2021/014 Sirküler (21.01.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2021-014

Sayın Üyemiz;

1. Pakistan Sanal Tekstil Fuarı

2. Meksika / Rekabet Avantajı

3. Aşurelik Buğday Standardı

4. Kırgızistan İle Ticarette Finansal Alanda Yaşanan Aksaklıklar

5. UPS - Export Akademi Seminerleri

6. TİM Odaklı İnoSuit Programı Hk.

7. Belarus 2021 Yılı Fuar/Sergi Listesi ve KOBİ İstatistikleri Hk

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1. Pakistan Sanal Tekstil Fuarı

Houston Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği'ndem alınan bir yazıya atılfa T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Pakistan'ın Houston Başkonsolosluğundan Ataşeliklerine iletilmiş olan bir davette, 1-5 Şubat 2021 tarihlerinde 1. Sanal Tekstil Fuarı'nın (TEXPO), Pakistan Ticaret Bakanı Sayın Abrar Hashmi'nin katılımlarıyla düzenleneceği belirtilmektedir.

Söz konusu davette, TEXPO'nun uluslararası düzeyde satın alım, bağlantı kurma, ortak girişim ve işbirliği imkânları sunacağı, alıcılara Pakistan'ın tekstil sektörü ve özellikle katma değerli sektörleri olarak ifade edilen hazır giyim, ev tekstili, yüksek kaliteli moda ürünleri, havlu, mensucat ve kişisel koruyucu donanımlar alanındaki ürünlerini tanıma imkânı sunacağı, Pakistan'ın bu alanlarda faaliyet gösteren en üst düzey markalarının fuara katılacağı ifade edilmekte ve katılımcı listesi ile ziyaretçi rehberi ekte iletilmektedir.

Ek-1: Pakistan Sanal Tekstil Fuarı_Ek_List of Selected companies.docx

Ek-2: Pakistan Sanal Tekstil Fuarı_Ek_Texpo-Virtual - Visitor Guide.pdf

2. Meksika / Rekabet Avantajı

Meksiko Ticaret Müşavirliği'nden alınan bir yazıya atılfa T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Meksikalı "Cierres y Accesorios BBJ, SA de CV" şirketinin 09.04.2019 tarihlibaşvurusu üzerine, Meksika Ekonomi Bakanlığı tarafından Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli "metal dişli kapak” (Meksika gümrük tarife cetveline göre 9607.11.01 tarife kodlu) ithalatına yönelik olarak 02.08.2019 tarihinde başlatılan anti-damping soruşturması kapsamında, ÇHC'den yapılan ithalata kilogram başına 7,07 dolar anti-damping vergisi uygulanmasına karar verildiği belirtilmekte olup, anılan Bakanlığın ilgili kararı Ek-3'de yer almaktadır.

Meksiko Ticaret Müşavirliği'nden alınan diğer bir yazıda, 21.12.2015 tarihinde yayımlanan karar kapsamında Meksika Ekonomi Bakanlığı tarafından ÇHC menşeli "çocuklara yönelik bisiklet” ithalatında parça başına 13,12 dolarlık anti-damping vergisi uygulamasına ilişkin olarak; "Ulusal Bisiklet Üreticileri Birliği (ANAFABI)"nin Ekim-Kasım 2020 tarihli başvurusu üzerine 8712.00.02 veya başka bir tarife kodundan ithal edilen ÇHC menşeli "çocuklara yönelik bisiklet" ithalatında uygulanan verginin geçerliliğinin incelenmesine ilişkin idari prosedürün başlatıldığı belirtilmekte olup, ilgili karar Ek-4'de yer almaktadır.

Ek-3: Karar - Metal Dişli Kapak (43 Sayfa)

Ek-4: Karar - Çocuklara Yönelik Bisiklet (5 Sayfa)

3. Aşurelik Buğday Standardı

T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan "TS 13494/tst T1 Aşurelik Buğday" standard tasarılarının bir örneği yazının ekinde iletildiği bildirilmektedir.

Bilgilerini ve söz konusu standart tasarısına ilişkin ilgili görüşlerinin ekte iletilen "Görüş Tablosu" doldurularak 22 Ocak 2021 tarihi saat 11:00'a kadar Genel Sekreterliğimiz ayrıca eo@baib.gov.tr adresine iletilmesi gerekmektedir.

Ek-5: Aşurelik Buğday Standardı

Ek-6: Görüş Tablosu.

4. Kırgızistan İle Ticarette Finansal Alanda Yaşanan Aksaklıklar

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Türkiye - Kırgızistan 9. Dönem KEK Toplantısı Eylem Planı çerçevesinde yapılmakta olan bir eylem maddesinin hazırlık çalışmaları çerçevesinde, Kırgızistan ile yoğun ticari ilişkileri bulunan sektör temsilcilerinin ikili ticaretin finansmanı ve para transferleri alanlarında yaşadıkları sorunlar ve bu sorunların aşılmasına yönelik olası çözüm önerilerine dair görüşlere ihtiyaç bulunduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu toplantıya ilişkin hazırlık çalışmalarında kullanılmak üzere;

-İhracatçılarımızın söz konusu pazarda karşılaştığı "finansman” ve "para transferleri” alanlarında sorunlar ile bu kapsamdaki talepleri, önerileri ve gerçekleştirilecek toplantı esnasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin görüşlere duyulmaktadır.

