedef Ülke)
7. Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi Hk.

8. Fas Demiryolu Ofisi (ONCF) Tarafından Vagon Temini İçin Açılan İhale

9. ABD / İnşaat Demiri Telafi Edici Vergi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Fuar Duyurusu (EXPO NATIONS)

Ferias En Peru isimli fuar firması tarafından gönderilen yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tanıtım Ve Fuarlar Daire Başkanlığından alınan yazıda, 4-8 Ekim 2023 tarihlerinde Peru`da Expo Milletler Fuarı düzenleneceği ve ilk kez düzenlenecek bu fuara farklı ülkelerden Büyükelçilikler, ticaret odaları, ihracatçı birlikleri ile firmaların katılım sağlamasının beklendiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, ürünlerin yanı sıra ülkelerin kendi kültür, sanat ve turizm faaliyetlerinin tanıtılmasının planlandığı aktarılarak ülkemiz de katılımcı olarak davet edilmektedir.

Söz konusu fuara ilişkin bilgiler ve broşür ekte yer almaktadır.

EK-1: Fuar Duyurusu (EXPO NATIONS)

2. Ek Süre Duyurusu

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, "Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat:2006/12)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin (İhracat:2023/1)" 1/2/2023 tarihli ve 32091 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, Anılan Tebliğ ile mer'i Dahilde İşleme Rejimi Tebliği'ne eklenen Geçici 37 nci Madde ile, 1/1/2020 ile 1/2/2023 tarihleri aralığında (bu tarihler hariç) düzenlenmiş, ihracat taahhüt hesabı henüz kapatılmamış dahilde işleme izin belgelerine/dahilde işleme izinlerine, 1/8/2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) Bakanlığımıza Destek Yönetim Sistemi üzerinden müracaatta bulunulması kaydıyla, bu müracaatın uygun görüldüğü tarihten itibaren belge/izin orijinal süresinin yarısını geçmemek üzere ilave süre verilmesi imkanı getirildiği bildirilmektedir.

3. Paraguay'da Gerçekleştirilen İhaleler

Buenos Aires Ticaret Müşavirliğinden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Paraguay'da gerçekleştirilen kamu ihaleleriin, ihracatımızın artırılmasına yönelik faaliyetler kapsamında Buenos Aires Ticaret Müşavirliğince takip edilmekte olduğu, gerçekleştirilen ihaleler arasında Odaların/Birliklerin/Firmaların ilgi duyabileceği ihalelerin bulunduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, ihalelere yönelik bilgi alınması ve destek konusunda Buenos Aires Ticaret Müşavirliği ile temasa geçilebileceği iletilmektedir (Telefon : +54 11 5032 4133 / 4134; E-posta: buenosaires@ticaret.gov.tr).

Bahse konu ihalelere yönelik web sitesi internet bağlantıları ekte sunulmaktadır.

EK-2: Paraguay İhale Duyuruları

4. Türkiye-Kamboçya KEK III. Dönem Toplantısı Protokolü

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Eş başkanlığı Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ ve Kamboçya Ticaret Bakanı Pan SORASAK tarafından deruhte edilen Türkiye-Kamboçya Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 3. Dönem Toplantısı 10-12 Ocak 2023 tarihlerinde Punom Pen'de gerçekleştiği bildirilmekte olup, bu itibarla, KEK Eş başkanları tarafından imzalanan Protokol ekte yer almaktadır.

EK-3: KEK Protokolü

5. Fas / Anti-Damping

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Fas tarafından ülkemiz menşeli buzdolapları ithalatına karşı 17 Ocak 2017 tarihinden itibaren 5 yıl uygulanmak üzere bu yana bir anti-damping önlemi uygulanmasına karar verildiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Fas soruşturma otoritesi tarafından söz konusu önlemin devamının gerekli olup olmadığına ilişkin bir nihai gözden geçirme soruşturması açılmadığından önlem sona ermiştir.

