2023/062 Sirküler (19.04.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-062

Sayın Üyemiz;

1. 2023 Yılı Verimlilik Proje Ödülleri

2. Arjantin / Anti-Damping Soruşturması

3. Irak ( Bağdat) Ticaret Heyeti

4. 2040 Yılı AB İklim Hedefi

5. ETSG Sektör Duyurusu

6. Kamerun'un 30 Nisan 2023 Tarihinden İtibaren E-Vize Uygulamasına Geçişi Hk.

7. ÇHC Vize Sorunu

8. Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Dış Ticaret Eğitim Programı

9. Özel Ekonomi Bölgeleri /S. Arabistan

10. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları- Libya

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. 2023 Yılı Verimlilik Proje Ödülleri

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından iletilen yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, ülkemizin rekabet gücünün artırılmasına ve ekonominin verimlilik temelli, sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasına yönelik olarak sanayi ve hizmet sektörlerindeki işletmelerin uygulamış oldukları verimliliği artırma projelerini teşvik etmek amacıyla T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü koordinesinde her yıl "Verimlilik Proje Ödülleri” verildiği belirtilmektedir.

Söz konusu ödülün 2023 yılı başvuru süreci başlamış olup, işletmeler ile kamu kurumları, uygulamış oldukları verimliliği artırma projeleri ile Verimlilik Proje Ödülleri'ne başvurabilmektedir. Anılan ödüle başvurmak için http://vpo.sanayi.gov.tr internet adresinde yer alan "İşletme / Kamu Ödül Başvurusu” bölümünden giriş yapılarak ilgili formların 30 Mayıs 2023 tarihine kadar doldurulması gerektiği ifade edilmektedir.

EK-1: Verimlilik Proje Ödülleri Afişi

2. Arjantin / Anti-Damping Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Arjantin Ekonomi Bakanlığı (Bakanlık) tarafından, Arjantin Gümrük Tarife Pozisyonunda 8422.11.00 olarak sıralanan ülkemiz menşeli "Bulaşık Makineleri” ithalatına karşı 23 Nisan 2018 tarihinden bu yana % 33 oranında nihai anti-damping vergisi tatbik edildiği ifade edilmektedir.

Bu defa, Bakanlık tarafından 3 Nisan 2023 tarihinde yayımlanan ve ekte yer alan kararda Arjantinli yerli üreticiler tarafından yapılan başvuru üzerine mezkûr önleme ilişkin bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığı ve söz konusu soruşturmada önlemin kaldırılmasının damping ve zararın devam etmesine veya yeniden meydana gelmesine sebep olup olmayacağının inceleneceği belirtilmektedir. İlgili karara https://www.boletinoficial.gob.ar/detalleAviso/primera/284054/20230405 adresinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.

Anılan soruşturmaya taraf olmak isteyen üretici/ihracatçılarımızın ekte yer alan soru formunu soru formunun temin edildiği tarihten itibaren 30 takvim günü içinde soruşturma makamlarına iletmesi gerekmektedir. Makul gerekçeler gösterilmesi durumunda soruşturma otoritelerinden ek süre talep edilebilmektedir.

Tarafların sunulan şikâyete ve soruşturmaya ilişkin herhangi bir görüşü olması durumunda bu görüşlerini 14 Haziran 2023 tarihine kadar soruşturma makamlarına iletmesi gerekmektedir. Tarafların soruşturma hakkındaki görüşlerini sözlü olarak da gündeme getirmek istemesi durumunda ilgili otoriteden kamu dinleme toplantısı düzenlenmesi hususunda da talepte bulunabilecekleri belirtilmektedir.

Bu soruşturmaya dair her türlü bilgi veya sorunun dijital ortamda Arjantin Ekonomi Bakanlığı Ticaret Politikası ve Yönetimi Müsteşarlığı Ticaret Yönetimi Genel Müdürlüğü Haksız Rekabet Müdürlüğü'ne, https://www.argentina.gob.ar/produccion/mesa-entradas-aspo/formulario-tramites resmi sitesi kanalıyla ve/veya "mgedesarrolloproductivo@gmail.com” e-posta adresine Pazartesi-Cuma Arjantin saatiyle 9:30-17:00 arasında gönderilmesi gerektiği, belirtilen saatlerden sonra yapılan başvuruların ilgili mevzuat çerçevesinde, takip eden iş gününden itibaren değerlendirileceği belirtilmektedir.

