2023/049 Sirküler (28.03.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-049

Sayın Üyemiz;

1. Yönetmelik Taslağı

2. Koyulaştırılmış Süt ve Yemeklik Tuz Standart Tasarısı

3. TGK-Zeytinyağı ve Pirina Yağı Analiz Metotları Tebliğ

4. Avrasya Ekonomik Komisyonu / Anti-Damping Soruşturma Açılışı

5. 7440 Sayılı Kanun

6. Filipinler / Anti-Damping

7. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BMAEK) Yaş Meyve ve Sebzeler Toplantısı

8. AB TAKSONOMİSİ

9. Sınır Kapılarında Yapılan Dezenfeksiyon İşleminin Kaldırılması Hk.

10. Inta Komisyonu Toplantısı - Yeşilmutabakat Sanayi Planı

11. 14. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter



1. Yönetmelik Taslağı

Helal Akreditasyon Kurumundan alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, "Helal Akreditasyon Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun”a 4.6.2022 tarihli ve 31856 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7408 sayılı Kanun'un 10'uncu maddesi ile eklenen hüküm uyarınca, geçiş sürecinin tamamlanacağı tarih olan 04.06.2023 itibariyle Türkiye'de piyasaya arz edilecek ürün ve hizmetlere yönelik helal uygunluk değerlendirmesi yapacak kuruluşların, adı geçen Kurum tarafından akreditasyonunun zorunlu hale geldiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, mezkur değişiklik ile ülkemizde helal uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin gönüllülük esasına göre yürütülmeye devam ettiği, tüketicinin doğru bilgilendirilmesi ve kamu refahına katkı sunulmasını teminen Kurumun akreditasyon hizmeti verdiği alanlara konu olan ve ülkemiz piyasasına yerli üretim veya ithalat vasıtasıyla arz edilecek helal iddiası taşıyan ürün ve hizmetlere yönelik helal belgelendirme faaliyetlerinin anılan Kurum tarafından akredite edilmiş belgelendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilmesinin hüküm altına alındığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Kanun'un ithalat aşamasında tatbikini mümkün kılmak için ihtiyaç duyulan esasların belirlenebilmesini teminen, Helal Akreditasyon Kurumu tarafından ekte sunulan "Helal Uygunluk Belgeli Ürünlerin İthalatına İlişkin Yönetmelik Taslağı”nın hazırlandığı bildirilmektedir.

Bu çerçevede, bilgileri ve bahse konu yönetmelik taslağına dair görüş ve önerilerin ekte yer alan görüş formuna işlenerek3 Nisan Pazartesi günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-1: Helal Uygunluk Belgeli Ürünlerin İthalatına İlişkin Yönetmelik Taslağı

EK-2: Görüş Formu

2. TGK-Zeytinyağı ve Pirina Yağı Analiz Metotları Tebliğ

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığının 16.03.2023 tarihli ve 9220869 sayılı yazısına atfen; Bakanlıkları internet sayfası https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM bağlantısında yer alan "Duyurular" bölümünde görüşe açılan "Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Analiz Metotları Tebliği"ne ilişkin görüş talep edilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu Tebliğ Taslağına ilişkin olarak firmalarımızın görüşlerinin taslak metinle birlikte web sayfasında yer alan tablo formatına uygun olarak 6 Nisan Perşembe günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

3. Koyulaştırılmış Süt ve Yemeklik Tuz Standart Tasarısı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Ürünleri Daire Başkanlığından alınan yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "Tst 7790 Koyulaştırılmış Süt ve Tst 933 Yemeklik Tuz" standart tasarısının görüşe açıldığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, ilgili görüş ve önerilerin aşağıdaki link aracılığı ileen geç 6 Nisan 20223tarihine kadar iletilmesi gerekmektedir.

Görüş İçin: https://intweb.tse.org.tr/Yetki/Login/Login.aspx

Şifre Almak İçin: https://intweb.tse.org.tr/Yetki/Login/Login.aspx

4. Avrasya Ekonomik Komisyonu / Anti-Damping Soruşturma Açılışı

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) tarafından, ülkemizin yanı sıra Japonya, Tayland Krallığı ve Malezya menşeli, "Dökme Alüminyum Jantlar” (AEB gümrük tarife pozisyonu sınıflandırmasına göre 8708 70 500 1 ve 8708 70 500 9) ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması başlatıldığı bilgisi bildirilmektedir.