Bilgileri ve söz konusu görüşlerin en geç 25 Ocak 2021 gününe kadar Genel Sekreterliğimiz (ayrıca eo@baib.gov.tr adresine) gönderilmesi gerekmektedir.

Ek-7: Sorun Bildirim Formu

5. UPS - Export Akademi Seminerleri

UPS Hızlı Kargo Taşımacılığı A.Ş.'den alınan yazıda, UPS, dünyanın 220'den fazla ülke ve bölgesinde 515,000'den fazla çalışanı ile günde 20 milyondan fazla paket taşıyan uluslararası hızlı kargo şirketi olduğu, UPS uluslararası hizmete başladığı ilk yıllardan itibaren dünya ticaretinin gelişmesi için çalışmış ve bu alanda çeşitli projeler geliştirdiği ve bu projelerden birisi de Export Akademi Seminerler dizisi olduğu ifade edilmektedir.

Export Akademi, ihracat yapmayı hedefleyen girişimcilere ve ihracat yapmış ancak yeni pazarlara açılmak isteyen işletmecilere, uluslararası sanal pazarlarda satış yöntemleri, online ödeme yöntemleri, lojistik çözümler, dijital pazarlama ve gümrük mevzuatı dahil birçok alanda eğitim vererek, onları ihracata yönlendirmeyi ve yeni pazarlara ulaşabilmelerine destek olmayı hedeflediği belirtilmektedir.

Yıl boyunca Türkiye'nin her yerinden öğrencileri, girişimcileri ve işletmecileri, ihracat uzmanları ile bir araya getiren Export Akademi, 28 Ocak 2021'de zoom üzerinden online olarak gerçekleşeceği ve program ücretsiz olduğu bildirilmektedir.

Kayıt için: https://ups.zoom.us/webinar/register/WN_ZETumNGyS3-Hu65gQV_7BA

Bilgi için: exportakademi@ups.com

6. TİM Odaklı İnoSuit Programı Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, TİM tarafından 2016 yılından bu yana yürütülen İnoSuit Programı; ülkemizin ihracat gücünü yüksek katma değerli üretimle arttırmak amacıyla, özgün ve bilimsel bir yaklaşımı ve metodolojiyi hayata geçirmeyi hedeflediği bildirilmektedir. Bu kapsamda, ülkemizde "inovasyon yönetimi” ile üniversite-sanayi iş birliği konularında yetkinliği bulunan üniversitelerimiz ve akademisyenlerimiz ile "kurumsal inovasyon sistemlerini” oluşturmayı hedefleyen ihracatçı firmalarımız eşleştirilmiş ve eşleştirilen firmalarımızda kapsamlı, odaklı, uygulamaya dönük ve bilimsel bir çalışma ile başarılı kazanımlar elde edildiği ifade edilmektedir.

Kasım 2016'dan bu yana devam etmekte olan TİM İnoSuit Programı ölçek, ihracat potansiyeli, katma değerli ürün odağı ve inovasyon kapasitesine uygun olarak yapısı İnoSuit Hazırlık, İnoSuit Genel, Katma Değer Odaklı İnoSuit ve İnoSuit İhracat Şampiyonları olmak üzere 4 kulvardan oluşan "Odaklı İnoSuit” olarak yapılandırılmıştır. Yeni program ile birlikte TİM ve İhracatçı Birlikleri destek miktarı %25'ten %50'ye yükseltilmiştir.

1 Mart 2021 tarihinde başlaması planlanan programın firma ve mentor başvuruları devam etmekte olup son başvuru tarihi 31 Ocak 2021 olarak belirlenmiştir. Başvurular online olarak https://tim.org.tr/tr/faaliyetlerimiz-tim-inovasyon-ve-girisimcilik-akademisi-inosuitinosuit-ino internet sitesi üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Ek-8: TİM Odaklı İnoSuit Programı Bilgi Notu

7. Belarus 2021 Yılı Fuar/Sergi Listesi ve KOBİ İstatistikleri Hk

Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'ndem alınan bir yazıya atılfa T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Belarus'un Ankara Büyükelçiliği tarafından Belarus Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Girişimcilik Departmanı tarafından hazırlanan, Belarus'taki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin gelişimini gösteren bilgiler ile 2021 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan ulusal ve uluslararası fuar/sergi organizasyonlarının listesi Ek-9'da sunulmaktadır.

İlgili firmalarımızın "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurtdışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği ifade edilmektedir.

Ek-9: Belarus 2021 Yılı Fuar_Sergi Listesi ve KOBİ İstatistikleri_Ek_Fuar-Sergi Listesi.pdf



Ekler:
Ek-1.docx

Ek-2.pdf

Ek-3.docx

Ek-4.docx

Ek-5.docx

Ek-6.xlsx

Ek-7.docx

Ek-8.pdf

Ek-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.