Bununla birlikte, firmalarımızın T.C. Ticaret Bakanlığı internet adresinde "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan "TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgeleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda görüldüğü bildirmektedir.

EK-2: İlgili Kararın Gayriresmi Çevirisi

EK-3: Soru Formu

3. Irak ( Bağdat) Ticaret Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ile 05 - 08 Haziran 2023 tarihleri arasında Irak'a yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Bağdat şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Irak'tan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 20 Nisan 2023 Perşembe günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/iraq-baghdad2023/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalardan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 25.000-TL tahsil edileceği belirtilmektedir.

Heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'ne ulaştırılmasıyla kesinleşecektir.

EK-4: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EK-5: Irak (Bağdat) Ticaret Heyeti Taslak Programı

4. 2040 Yılı AB İklim Hedefi

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, 2021/1119 sayılı Avrupa İklim Yasası 4'üncü maddesi kapsamında, Avrupa Komisyonu'nun, 2050 yılına kadar iklim nötr olma hedefine ulaşmak amacıyla 2040 yılı için Avrupa Birliği (AB) çapında bir ara hedef belirlemeye yönelik bir teklifte bulunmasının ve 2030-2050 için öngörülen gösterge niteliğindeki sera gazı bütçesi hakkında bir rapor yayınlamasını öngörüldüğü belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Komisyon tarafından, Avrupa İklim Yasasında yapılacak bir değişiklikle 2040 iklim hedefinin önerilmesine ilişkin hazırlıklar kapsamında 31 Mart 2023 tarihinde bir kamu istişare süreci başladığı bildirilmiştir. Komisyon tarafından kamu istişare süreci ekli çağrı belgesinde yapılan açıklamada, önerilecek hedefin, paydaşlara ileriye dönük net bir sinyal göndermede çok önemli olacağı; politika seçimleri ve yatırım kararları için kesinliği ve öngörülebilirliği güçlendireceği; bunun, AB'nin sera gazı emisyonlarının 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne doğru fiilen azalmasını sağlayacağı ve 2030 sonrası politika çerçevesinin gelecekteki hazırlığının temel unsurunu teşkil edeceği ifade edilmektedir. Belgede devamla, 2040 iklim hedefi olmadan AB'nin, 2050 için kendi iklim hedefini yakalayamama riskiyle karşı karşıya kalacağı ve muhtemelen uluslararası iklim eylemini teşvik etme kapasitesinin zayıflayacağı; ayrıca, Paris Anlaşması kapsamında ortak küresel iklim hedefini artırmak için tarafların ulusal olarak belirlenmiş katkılarının düzenli olarak güncellenmesinin gerektiği belirtilmektedir. 2040 iklim hedefine yönelik Komisyon önerisinin 2024 yılı ilk çeyreğinde kabul edilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, 2040 İklim Hedefi'ne yönelik başlatılan kamu istişare sürecinde Komisyon'a iletilmesinde fayda görülen görüş ve değerlendirmeler için https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13793-EUclimatetarget-for-2040_en bağlantısından erişilen ankete 23 Haziran 2023 tarihine kadar katılım sağlanabileceği belirtilmektedir.

EK-6: Çağrı Belgesi

5. ETSG Sektör Duyurusu

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya almanın, üretim tüketimi karşılamayan ürünlerde ise kota başvurularının, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı toplantılarda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlandığı ifade belirtilmektedir.

Yazıda devamla, AB ya da Türk firmalarınca 01/01/2024 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin itirazların Bakanlığa en geç 05/05/2023 tarihine kadar intikal ettirilmesi gerektiği belirtilmekte olup liste ekte yer almaktadır.

Bu kapsamda, başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihe kadar Ticaret Bakanlığından evrak kayıt numarası alınmış olması gerektiği bildirilmekte olup, itirazlara ilişkin formlara https://ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarife-kontenjani/askiya-alma-sistemi adresinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.

Öte yandan, askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2023/18 sayılı İthalat Tebliği'nin incelenebileceği, ayrıca firmalar tarafından listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı, GTP'den ziyade ürün tanımlarının incelenerek, tanımı karşılayacak üretimin bulunması durumunda başvuru yapılmasının önem arz ettiği belirtilmektedir.