6. Fine Food Australia 2023 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu (Hedef Ülke)

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İİB)'nden alınan yazıda, Sidney / Avustralya'da 11-14 Eylül 2023 tarihleri arasında düzenlenecek "FINE FOOD AUSTRALIA 2023 Uluslararası Gıda Ürünleri, Makineleri, Restoran Ekipmanları Fuarı” milli katılım organizasyonunun 6. defa İstanbul Kuru Meyve ve Mam. İhracatçıları Birliği tarafından gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Avustralya ve bölge ülkelerine yönelik ihracat potansiyelinin geliştirilebilmesi için fırsat niteliği taşıyan "Fine Food Australia Fuarı” Güney Yarım Küre'deki en büyük ticaret fuarlarından biri olarak nitelendirilmekte olup, Ticaret Bakanlığı tarafından 2022-2023 Yılları için "hedef ülke” olarak ilan edilen Avustralya aynı zamanda "Uzak Ülkelere İhracatın Artırılması Stratejisi” kapsamındaki 18 ülkeden biri konumundadır.

Bu kapsamda, Milli katılım organizasyonu fuar katılım bedeli 1.350 USD / m² olarak belirlenmiştir. Fuarda Türk pavilyonu, hol ana giriş kapısına yakın ve ziyaretçi trafiği açısından tercih edilir bir konumda yer almaktadır.

· Stant alanının kiralanması, stant inşaatı, dekorasyonu ve temizliği,

· Katılımcı ürünlerinin yurtdışına nakliyesi, gümrüklemesi ve stantlara teslimi,

· Milli katılım kapsamında fuar alanındaki ikili iş görüşmeleri organizasyonuna katılım

· Reklam ve tanıtım hizmetleri,

· Fuara giriş kartı temini, fuar resmi kataloğunda ve internet sitesinde yer alma,

· İİB tarafından hazırlanan katılımcı broşüründe yer alma,

· Fuar süresince ofis ve iletişim araçları ile ikram hizmetlerinden faydalanma.

Bu çerçevede, Fine Food Australia 2023 Fuarı milli katılım organizasyonunda yer almak isteyen firmalarımızın http://www.iib.org.tr/OnlineRegistration/tr/fuar.aspx bağlantısından ulaşılan fuar katılım başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir. Fuar katılım taleplerinin değerlendirilmesinde başvurusu sırası ve talep edilen stant büyüklüğü hususları gözetileceği belirtilmektedir.

EK-4: Fuar İlanı

7. Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi Hk.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, sanayi kaynaklı kirliliğin en aza indirilmesine, kirliliğin kaynağında azaltılmasına, çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesine, çevreyle uyumlu yönetimin sağlanmasına ilişkin çalışmaların 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve buna dayanılarak çıkarılan Yönetmelikler çerçevesinde Bakanlıkları tarafından yürütüldüğü belirtilmektedir.

Yazıya devamla, tekstil sektörü faaliyetlerinin çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesine, hava ve su kirliliğinin önlenmesine, su ve enerji tüketiminin azaltılmasına yönelik olarak temiz üretim teknolojilerinin uygulanması amacıyla 2020/20 Sayılı Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesinin yayımlandığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, kapasite sınırı olmaksızın tekstil materyallerinin üretimi (lif, elyaf, iplik, kumaş, dokusuz kumaşlar dahil, halı üretimi vb.), tekstil ön terbiyesi (yıkama, yapak yıkama dahil, ağartma/kasar, merserizasyon vb.), baskı ve boyama işlemlerinden herhangi birini yapan tüm tekstil tesisleri ile kumaş merserizasyonu yapan tüm tekstil tesislerinde, enerji tüketimi ve hava emisyonları ile su tüketiminin ve atık sudaki kirletici yükünün azaltılması için belirtilen tekniklerin, kurulu kapasitesi 10 ton/gün ve üzerinde olan tesislerde 15 Ocak 2024, 5 ton/gün - 10 ton/gün arasında olan tesislerde 15 Ocak 2025, 5 ton/gün altında olan tesislerde 15 Ocak 2026 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir.

Bahse konu Genelge kapsamına giren tesislerin Genelgenin yayımı tarihinden itibaren İş Termin Planlarını 3 ay içerisinde İl Müdürlüklerine iletmeleri gerektiği bildirilmektedir.