Yazıda, devamla; soruşturmaya ilişkin diğer bilgilere http://www.eurasiancommission.org/ru/act/trade/podm/investigations/AD-37/default.aspx adresi üzerinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.

5. 7440 Sayılı Kanun

TC. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bilindiği üzere, 31/12/2022 tarihinden (bu tarih dahil) önce doğan gümrük yükümlülüğüne ilişkin olarak gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri, gecikme zammını kapsayan kamu alacaklarının yeniden yapılandırılarak tahsiline ilişkin usul ve esasların belirlendiği "7440 Sayılı Kanun Kapsamında Gümrük Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Tebliğ”in 23/3/2023 tarihli ve 32141 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olduğu bildirilmektedir.

6. Filipinler / Anti-Damping

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Filipinler tarafından ülkemiz menşeli "Buğday Unu” ithalatına karşı 9 Ocak 2015 tarihinden bu yana bir anti-damping önlemi uygulandığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Filipinler Tarif Komisyonu (Komisyon) tarafından, Filipinler yerli sanayisince yapılan başvuru üzerine mezkûr önleme ilişkin bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığı, söz konusu soruşturmada önlemin kaldırılmasının damping ve zararın devam etmesine veya yeniden meydana gelmesine yol açmasına sebep olup olmayacağı hususunun inceleneceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Komisyon tarafından iletilen açılış bildiriminde, bir önceki nihai gözden geçirme kapsamındaki ilgili taraflar dahil tüm ilgili tarafların, 28 Mart 2023 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek toplantıya katılması gerektiği ifade edilmektedir. Söz konusu toplantıda soruşturma süreci, soruşturmanın içeriği, yapılacak kamu dinleme toplantılarının planlanması, gizli ve gizli olmayan bilgilerin iletilmesi ve bu bilgilere ulaşılmasına ilişkin hususlar, Komisyon tarafından yayımlanacak raporlara verilecek yazılı görüşler ve yapılacak yerinde incelemelere ilişkin konularının tartışılacağı bildirilmektedir. Söz konusu toplantıya katılım sağlayacak tarafların http://tariffcommission.gov.ph/ adresinden veya ekte yer alan bildirimde bulunan karekodunu okutarak 27 Mart 2023 tarihi mesai bitimine kadar kayıt olması gerekmektedir.

EK-3: Açılış Bildirimi

7. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BMAEK) Yaş Meyve ve Sebzeler Toplantısı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, tarım ürünlerinin uluslararası ticaretine yön veren standartların oluşturulmasına ve uygulanmasına yönelik çalışmalar esas itibariyle Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BMAEK) ile İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) olmak üzere iki ayrı uluslararası organizasyon tarafından gerçekleştirilmekte ve söz konusu çalışmalara ülkemizce de aktif katılım ve katkı sağlandığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, BMAEK'nın yaş meyve ve sebzelere ilişkin toplantısı 9-11 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek olup, bahse konu toplantıda ele alınması öngörülen belgeler https://unece.org/info/events/event/372206 web adresinde yer almaktadır.

Bahse konu belgelere ilişkin ilgili ihracatçı birlikleri görüş ve değerlendirmelerin İngilizce ve Türkçe olarak 26 Nisan Çarşamba günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

8. AB TAKSONOMİSİ

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) ile ortaya konulan iklim ve enerji hedeflerine ulaşılabilmesi ve bu doğrultuda, yatırımların sürdürülebilir proje ve faaliyetlere yönlendirilmesi amacıyla AB Taksonomi Tüzüğünün hazırlandığı ve Tüzük kapsamında, Komisyon'a tebliğler yoluyla bir ekonomik faaliyetin çevresel hedeflere önemli ölçüde katkı verip vermediğine karar verilebilmesi için güncel ve bilimsel veriler ışığında teknik inceleme kriterleri geliştirme görevi verildiği belirtilmekte olup firmalar ve yatırımcılar için hangi ekonomik faaliyetlerin çevresel açıdan sürdürülebilir olarak değerlendirilebileceğine ilişkin açık, pratik ve uygulanması kolay tanımların oluşturulması amaçlandığı aktarılmaktadır.

Tüzük kapsamında, bir ekonomik faaliyetin çevresel olarak sürdürülebilir olarak tanımlanabilmesi için altı (6) çevresel hedef ortaya konulmuştur: i) iklim değişikliğinin azaltılması, ii) iklim değişikliğine uyum, iii) su ve deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı, iv) döngüsel ekonomiye geçiş, v) kirliliğin önlenmesi ve kontrolü ile vi) biyoçeşitlilik ve ekosistemlerin korunması. Her bir çevresel hedefe ilişkin olarak, Komisyon tarafından tebliğler ile teknik kriterler çerçevesinde çevresel olarak sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin tanımlanması gerekmektedir.

