2023/055 Sirküler (07.04.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-055

Sayın Üyemiz;

1. İnşaat Malzemeleri Alanında Firma Talebi

2. Africallia Forumu Hk.

3. Filipinler / Anti-Damping

4. Arazi Kullanımı, Arazi Kullanım Değişikliği ve Ormancılık Sektöründen Kaynaklanan Emisyonlar

5. Madagaskar Fuarı

6. Tebliğ Değişikliği

7. AB Yeşil Aklamanın Önlenmesi ve Tamir Hakları Mevzuat Taslakları

8. Uluslararası Öğrenci Staj Programı 2023

9. GAC Korunma Önlemi Uygulaması

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter



1. İnşaat Malzemeleri Alanında Firma Talebi

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Bosna Hersek'te inşaat malzemeleri alanında faaliyet gösteren ve cirosunu her yıl arttıran (2022 yılı cirosu 5 milyon Avro) ‘Trgoproduct doo' firmasının Ticaret Müşavirliğimiz ile iletişime geçerek 3920.10, 3923.10, 3924.90, 3926.90, 4808.10, 7019.66, 7326.20, 7326.90, 7616.99, 8205.59, 8207.90, 8211.93, 8211.94, 9603.40, 9603.90, 9609.10 GTİP'ler altında yer alan ürünleri ülkemizden ithal etmek istediği bildirilmektedir.

EK-1: Firma Bilgileri ve GTİP'ler

2. Africallia Forumu Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, AFRICALLIA 2022 Forumu'nun 24-26 Mayıs 2023 tarihleri arasında Vagadugu'da gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ve söz konusu Forumla KOBİ'lerin bir araya getirilerek iş ilişkileri kurmaları için fırsatlar sunulmasının amaçlandığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu Foruma 26 Afrika ülkesinden ve dünyanın geri kalanından halihazırda 550'den fazla katılım kaydının yapılmış olduğu, Forum marjında düzenlenecek yarışmada en yenilikçi beş projenin ödüllendirileceği (birinciye 10, ikinciye 7, üçüncüye 5, dördüncüye 3 ve beşinciye ise 2 milyon CFA ödül) ve kayıtların internet üzerinden (https://www.africallia.com) 14 Nisan 2023 tarihine kadar yapılabileceği belirtilmektedir.

3. Filipinler / Anti-Damping

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Filipinler tarafından ülkemiz menşeli "Buğday Unu” ithalatına karşı uygulanan anti-damping önlemine ilişkin yürütülen nihai gözden geçirme soruşturması kapsamında Filipinler Tarife Komisyonu (Komisyon) tarafından, soruşturma takvimine ilişkin bildirim yayımlandığı bildirilmektedir.

Ek 2' de bir örneği yer alan söz konusu bildirimde, soruşturmaya taraf olmak isteyen firmaların soruşturma başlangıç tarihinden itibaren 30 gün içinde yazılı taleplerini Komisyon'a iletmesi gerektiği, talebin kabul edilmesinin ardından soru formu yanıtlarını 15 iş günü içerisinde yanıtlaması gerektiği ifade edilmektedir. Bahse konu soru formu Komisyon'un internet sitesinde yer almakta olup, bir örneğinin Ek 3' te iletildiği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, önümüzdeki dönemde Komisyon tarafından ihracatçı firmalara yönelik yerinde inceleme ziyaretleri yapılabileceği ve çeşitli bilgi/belgelerin istenebileceğinin anlaşıldığı ifade edilmektedir. Ayrıca, ilgili tarafların 21 Nisan 2023 tarihine kadar soruşturma kapsamındaki ilk görüşlerini (initial memoranda/position paper) yazılı olarak sunabilecekleri belirtilmektedir.

Öte yandan, ilgili herhangi bir tarafın belirlenen süreler içerisinde gerekli bilgileri vermeyi reddettiği veya soruşturmayı engellediği durumlarda, mevcut veriler esas alınarak (facts available) olumlu veya olumsuz ön ve nihai belirlemeler yapılabileceği bildirilmektedir. Dolayısıyla, ilgili herhangi bir tarafın işbirliği yapmaması ve bu nedenle ilgili bilgilerin yetkili mercilere verilmemesi halinde, bu durumun ilgili tarafların işbirliği yaptığı duruma kıyasla, söz konusu tarafın daha az lehine olan bir sonuca yol açması ihtimal dâhilinde olacağı ifade edilmektedir.

Bununla birlikte, firmalarımızın T.C. Ticaret Bakanlığının "Ticaret Politikası Savunma Araçları" internet adresinde (www.tpsa.gov.tr) "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri" başlığı altında yer alan "TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler" kısmındaki belgeleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları" incelemesinde fayda görüldüğü belirtilmektedir.