8. Fas Demiryolu Ofisi (ONCF) Tarafından Vagon Temini İçin Açılan İhale

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Rabat Ticaret Müşavirliği tarafından iletilen bir yazıya atıfla, Fas Demir Yolu Ofisi (ONCF) tarafından aşağıda belirtildiği şekilde 2 lot vagon temini için ihale açıldığı,

Lot n

Ürün/Malzeme

Bütçe

Yatırılması gereken teminat

Lot 1

Kömür taşınması için 250 adet vagon (hopper wagon)

300.000.000 Fas Dirhemi (Yaklaşık 29,63 Milyon Dolar)

4.500.000 Fas Dirhemi (Yaklaşık 444.501,51 Dolar)

Lot 2

Petrol ürünlerini taşıyan 100 adet tank vagonu

180.000.000 Fas Dirhemi (Yaklaşık 17,78 Milyon Dolar)

2.700.000 Fas Dirhemi (Yaklaşık 266.700,90 Dolar)

Bu kapsamda, İhale duyurusunda ihale dosyalarının kamu ihaleleri www.marchespublics.gov.ma portalında veya www.oncf.ma web sitesinden indirilebileceği, İhale dosyasındaki değişiklikler, "Règlement de Consultation” dokümanın 17. Maddesinde "Introduction de Modifications” başlığı altında belirtilen koşullara göre incelenebildiği; sunulacak başvuruların içeriğinin ONCF'in "Règlement Achat (RG.0003/PMC-version 2)” dokümanının 27, 29, ve 31.maddeleri hükümlerine uygun olarak düzenlenmesi gerektiği, adayların kamu ihaleleri (www.marchespublics.gov.ma) portalı üzerinden elektronik olarak başvurmaları gerektiği; evrak şeklinde sunulacak başvuruların kabul edilmeyeceği; 22 Mart 2023 tarihi saat 09:00'da (Yerel saat) ihaleye ilişkin başvuru zarflarının, Rue Mohammed Triki Agdal adresinde yer alan Demir Yolu Eğitim Merkezinde açılacağı ifade edilmektedir.

Söz konusu ihale duyurusu ekte yer almakta olup ihaleye ilişkin orijinal dokümanların https://www.marchespublics.gov.ma/index.php?page=entreprise.EntrepriseDemandeTelechagementDce&refConsultation=690919&orgAcronyme=o8p bağlantısından indirilebileceği belirtilmektedir.

Bahse konu ihale ekte yer almaktadır.

EK-5: İhale Duyurusu

9. ABD / İnşaat Demiri Telafi Edici Vergi

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından, ülkemiz menşeli "inşaat demiri” (7213.10, 7214.20 ve 7228.30 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı 22 Mayıs 2017 tarihinden bu yana telafi edici vergi önlemi ve anti-damping önlemi uygulanmakta olduğu, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Sübvansiyonlar ve Telafi Edici Önlemler Anlaşması ile DTÖ Anti-Damping Anlaşması'nın ilgili hükümlerine göre ABD makamları tarafından önlemlerin devamının gerekliliğini incelemek amacıyla 1 Haziran 2022 tarihinden bu yana nihai gözden geçirme soruşturmaları (sunset review) yürütüldüğü ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu soruşturmalara yönelik olarak, ABD Ticaret Bakanlığı (DOC) Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) ve Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından yayımlanan açılış bildirimlerinde iletilen sorulara Hükümet olarak cevaplarımız iletilmiş iken, sektör tarafından herhangi bir yanıtın Kurumlara iletilmemesi sebebiyle ITA ve ITC tarafından "hızlandırılmış” (expedited) soruşturmalar yürütülmesi kararı verilmiş olup, hızlandırılmış soruşturmalar kapsamında söz konusu Kurumlar soruşturmaya ilişkin kararlarını "mevcut en iyi bilgilere” (facts available) dayanarak alınmakta olduğu belirtilmektedir.

Bu çerçevede, ITA tarafından söz konusu soruşturmalara ilişkin 4 ve 5 Ekim tarihlerinde açıklanan nihai kararlar çerçevesinde anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerinin kaldırılması halinde dampingin ve telafi edilebilir sübvansiyonların devam/tekrar edeceğine karar verilmiş iken, ITC tarafından açıklanan 24 Ocak 2023 tarihli karar çerçevesinde ise anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerinin kaldırılması halinde maddi zararın devam/tekrar edeceğine karar verildiği ifade edilmektedir.

Söz konusu ITA kararlarına 4 Ekim 2022 tarihli ABD Resmi Gazetesi (https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2022-10-04/pdf/2022-21519.pdf ) ile 5 Ekim 2022 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nden (https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2022-10-05/pdf/2022-21627.pdf),ITC kararına ise https://www.usitc.gov/press_room/news_release/2023/er0113_63409.htm bağlantısından ulaşılması mümkün bulunmaktadır.



Ekler:
ek-1.pdf

ek-2.pdf

ek-3.pdf

ek-4.pdf

ek-5.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.