Bu doğrultuda, iklim değişikliğinin azaltılması ve iklim değişikliğine uyum hedefi çerçevesinde hazırlanan İklim Tebliği 21 Nisan 2021 tarihinde kabul edilmiş ve 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bahse konu yazıda, AB basınında yer alan bir habere atfen; söz konusu iki hedef dışında yer alan diğer dört hedefi kapsayacak şekilde taslak bir tebliğ hazırlanması için 2023 yılı Şubat ayında iç danışma sürecinin başlatıldığı; bahse konu danışma sürecinde sunulan ve ekte yer alan taslak mevzuat uyarınca, bir ekonomik faaliyetin çevreye zarar verip vermediği veya su kaynaklarının korunması, döngüsel ekonominin hızlandırılması, kirliliğin sınırlandırılması ve biyoçeşitliliğin korunmasına nasıl katkı sağladığının tespiti amacıyla teknik kriterlerin tanımlandığı, komisyon tarafından hazırlık çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Tebliğ taslağının 2023 yılı Mart veya Nisan aylarında sunulmasının öngörüldüğü belirtilmektedir.

9. Sınır Kapılarında Yapılan Dezenfeksiyon İşleminin Kaldırılması Hk

Sofya Ticaret Müşavirliği yazısına atfen, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı'nın ekli yazısında, Türkiye'deki epizootik durumun "oldukça iyileştiğine” kanaat getiren Gıda Zinciri Risk Değerlendirme Merkezi'nin görüşü doğrultusunda Bulgaristan Tarım Bakanı Yavor Geçev'in talimatıyla Bulgaristan ile Türkiye arasındaki sınır kapılarında (Kapitan Andreevo, Lesovo ve Malko Tırnovo) gerçekleştirilen araç dezenfeksiyon işlemlerinin 13 Mart 2023 tarihi itibariyle kaldırıldığı bildirilmektedir. Bununla birlikte, yazıda ayrıca Türkiye'deki epizootik durumun kötüleşmesi halinde Bulgaristan'ın dezenfeksiyonu yeniden yürürlüğe koymaya hazır olduğu da vurgulanmaktadır.

EK-4: Bulgaristan Tarım Bakanı'nın 10 Mart 2023 tarihli Dezenfeksiyon Talimatı

EK-5: Bulgaristan Tarım Bakanı Talimatı'nın gayri resmi çevirisi

10. INTA KOMİSYONU TOPLANTISI - YEŞİLMUTABAKAT SANAYİ PLANI

T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından iletilen yazılara atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Avrupa Parlamentosu Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun (INTA) 1 Mart 2023 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında, Avrupa Komisyonu tarafından 1 Şubat 2023 tarihinde açıklanan Yeşil Mutabakat Sanayi Planı'nın ticari boyutu hakkında bir oturum gerçekleştirildiği ve toplantıda Avrupa Komisyonu Ticaret Genel Müdürlüğü (DG Trade) temsilcisi tarafından;

• Yeşil Mutabakat Sanayi Planı'nın genel amacının AB'nin daha rekabetçi ve iklim nötr bir ekonomi haline getirilmesi olduğu,

• Bu doğrultuda çok sayıda politika aracına ihtiyaç duyulduğu ve ticaret politikasının Plan kapsamında ortaya konulan dört unsurdan biri olduğu (diğerleri: düzenleyici çerçeve, finansmana erişim ve beceriler),

• Ticaret politikasının verimliliği artırdığı, ölçek ekonomisi yarattığı, gerekli hammaddelere erişimi kolaylaştırdığı, tedarik zincirlerini çeşitlendirerek AB'yi daha dayanaklı hale getirdiği, iç pazarın gelişimini desteklediği ve AB'nin ticaret ortaklarının iklim nötr ekonomiye geçişine katkıda bulunduğu,