EK-7: Liste

6. Kamerun'un 30 Nisan 2023 Tarihinden İtibaren E-Vize Uygulamasına Geçişi Hk.

Yaounde Ticaret Müşavirliğinden alınan bir e-posta mesajına atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Kamerun Dışişleri Bakanı Lejeune Mbella Mbella tarafından 6 Nisan 2023 tarihinde yapılan basın açıklamasında 30 Nisan 2023 tarihinden itibaren Kamerun'a yapılacak tüm vize başvurularının sadece online olarak elektronik ortamdan yapılabileceği, ülkenin e-vize uygulamasına geçişinin diplomatik aygıtların ilk aşaması olduğu ve bundan sonraki süreçte tüm vize başvurularının sadece online olarak yapılacağının ifade edildiği bildirilmektedir. Anılan e-posta mesajında ayrıca,

· Vize işlemleri için "www.evisacam.com" adresinden bir kullanıcı hesabı açılarak başvurunun yapılacağı, bu hesaba ilişkin sistemsel olarak talep edilen bilgilerin sisteme kullanıcı tarafından entegre edileceği,

· Ödemenin sadece online olarak (visa, mastercard gibi kredi kartlarının yanı sıra paypal ile de) yapılabileceği ve ödeme bilgisinin e-posta ya da sms olarak iletileceği,

· Söz konusu prosedürlerin ardından işlemlerin diplomatik misyonlar ya da yakın konumda yasal olarak atanmış diplomatik temsilcilikler tarafından yapılacağı, yetkili vize merciinin bulunduğu bölgelerde biyometrik başvuru prosedürlerine ilişkin gerekli dokümanların ibrazı amacıyla kendilerine e-posta ya da SMS ile randevu için bilgilendirme gönderileceği (diplomatik olarak vize vermeye yetkili mercilerin uzak olması ya da var olan temsilciliğin vize konusunda yetki sahibi olmaması durumunda yetkili kurum tarafından QR kod ile bir online vize yayımlanacağı, QR kod ile yayımlanan online vizelerin bu şekilde işleme alınacağı) bildirilmektedir.

7. ÇHC Vize Sorunu

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, 11 Ocak 2023 tarihi itibariyle Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) tarafından yaklaşık 3 yıldır süregelen karantina uygulamaları son erdirilmiş, müteakiben yapılan resmî açıklama ve duyurular çerçevesinde yabancı ülke vatandaşlarına turistik ve iş amaçlı Çin vizesi verilmeye başlanmış olduğu, ÇHC'ne yönelik Türk firmalarının ziyaretleri de bu itibarla yeniden başladığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, keyfiyete ilişkin olarak Şanghay Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıda, Ataşeliklerinin görev bölgesinde önümüzdeki dönemde 18-20 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek başta Sial China Fuarı olmak üzere milli katılım fuarları listesinde yer alan fuarlara iştirak edecek ihracatçı firma temsilcilerinin ÇHC'ye giriş için vize almada sorun yaşadığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, konunun Ataşelikleri tarafından yapılan incelemeler neticesinde, vize için gerekli olan resmi kurum davetiyesinin temin edilemediğinden dolayı vize prosedürlerinin başlatılamadığı, 2019 yılının sonundan itibaren Türk firmalarının fuar katılımları için resmi kurum davetiyesinin talep edildiği, pandemi kaynaklı olarak fuarların düzenlenememesi nedeniyle söz konusu hususun o dönemde fazla dikkat çekmediği ancak 2023 yılı itibariyle Çin'deki fuarların yeniden başlamasıyla fuar katılımcısı firmalarımız açısından önemli bir sorun yaratma potansiyelinin olduğunun anlaşıldığı ve keyfiyete ilişkin Ataşeliklerince de girişimde bulunulmasına karşın sorunun çözümünde ilerleme kaydedilemediği belirtilmektedir.

