2023/021 Sirküler (06.02.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-021

Sayın Üyemiz;

1. BAE Bilgi Notu Talebi

2. Türkiye-Hollanda IV. Dönem ETOK Toplantısı

3. Gana (Akra) Ticaret Heyeti 27-30 Mart 2023

4. Bangladeş İş Zirvesi-2023

5. TİM-TEB Girişim Evi Start Up Başvuruları

6. Yeşil Lojistik Belgesi hk.

7. Gıda Alanında Firma Talebi

8. Kadın Girişimci Temel Tanımlar ve Genel Kuralları hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter



1. BAE Bilgi Notu Talebi

T.C Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Sayın Cumhurbaşkanımızın 13-14 Şubat tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyaretlerine, Sayın Ticaret Bakanımızın da iştirakleri öngörüldüğü ifade edilmekte olup, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın anılan ülke pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar ile talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) pazarına ilişkin olarak yukarıda maruz hususlar kapsamındaki bilgilerin ekte yer alan görüş bildirme formu ile 7 Şubat 2023 Salı gününe kadarBirliğimize(eo@baib.gov.tr)iletilmesi gerekmektedir.

EK-1: Görüş Bildirme Formu

2. Türkiye-Hollanda IV. Dönem ETOK Toplantısı

T.C Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Türkiye-Hollanda Dördüncü Dönem Ekonomi ve Ticaret Ortaklık Komisyon (ETOK) Toplantısının, Bakanımız Sayın Mehmet MUŞ ve Hollanda'nın Kalkınma İş birliği ve Dış Ticaretten Sorumlu Bakanı Sayın Liesje Schreinemacher'in eş başkanlıklarında, 22 Şubat 2023 tarihinde Lahey'de gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Yazıda devamla; Sayın Bakanımızın sözkonusu toplantı kapsamında, Hollandalı muhatabı ile temaslarında dile getirmelerinde fayda bulunan hususlarda konuşma notu önerilerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu çerçevede, bahse konu metinlerin 7 Şubat 2023 Salı günü saat 15.30'a kadarBirliğimize(eo@baib.gov.tr)iletilmesi gerekmektedir.

3. Gana (Akra) Ticaret Heyeti 27-30 Mart 2023

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, TİM organizasyonu ile 27-30 Mart 2023 tarihleri arasında Gana'ya yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir ticaret heyeti gerçekleştirilecek olup, Akra şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Gana'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 10 Şubat 2023 Cuma günü mesai bitimi olduğu, bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/ghana-accra-2023/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 28.000-TL tahsil edileceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede; heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının TİM'e ulaştırılmasıyla kesinleşeceği bildirilmektedir.

EK-2: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EK-3: Gana (Akra) Ticaret Heyeti Taslak Programı

4. Bangladeş İş Zirvesi-2023

T.C Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, "Bangladeş İş Zirvesi-2023"ün 11-13 Mart 2023 tarihlerinde Dakka'da gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmekte olup, etkinliğe ilişkin duyuru ve taslak program takvimi ekte yer almaktadır.

Ek-4: Program Duyurusu ve Takvimi

5. TİM-TEB Girişim Evi Start Up Başvuruları

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Türkiye'nin 7 farklı ilindeki TİM-TEB Girişim Evlerinde, tekno-girişimcilerimizin yüksek katma değer ve ihracat odağındaki çalışmaları devam ettiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, 2022 yılı içerisinde iki ayrı dönemde yürütülen hızlandırma ve büyüme aşamalarındaki özgün programlar ile (Start Up, Level Up, Global Up, Green Up) 7 farklı ilde, 157 girişimciye 1.000 saati aşkın danışmanlık hizmeti verilmiş olduğu, birebir sağlanan danışmanlık hizmetlerinin yanında, ülkemizin en yaygın girişimcilik ailesi olarak, İhracatçı Birliklerimiz ve teknokentlerimiz iş birliğinde 1.353 kişinin katılımıyla toplam 13 eğitim programı düzenlendiği ifade edilmektedir. 2022 yılında TİM-TEB Girişim Evi sürdürülebilirlik alanında faaliyet gösteren girişimleri uçtan uca desteklemek amacıyla Green Up Programı başlatılmış ve 8 girişimci danışmanlık programlarıyla desteklenmiş olup, kadın kuruculu girişimlerin güçlenmesine ve global çapta başarılı girişimlere dönüşmesine katkı sağlamak amacıyla AWE (Academy for Women) Tekno Kadın Girişimcilik Akademisi programı ABD Büyükelçiliği ile ilk kez ülkemizde gerçekleştirilmiş ve 38 kadın girişimci eğitim, danışmanlık programlarıyla desteklendiği ifade edilmektedir. 2022 yılı içerisinde dijital ortamda gerçekleştirilen S2C etkinlikleri ile girişimciler birçok kurum ile buluşturulmuş, TİM Yönetim Kurulu ve Sektörler Konseyi'nde girişimcilerimize inovatif ürün ve projelerini tanıtma imkânı sağlanmıştır. 2022 yılında S2C etkinlikleri kapsamında 6 organizasyon gerçekleştirilmiş, 6 kurum ile 36 girişimci potansiyel iş birliklerinin ilk adımların atıldığı; Haziran ve Aralık ayında gerçekleştirilen Speed Mentoring etkinliği ile, kurumsal firma yöneticileri, yatırımcı grup temsilcileri, TİM ve İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan 28 Mentor, 108 girişimci ile buluşturularak kısa sürede işbirliğine/satışa dönmesi muhtemel toplam 203 B2B görüşme gerçekleştirildiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, 2023 yılında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Denizli, Gaziantep, Mersin TİM-TEB Girişim Evleri'nde teknoloji odaklı girişimcilere ofis, mentorluk, danışmanlık başta olmak üzere çeşitli destekler verilmeye devam edileceği ve Start Up Program başvuruları alınmaya başlandığı bildirilmektedir.