• Plan kapsamında ticaret politikası ile; (i) başta Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) olmak üzere kural bazlı ticaret sisteminin tesis edilmesine büyük önem verildiği; (ii) ikili düzeyde aktif Serbest Ticaret Anlaşması (STA) çalışmalarına devam edileceği; (iii) STA'lara ilave olarak, Ticaret ve Teknoloji Konseyi, sürdürülebilir yatırım anlaşmaları ve kritik hammaddeler kulübü tesis edilmesi gibi alternatif işbirliği mekanizmalarının üzerinde durulacağı; (iv) AB'nin kendi ticari ve ekonomik çıkarlarının korunması için, üçüncü ülkelerce uygulanan haksız ticaret politikalarına karşı ticari savunma araçlarının ve ekonomik baskı ile mücadele aracı gibi tek taraflı enstrümanların etkin bir şekilde kullanılacağı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, INTA üyelerince genel olarak, iklim nötr ve rekabetçi bir ekonomiye sahip olunmasının iddialı, açık ve gerektiği durumlarda haksız rekabet ile mücadele edebilecek aktif bir ticaret politikası ve ticaretin çeşitlendirilmesi ile mümkün olabileceği; bu kapsamda Yeşil Mutabakat Sanayi Planı'nın ticaret boyutunu içermesinin memnuniyet verici olduğu; ancak DTÖ bünyesinde kural bazlı sistem ve üçüncü ülkelerin de bu yönde politikalara katılımının arzu edilen hedeflere ulaşılabilmesi için kritik önemde olduğu ifade edilmiştir. Christophe Hansen (EPP, Lüksemburg) tarafından; Plan kapsamında da değinildiği üzere, kritik hammaddelere erişimin önemli bir konu olduğu; bu doğrultuda, Şili ile Ortaklık Anlaşması'nın revizyonuna yönelik müzakerelerin tamamlanmasının memnuniyet verici olduğu; ancak bu amaçla dünyanın en büyük dördüncü lityum üreticisi olan Arjantin'in göz ardı edilmemesi ve Arjantin'in de bir parçası olduğu Mercosur ile 2019 yılında tamamlanan STA'nın imza ve onay süreçlerinin hızla tamamlanması gerektiği dile getirilmektedir.

Yazıda devamla; DG Trade temsilcisi tarafından, Yeşil Mutabakat Sanayi Planı ile ortaya konulan ticaret politikasının yeni bir ticaret stratejisi olmadığı ve aslında 2021 yılında açıklanan ve halihazırda uygulanmakta olan ticaret stratejisinin rekabetçilik ve yeşil dönüşüm hedefleri ile uyum içerisinde takip edilmesini öngördüğü; 14 Mart 2023 tarihinde Plan'ın yeni ayrıntılarının açıklanacağı ifade edilmektedir.

Öte yandan, AP İç Pazar ve Tüketicinin Korunması Komisyonu'nun (IMCO) 1 Mart 2023 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında, AB İç Pazar Komiseri Thierry Breton ile gerçekleştirilen genel görüş alışverişinde, IMCO üyelerince Yeşil Mutabakat Sanayi Planı'nın bir diğer boyutu olan finansmana erişim bağlamında devlet yardımı kurallarının esnetilmesi hususu gündeme getirilmiş olup, komiser tarafından, konunun esasen AB Rekabet Komiseri Margrethe Vestager'in sorumluluk alanında bulunduğu; AB içerisinde tüm üye ülkeler için adil rekabet ve eşit şartların korunması konusunda pozisyonun çok net olduğu; devlet yardımı kurallarında olası esnekliklerin ancak hedef odaklı ve geçici olarak hayata geçirilebileceği belirtilmektedir.

11. 14. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması

Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği (OMKO)'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğü, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliği ve Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği (OMKO)'nin organizatörlüğünde, mobilya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak ve tasarımın sektör için önemini vurgulamak amacıyla, Genel Sekreterliğimizin de desteği ile organize edilen "İhracatçı Birlikleri- 14. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışma”nın ödül töreninin 31 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenmesinin planlandığının bildirildiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, ülkemizde yaşanan afetler sebebiyle 14.Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması'nın takviminde değişikliğe gidilmiş olduğu, ödül törenin 29 Eylül 2023 tarihinde düzenlenmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda, "İhracatçı Birlikleri- 14. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışma”nın son başvuru tarihi 23 Haziran 2023 olup söz konusu yarışmaya başvurmak isteyen tüm katılımcıların yarışmanın WEB sitesi (www.designforexport.org veya www.mobilyatasarimyarismasi.org ) aracılığıyla online başvuru yapabileceği ve yarışma hakkındaki tüm bilgilere ulaşabileceği iletilmektedir.



Ekler:
EK-1.pdf

ek-2.pdf

ek-3.pdf

ek-4.pdf

ek-5.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.