Bahse konu soruşturma kapsamında ihracatımızın ve ihracatçılarımızın savunulması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına T.C. Ticaret Bakanlığınca yazılı ve şifahi görüşlerin Filipinler makamlarına tevdi edileceği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, soruşturmaya taraf olacak, soru formlarını yanıtlayacak veya yazılı görüş iletecek firmalarımızın Bakanlıkları ile iletişime geçmesinin önem arz ettiği bildirilmektedir.

Bilgilerini ve keyfiyete ilişkin Filipinler'e ilgili ürün ihracatı gerçekleştiren üye firmalarımızın soruşturmaya taraf olup olmayacağı bilgisinin 10 Nisan 2023 tarihine kadar T.C. Ticaret Bakanlığına (ayrıca erkoyuncum@ticaret.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-2: Soruşturma Takvimi ve Süreçlere İlişkin Bildirim

EK-3: İhracatçı Soru Formu

4. Arazi Kullanımı, Arazi Kullanım Değişikliği ve Ormancılık Sektöründen Kaynaklanan Emisyonlar

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından 14 Temmuz 2021 tarihinde sunulan "Fit for 55” paketi kapsamında, arazi kullanımı, arazi kullanım değişikliği ve ormancılık (AKAKDO) sektöründen kaynaklanan sera gazı salımları (emissions) ve gidermelerinin (removals) 2030 iklim ve enerji çerçevesine dahil edilmesine ilişkin 2018/841 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Tüzüğü'nde değişiklik yapılmasına ilişkin tüzük teklifinin, AB Konseyi tarafından 28 Mart 2023 tarihinde kabul edildiği bildirilmektedir.

Yeni tüzük, 2030 yılına kadar AB çapında 310 milyon ton CO2 eşdeğerinde net karbon gidermesi sağlanması hedefini ortaya koymakta ve salımların gidermeleri aşamayacağı 2026-2030 dönemi için, her bir Üye Devlete bağlayıcı ulusal hedefler getirildiği belirtilmektedir.

Bunun yanı sıra Konsey tarafından, yine "Fit for 55” paketi altında yer alan ve 2030 yılı için Üye Devletler için daha güçlü salım indirim hedefleri belirleyen "Çaba Paylaşımı Tüzüğü” nün kabul edildiği ifade edilmektedir. Yeni tüzüğün, 2030 yılına kadar karayolu ve yurtiçi deniz taşımacılığı, binalar, tarım, atık ve küçük sanayiler için AB düzeyinde 2005 yılına kıyasla %40'lık bir sera gazı salımı azaltma hedefi belirlediği ve her bir Üye Devlet için ulusal hedefler getirdiği belirtilmektedir. Binalar ve karayolu taşımacılığı sektörleri, hem yeni Emisyon Ticaret Sistemi hem de Çaba Paylaşımı Tüzüğü kapsamında ele alınacaktır. Bahse konu tüzüklerin, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmalarının ardından yürürlüğe gireceği bildirilmektedir.

EK-4: Basın Açıklaması

EK-5: Genel Blok Muafiyet Tüzüğü Hakkında Komisyon Açıklaması

EK-6: Genel Blok Muafiyet Tüzüğü Hakkında Komisyon Bildirimi

EK-7: Geçici Kriz ve Geçiş Çerçevesi Hakkında Komisyon Açıklaması

EK-8: Geçici Kriz ve Geçiş Çerçevesi Hakkında Komisyon Bildirimi

5. Madagaskar Fuarı

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, II. Uluslararası Ekonomik Aktörler Fuarı'nın (Salon International des Acteurs Economiques) 1-4 Haziran 2023 tarihleri arasında Antananarivo'da düzenlenmesinin öngörüldüğü, anılan fuarın birçok ulusal ve uluslararası şirkete mal ve hizmetlerini tanıtma fırsatı vereceği, katılımcı iki yüzden fazla özel sektör temsilcisinin B2B formatında çevrimiçi oturumlar gerçekleştirmelerine ve bu vesileyle yeni iş imkânlarının sağlanmasına imkân tanıyacağı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, etkinliğe ilişkin yapılan araştırmada, bahse konu fuarın ticaret, tarım ve gıda, kâğıt ve baskı, bankacılık ve sigorta, yapı ve inşaat malzemeleri, kimyasallar, elektrik- elektronik, iletişim ve multimedya, eğitim ve danışmanlık, makine, otomotiv ekipmanları, tekstil, giyim ve ayakkabı, sanat ve el işçiliği, ilaç endüstrisi, ulaştırma ve lojistik, gümrük ve transit, sürdürülebilir ekonomi ve sanayi, teknoloji sektörlerini kapsadığı ifade edilmektedir.