Yeni dönem Start Up Program başvurularının başvuru görseli ve içerik metni ekte yer almaktadır.

EK-5: 2023 Start Up Program Başvuru Duyurusu

EK-6: 2023 Start Up Başvuru Görseli

6. Yeşil Lojistik Belgesi hk.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Kombine Taşımacılık Yönetmeliği'nin 27/05/2022 tarihli ve 31848 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği ve anılan Yönetmeliğin "Yeşil Lojistik Belgesinin alınması" başlıklı 9'uncu maddesinin 2'nci fıkrasının, "Başvurular her yılın Ocak ayı içerisinde yapılır. Bu takvim haricinde yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz." hükmüne, aynı maddenin 3'üncü fıkrasının, "Yeşil Lojistik Belgesi başvuruları sadece Bakanlık KEP adresi üzerinden kabul edilir." hükmüne amir bulunmakta olduğu bildirilmektedir.

Bu çerçevede, Yeşil Lojistik Belgesi başvurularında, Yönetmeliğin 8'inci maddesi gereğince istenilen belgelerden bir tanesinin de kayıtlı elektronik postaya (KEP) sahip olunması ve Ulusal Elektronik Tebligat Sistemine (UETS) kayıtlı bulunmanın zorunlu olduğu belirtilmekte, ancak bazı firmalar tarafından Bakanlıklarına intikal eden bilgi ve belgelerde KEP ve UETS sistemine kayıt olunması ve başvuruların KEP kanalıyla yapılmasıyla ilgili bir kısım teknik sorunlar yaşandığının anlaşıldığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Bakanlıklarınca bu konuda yapılan incelemede ise, başvuru yapan firmaların KEP sistemine yeni uyum sağlamaya başladıkları için teknik problemler yaşadıkları ve bu sorunun giderilmesi için gerekli sürenin yeterli olmadığının değerlendirilmekte olduğu, yaşanacak sorunların ve mağduriyetlerin önceden önlenmesi bakımından Yeşil Lojistik Belgesi başvuru süresinin 28 Şubat 2023 tarihine kadar uzatılmasının uygun görüldüğü bildirilmektedir.

7. Gıda Alanında Firma Talebi

Saraybosna Ticaret Müşavirliğinden alınan yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Bosna Hersek (BH)'in en büyük perakende zincirini teşkil eden "Bingo doo Tuzla" başta olmak üzere BH'deki birçok firmaya ülkemizden mal tedarik eden "Uvak doo Tuzla" firmasının alt şirketi olan "Džananović Transport d.o.o." firmasının yetkilileri ile 30.01.2023 tarihinde gerçekleştirilen görüşmede, firmanın genel müdürü tarafından; halihazırda özellikle meyve ve sebze ürünleri başta olmak üzere gıda ürünlerinin büyük bölümünü Türkiye'den ithal ettiklerini ve bu noktada daha fazla ürün ithal edebilmek için ülkemizdeki ilgili firmalar tarafından kendileri ile iletişime geçilmesinden memnuniyet duyulacağının ifade edildiği belirtilmekte olup anılan firmanın iletişim bilgileri aşağıda yer almaktadır.

İletişim Bilgileri:

DŽANANOVIĆ TRANSPORT d.o.o. Zenica

Adres: Zavnobih 88, 72000 Zenica, BiH

Tel: +387 32 244 832

GSM: +387 61 970 026

E-posta: nermin.selimbegovic@dzananovictransport.com

8. Kadın Girişimci Temel Tanımlar ve Genel Kuralları hk.

T.C Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Bakanlıklarının ihracatın tabana yayılması hedefi kapsamında, ülkemizde kadın girişimcilerimizin ihracata yönlendirilmesi, ihracattan aldıkları payın ve uluslararası rekabetçiliklerinin artırılması ve uluslararası tedarik zincirlerinde yer edinmelerini sağlamak üzere kadın girişimcilere yönelik yapılacak çalışmalarda kadınlar tarafından sahip olunan veya yönetilen işletmelerin tanımının belirlenmesinin ülkemiz ekonomisi ve ihracatı için büyük önem arz etmekte olduğu belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Uluslararası Standartlar Teşkilatının (ISO) toplumsal cinsiyet eşitliği hedefi doğrultusunda kadın girişimciliğine ilişkin yayımladığı "IWA34:2021" numaralı doküman dikkate alınarak, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) koordinasyonunda kadın girişimci standartlarının belirlenmesi amacıyla, Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) temsilcilerinin yer aldığı çalışma grubunun yoğun çalışmaları ve değerli katkıları ile hazırlanan TSE K 645 numaralı "Kadın Girişimci - Temel Tanımlar ve Genel Kurallar” kriterinin TSE'nin 16 Aralık 2022 tarihli onayı ile yayımlanmış olduğu ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, ülkemizde kadın girişimciliğine ilişkin yapılacak çalışmalarda yol gösterici nitelikte olduğu değerlendirilen söz konusu kriter ekte iletilmektedir.

EK-7: Kadın Girişimci - Temel Tanımlar ve Genel Kurallar Kriteri



Ekler:
ek-1.docx

ek-2.docx

ek-3.pdf

ek-4.pdf

ek-5.docx

EK-6.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.