2023/030 Sirküler (22.02.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-030

Sayın Üyemiz;

1. Sayın Bakanımızın Mısırlı Muhatabı İle Görüşmesi Hk.

2. Zeytin Ezmesi Standart Tasarısı

3. Nijerya Genel Ticaret Heyeti Hk.

4. Verhniy Lars Sınır Kapısında Bazı Peronların Geçici Süreyle Kapatılması

5. Somaliland-İhracata Konu Belli Ürün Grupları İçin Sertifikalandırma Programı Hk.

6. Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Yönetmeliği

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Sayın Bakanımızın Mısırlı Muhatabı İle Görüşmesi Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan e-postaya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıda, Bakanımız Sayın Mehmet Muş tarafından Şubat ayı içerisinde Mısırlı muhatabı ile bir görüşme gerçekleştirilmesi planladığı ifade edilmektedir.

Söz konusu görüşmeye yönelik çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Mısır pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin görüşlerini 24 Şubat 2023 Cuma günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize(arge@baib.gov.tr)iletilmesi gerekmektedir.

EK-1: Görüş Bildirme Formu

2. Zeytin Ezmesi Standart Tasarısı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "Tst 7630 Zeytin Ezmesi" standart tasarısının ekte yer aldığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, bilgileri ve bahse konu standart tasarısına dair görüş ve önerilerinin 2 Mart Perşembe günü saat 15.30'a kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-2: Görüş Tablosu

EK-3: Tst 7630 Zeytin Ezmesi Standardı

3. Nijerya Genel Ticaret Heyeti Hk.

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonu, Birlikleri organizasyonu ile 28-31 Mart 2023 tarihleri arasında Nijerya'ya (Lagos) yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir ticaret heyeti gerçekleştirilecek olup, Nijerya'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi planlandığı bildirilmektedir.

Söz konusu ticaret heyetine başvuru için son tarihin 1 Mart 2023 Çarşamba günü mesai bitimi olduğu, bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/nigeria-lagos-2023/company/register linkinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firma bazlı yapılacak ön çalışmanın ardından heyete katılımı uygun görülen katılımcı firmalar için, ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, ikili iş görüşmeleri (B2B), heyet kapsamındaki transferler ve tercüman giderlerinden oluşan katılım bedelinin 23.000-TL olarak belirlendiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, eşleştirme çalışması kapsamında ön değerlendirme yapılan ve katılımı uygun görülen firmalara konuya ilişkin bilgilendirmenin e-posta aracılığıyla yapılacağı, ön başvuruları olumlu sonuçlanan firmalar için heyete katılımları ödemeye dair banka dekontlarının DAİB Genel Sekreterliğine (sinanata@daib.org.tr ) ulaşmasıyla kesinleşeceği bildirilmektedir.

4. Verhniy Lars Sınır Kapısında Bazı Peronların Geçici Süreyle Kapatılması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Rusya Federasyonu (RF)'nda faaliyet gösteren Uluslararası Nakliyeciler Derneği (ASMAP) internet sayfasında, RF Ulaştırma Bakanlığı'na atfen, Verhniy Lars Sınır Kapısında yapılacak teknik çalışmalar nedeniyle 13 Mart - 23 Mayıs 2023 tarihleri arasında bazı peronların kapatılarak sınırlı kapasite ile hizmet verileceği bilgisinin yer aldığı belirtilmektedir.

5. Somaliland-İhracata Konu Belli Ürün Grupları İçin Sertifikalandırma Programı Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda Nairobi Ticaret Müşavirliğine akredite olan Somaliland'e yapılan ihracat süreçlerinde bazı sorunlar yaşandığına dair ulaşan bilgilere istinaden;

- Somaliland Ticaret ve Turizm Bakanlığı tarafından 15/03/2022 tarihinde Somaliland'e yapılan belirli ürün gruplarının ihracatında sevkiyat öncesi uygunluk doğrulama programı başlatıldığı,

- Uygunluk değerlendirilmesi ve sertifikalandırma sürecinin sevkiyat öncesi menşe veya tedarikçi ülkesinde yapılacağı,

- Uygunluk sertifikasının uygunluk denetimine tabi tüm ürün grupları için her bir sevkiyatın ithalatı anında Somaliland gümrüklerinde aranacağı,

- Denetim, kontrol ve sertifikalandırma sürecinin yürütülmesi ile ilgili tüm dünyada Cotecna Inspection firmasının yetkilendirildiği,

hususlarının ifade edildiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Somaliland Ticaret ve Turizm Bakanlığı resmi yazısı, Somaliland İhracat Rehberi ve Cotecna Inspection firması tarafından hazırlanan duyuru metni ekte yer almaktadır.

EK-4: Somaliland Ticaret ve Turizm Bakanlığı Resmi Yazısı

EK-5: Somaliland İhracat Rehberi

EK-6: Cotecna Inspection Firması Tarafından Hazırlanan Duyuru Metni

6. Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Yönetmeliği

T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 12/03/2020 tarihli ve 31066 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanununun getirdiği yenilikler doğrultusunda güncellenerek 14.9.2022 tarihli ve 6038 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ekinde yayımlanan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı'nın uygulama usul ve esaslarının düzenlenmesi ihtiyacı doğduğu ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, Ticaret Bakanlığınca 31/12/2003 tarihli ve 25333 (3. mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Yönetmeliği hükümlerinin gözden geçirildiği bildirilmekte olup, Yönetmelik Taslağının bir örneği ekte yer almaktadır.

Bu kapsamda, bilgileri ve söz konusu Taslağa ilişkin görüşlerin ekte bulunan Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği görüş formuna işlenerek 6 Mart 2023 Pazartesi günü saat 15.30'a kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-8: Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler Yönetmelik Taslağı

EK-9: Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği Görüş Formu



Ekler:
EK-1.docx

EK-2.xlsx

EK-3.docx

EK-4.pdf

EK-5.pdf

EK-6.pdf

EK-8.pdf

EK-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.