  1. Tebliğ Değişikliği

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığından Bakanlığımıza intikal eden yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, İmalatçı ve İhracatçıların C Şekeri Taleplerinin Yurt İçinden Karşılanması Şartları ve Uygulama Esaslarına Dair Tebliğ (Tebliğ No:2018/34)'de Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ'in (Tebliğ No:2023/4), 01.04.2023 tarihli ve 32150 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtilmekte olup mezkur değişiklik ile "meyveli içecek" ve "meyve aromalı içecek" ürünleri Ek-2 listesinden çıkarılarak tahsis edilecek maksimum %4 şeker oranı ile "meyveli içecek ve/veya meyvearomalı içecekler" olarak Ek-1 listesine ilave edildiği belirtilmektedir.

7. AB Yeşil Aklamanın Önlenmesi ve Tamir Hakları Mevzuat Taslakları

T.C. Ticaret Bakanlığının yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Döngüsel Ekonomi Eylem Planı kapsamında, Avrupa Komisyonu tarafından 30 Mart 2023 tarihinde açıklanan Sürdürülebilir Ürün İnisiyatifi kapsamında, sürdürülebilir ve döngüsel ürünlere ilişkin AB düzeyinde ortak kurallar getirilmesi amaçlanırken, ürün içeriğine ilişkin doğru bilgilerin tüketiciye sağlanması ve yeşil aklamanın (green washing) önlenmesinin amaçlandığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Komisyon tarafından Yeşil Dönüşümde Tüketicinin Güçlenmesine Yönelik Bir Direktif taslağı açıklanmış olup, taslak kapsamında tüketicilerin satın alacakları ürünün çevresel ayak izine, dayanıklılığına, tamir edilebilirliğine, geri dönüştürülebilirliğine ilişkin yeterince bilgilendirilmeleri ve Tüketici Hakları Direktifi ile Haksız Rekabet Direktifinin revize edilmesinin teklif edildiği ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Avrupa Komisyonu tarafından 2020 yılında yapılan bir çalışmaya göre, AB pazarında bulunan ürünlerde bulunan çevresel beyanların %53,3'ünün belirsiz, dayanaksız ve yanlış yönlendirici olduğu tespit edilmiştir. Gönüllülük esasında ürünlere koyulan çevresel beyanlara ilişkin AB düzeyinde kural bulunmaması yeşil aklamaya sebep olarak tüketicileri yanıltmakta ve gerçekten sürdürülebilir ürünler açısından dezavantaj doğurduğu belirtilmektedir.

Bu çerçevede, çevresel beyanların ispatlanmasına ve tebliğine ilişkin olarak Avrupa Komisyonu tarafından 22 Mart 2023 tarihinde Yeşil Beyanlar Direktifi Taslağı (Directive on Substantiation and Communication of Explicit Environmental Claims- Green Claims Directive) yayımlanmıştır.

Taslak kapsamında eko-etiket, organik gıda gibi AB mevzuatı ile düzenlenenler haricinde düzenlenmeyen alanlarda yer alan gönüllü beyanların ispatlanması ve tebliğine yönelik asgari gereklilikler getirilmekte olup, beyanların ‘geri dönüştürülmüş plastikten üretilmiş tişört', ‘%30'u geri dönüştürülmüş plastikten üretilmiş ambalaj' gibi daha spesifik olarak ifade edilmesinin gerekeceği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, yeşil beyanların ispatlanabilmesine için beyanın bilimsel ve teknik bilgiye dayanması; yaşam döngüsü analizi kapsamında ürün performansına ve diğer alanlara etkilerinin gösterilmesi; bir mevzuatın zorunlu gerekliliği olmadığının gösterilmesi; ürünü diğer ürünlere göre çevresel olarak daha iyi yaptığının kanıtlanması; sera gazı emisyonlarındaki azalmayı şeffaf bir şekilde raporlaması; doğru birincil ve ikincil bilgiye dayanması gibi gereklilikler getirirken, yeşil beyanların tebliğinde geniş kapsamlı tebliğlerden kaçınılması, gerekli durumlarda tüketicilerin ürün kullanımı ile nasıl bir çevresel fayda oluşturduğunun açıklanması, beyana ilişkin tüm doğrulayıcı belgelerin sağlanması gibi kriterler getirildiği aktarılmaktadır.

Ayrıca, hâlihazırda 230 farklı çevresel etiket olduğu göz önüne alınarak, taslak kapsamında tüketici açısından kafa karışıklığının önlenmesi amacıyla fazla etiket çeşidinin önüne geçilecek, AB düzeyinde belirlenenler hariç ulusal düzeyde yeni etiketleme getirilmesi yasaklanacak, yeni getirilecek özel etiketler ise ancak mevcut etiketlerin gerekli ihtiyacı karşılamadığının ispatlanması ile ön-onay sürecinden geçmeleri durumunda kullanılabilecektir.