  1. Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Dış Ticaret Eğitim Programı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerlerinin Bakanlığın görev alanı dahilindeki konularda iş çevrelerinin bilgilendirilmesi amacıyla 2011 yılından beri düzenlendiği, 18 Ağustos ve 25 Ağustos 2022 tarihli Resmî Gazetelerde yayımlanan 5973 ve 5986 Sayılı İhracat ve E-İhracat Destekleri Hakkında Cumhurbaşkanı Kararları ile Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Prefinansman Modelinin yürürlüğe girdiği belirtilmektedir.

2023 yılı itibarıyla, söz konusu organizasyonların devamı niteliğinde, Türkiye'deki tüm iş çevrelerinin genel katılımına açık olarak, ekte yer alan program akışı çerçevesinde 26 Nisan 2023 tarihinde 13.00-17.20 saatleri arasında çevrimiçi bir eğitim gerçekleştirileceği belirtilmektedir. Bununla birlikte, programa katılım ücretsiz olduğu için, katılmak isteyenlerin 21 Nisan 2023 tarihi saat 17.00'ye kadar aşağıda yer alan linkten online kayıt yaptırmaları gerektiği, kontenjanın 1000 kişi ile sınırlı olduğu, kontenjan dolduğunda sistemin otomatik olarak kapandığı ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, kayıt yaptıran katılımcıların mail adreslerine 24 Nisan 2023 tarihinde çevrimiçi katılım linki gönderileceği, kayıt esnasında istenilen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmasının önem arz ettiği, e-posta adreslerinde hata olması durumunda bağlantı linki iletilemediği bildirilmektedir.

Kayıt Linki: http://egitimbasvuru.ticaret.gov.tr/

EK-8: Duyuru Görseli

EK-9: 26 Nisan 2023 Program Akışı

  1. Özel Ekonomi Bölgeleri /S. Arabistan

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Suudi Arabistan Krallığı (SA) Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından 13 Nisan 2023 tarihinde SA'da dört Özel Ekonomi Bölgesi'nin (ÖEB) kurulacağı duyurulmuştur. Riyad, Cizan, Ras Al-Khair ve Kral Abdullah Ekonomi Şehri'nde yer alacak ekonomi bölgelerinin amacının, küresel boyutta yatırımcılara rekabetçi koşullar sağlanarak hem yerli yatırımların hem de doğrudan yabancı yatırımların artırılması olduğu belirtilmiştir. Yeni özel ekonomi bölgelerinin, ülkedeki iş yapma şeklini önemli ölçüde etkileyeceği, bölgelerin on binlerce yeni istihdam yaratacağı ifade edilmiştir. Yerel ekonomiyi geliştirmek, istihdam yaratmak ve tedarik zincirlerini yerelleştirmek üzere önemli fırsatlar sağlayacağı belirtilen bölgelerin; küresel ticaret yollarında bulunan konumlarından yararlanarak ülkenin küresel tedarik zinciri merkezi olma hedefine katkı sağlayacağı kaydedildiği ifade edilmektedir.

ÖEB'ler; ülkede uygulanmakta olan ekonomik, ticari ve mali alanlara ilişkin mevzuatlardan farklı düzenlemelerin olacağı; yatırım, ticaret ve istihdam konularında avantajlı koşulların sağlanacağı coğrafi alanlar olarak tanımlanmıştır. ÖEB'lerde daha düşük kurumlar vergisi uygulaması, stopaj ve KDV istisnası, gümrük vergilerinden muaf makine ve hammadde ithalatı, %100 yabancı mülkiyetli şirket kurulumu, şirket kurulma prosedürlerinde kolaylık, yabancı istihdamında esneklik ve yüksek kaliteli altyapı imkânları gibi çeşitli avantajların sağlanacağı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, yukarıda özet bilgilerine yer verilen Özel Ekonomi Bölgeler hakkında ayrıntılı bilgiye https://sez.ecza.gov.sa/pdf/special_economics_zone_brochure_english.pdf linkinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.

10. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları- Libya

T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir e-posta yazısında, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları” düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda,25 Nisan 2023 Salı günü 14:00-15:30 saatleri arasında Libya'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden" Kuyumculuk ve Mücevherat Sektörü"konusunda sektörel elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Libya Sektörel Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link : https://bit.ly/3GEK6Xa



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.docx

EK-3.doc

EK-4.pdf

EK-5.pdf

EK-6.pdf

EK-7.pdf

EK-8.pdf

EK-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.