Buna ek olarak, Komisyon tarafından açıklanan Ürünlerin Tamirine İlişkin Ortak Kurallar Direktifi (Directive on Common Rules Promoting the Repair of Goods) taslağı ile elektrik süpürgeleri, tablet ve akıllı telefonlar gibi ürünlerin yasal garanti kapsamında daha maliyetli olmadığı sürece yenilenmek yerine tamir edilmesi zorunlu hale gelirken, garanti süresi geçtikten sonra tüketicilerin ucuz ve kolay tamir imkânlarına ulaşmalarını sağlayacak kurallar önerilmiştir. Bu çerçevede;

- Ürünlerini tamir etmek isteyen üreticilerin kolaylıkla ilgiliye ulaşmalarının sağlanması, üreticilerin sürdürülebilir iş modelleri geliştirmeye teşvik edilmesi,

- Tüketicilerin kendi tamir etmeleri gereken ürünlere ilişkin önceden bilgilendirilmeleri,

- Çevrimiçi tamir platformu ile tüketiciler ve tamircilerin eşleşmesinin sağlanması,

- Tüketicilerin tamir koşullarına ve fiyatların ilişkin karşılaştırma yapabilmesi için Avrupa Tamir Bilgi Formu kurulması,

- Tamir hizmetleri için AB kalite standardı belirlenmesi gibi öneriler getirilmiştir.

EK-9: Proposal for a Directive on Green Claims

EK-10: Proposal for Empowering Consumers

EK-11: Proposal for Repair of Goods

8. Uluslararası Öğrenci Staj Programı 2023

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Uluslararası Öğrenciler Daire Başkanlığı'ndan alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, YTB bünyesinde Uluslararası Öğrenci Staj Programı oluşturulduğu ve uluslararası öğrencilerin nitelikli düzeyde staj yapabilmesi ve insan kaynağı, iş ağı, deneyim aktarımı, saha bilgisi, dil becerileri gibi birçok hususta katkı sağlanması, gerek kendi ülkelerinde, gerekse ülkemizle ileride yapılacak çalışmalarda rol olmalarına vesile olunması amacıyla staj imkânı sağlanmasının yararlı olacağı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Ankara, İstanbul, Konya, Kayseri, Gaziantep, Bursa, İzmir ve Sakarya şehirlerinde yürütülen Uluslararası Öğrenci Staj Programı, yaz tatili döneminde 6 hafta (30 iş günü) sürecek olup öğrencilerin staja ilişkin prim ödemesi Başkanlık ve öğrencinin eğitim aldığı üniversiteyle yapılan protokol gereği ilgili üniversite tarafından karşılanacağı ifade edilmektedir.

Buna göre, 2023 stajlarına yönelik yapılan planlama çerçevesinde ilgili şehirlerde faaliyet gösteren İhracatçı Birliklerimiz ve/veya ihracatçı firmalarımız bünyesinde söz konusu staj programının tanıtımının yapılması ve staj imkânı sağlanacak uluslararası öğrenciler için bölüm, ülke, uyruk, dil taleplerinin 24 Nisan 2023 tarihine kadar https://turkiyeburslari.gov.tr/Account/login adresi üzerinden YTB'ye iletilmesi gerekmektedir.

9. GAC Korunma Önlemi Uygulaması

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından 7318.15.41, 7318.15.42 ve 7318.16.30 GTP'leri altında tanımlanan demirden veya çelikten altıgen başlıklı vida/civatalara ilişkin korunma önlemi uygulamasına ülkemiz dahil edilmiş olup, bu defa söz konusu önlemin yürürlüğünün uzatılmasına ilişkin mezkur ülke tarafından bir soruşturma başlatıldığı bilgisi edinildiği bildirilmektedir. Buna yönelik bir örneği de ekte yer alan DTÖ bildiriminde 17 Nisan 2023 tarihine kadar soruşturmaya taraf olunabileceği ve görüş sunulabileceği ifade edilmektedir. Bildirimde ayrıca iletişimin DTI Campus, 77 Meintjies Street, Sunnyside Pretoria, Block Uuzaji, Ground Floor ve elektronik olarak smantolo@itac.org.za ile ttshikomba@itac.org.za üzerinden gerçekleştirilebileceği ifade edilmektedir.

EK-12: Bildirim



Ekler:
EK-1.xls

EK-10.pdf

EK-11.pdf

EK-12.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

EK-5.pdf

EK-6.pdf

EK-7.pdf

EK-8.pdf

EK-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.