2023/025 Sirküler (14.02.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2023-025

Sayın Üyemiz;

1. Yönetmelik Taslağı

2. BM Güvenlik Konseyi Kararı

3. AB Anti-Damping Soruşturması /Seramik Karo

4. Depremden Etkilenen Şirketlere İlişkin

5. Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları Hk.

6. ABD / İnşaat Demiri Telafi Edici Vergi Önlemi İdari Gözden Geçirme Soruşturması

7. Menşei İspat ve Dolaşım Belgelerinin Onaylanmasına İlişkin Tedbirler

8. ABD İnşaat Demiri Telafi Edici Vergi ve Anti-Damping Önlemleri

9. Devlet Destekleri Eğitimi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Yönetmelik Taslağı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazı ekinde, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı iletilmiştir.

Bu kapsamda, söz konusu Yönetmelik Taslağına ilişkin değerlendirmelerin Ticaret Bakanlığına iletilmesini teminen, ihracatçılarımızın görüşlerini ekte yer alan "Görüş ve Değerlendirme Formu”na işleyerek 16 Şubat 2023 Perşembe günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr)iletilmeleri gerekmektedir.

EK-1: Yönetmelik Değişikliği Taslağı

EK-2: Yönetmelik Değişikliği Taslağı Karşılaştırma Cetveli

EK-3: Yönetmelik Değişikliği Taslağı Gerekçesi

EK-4: Yönetmelik Değişikliği Taslağı Görüş ve Değerlendirme Formu

2. BM Güvenlik Konseyi Kararı

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1267 (1999), 1989 (2011) ve 2253 (2015) sayılı kararlarıyla tesis edilen DEAŞ, El-Kaide ve ilgili kişi, grup, teşebbüs ve entitelere ilişkin olarak Güvenlik Konseyi Komitesince ilgili yaptırım listesine yapılan eklemeye dair SCA/2/23 (02) sayılı bildirimin Dışişleri Bakanlığı'ndan alındığı belirtilmekte olup, söz konusu bildirim ekte yer almaktır.

Yazıda devamla, BM Güvenlik Konseyi Komitesi yaptırım listesinin tam sürümüne https://www.un.org/securitycouncil/sanctions/1267/aq_sanctions_list adresinden erişim sağlanmakta olduğu belirtilmektedir.

EK-5: BM Güvenlik Konseyi Komitesi Bildirimi

3. AB Anti-Damping Soruşturması /Seramik Karo

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Avrupa Birliği (AB) tarafından ülkemizin yanı sıra Hindistan menşeli "Seramik Karo” (6907 21 00, 6907 22 00, 6907 23 00, 6907 30 00 ve 6907 40 00 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı 13 Aralık 2021 tarihinden bu yana bir anti-damping soruşturması yürütüldüğü belirtilmektedir.

Bahse konu soruşturma kapsamında, 10 Şubat 2023 tarihinde AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanan bir örneği ekte yer alan nihai karara göre, ihracatçılarımız için %0 ila %20,9 arasında değişen oranlarda, Hintli ihracatçılar için ise %0 ila %8,7 arasında değişen oranlarda anti-damping önlemi uygulanmasına karar verildiği bildirilmektedir.

EK-6: Nihai Karar

4. Depremden Etkilenen Şirketlere İlişkin

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, ülkemizin Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis illerinde 2023 yılının Şubat ayında birden fazla deprem meydana geldiği ve bu bahisle, destek başvurularında mağduriyet yaşamamaları adına, yukarıda anılan 10 ilden herhangi birinde merkezi bulunan şirketlerin:

· Pazara Giriş Belgesi Desteğine İlişkin Genelge, Yurt Dışı Marka Tescil Desteğine İlişkin Genelge, Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteğine İlişkin Genelge, Yurt Dışı Pazar Araştırması Desteğine İlişkin Genelge, Küresel Tedarik Zinciri Desteklerine İlişkin Genelge, UR-GE Proje Desteğine İlişkin Genelge, İhracat Konsorsiyumu Desteğine İlişkin Genelge, Pazara Giriş Rapor Desteğine İlişkin Genelge, Sektörel Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti Desteklerine İlişkin Genelge ile Sanal Ticaret Heyeti Desteğine İlişkin Genelge kapsamında 6 Şubat - 30 Nisan 2023 tarihleri arasında başvuru veya eksik tamamlama süresi biten/bitecek olan destek başvurularına 6 ay ilave süre verilmesi hususunun Ticaret Bakanlığımızca uygun görüldüğü belirtilmektedir.

5. Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Irak Merkezi Standardizasyon Kalite ve Kontrol İdaresi (COSQC) tarafından uygunluk değerlendirme konusunda yetkilendirilen kuruluşlar listesinde değişiklikler yapıldığı, bu kapsamda daha önce yetkilendirilen kuruluşlardan olan Intertek ve HQTS China firmalarının 15/02/2023 tarihinden itibaren, Geo Chem Middle East firmasının ise 01/03/2023 tarihinden itibaren uygunluk sertifikası düzenleme talebi alamayacağı, söz konusu tarihlerden sonra uygunluk değerlendirmesi alanında yetkili tek kuruluşun B.V. Bureau VERITAS France olacağı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Bağdat Ticaret Müşavirliğince Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) ile Irak Merkezi Hükümeti (IMH) arasında ticaret alanında teknik mevzuat ve uygulamalara ilişkin farklılıklar olduğu; bu kapsamda, Erbil Ticaret Ataşeliğiyle yapılan görüşmede, IKBY'nin Intertek firması ile sözleşmesinin devam ettiğinin öğrenildiği belirtilmekte; bu çerçevede uygunluk değerlendirme alanında IMH ile IKBY'nin farklı kuruluşları yetkilendirmesinin, Irak'a ihracat yapan firmalarımızın geçişlerde sıkıntılar yaşamasına neden olabileceğinin değerlendirildiği ifade edilmektedir.

6. ABD / İnşaat Demiri Telafi Edici Vergi Önlemi İdari Gözden Geçirme Soruşturması

İlgi: 09.09.2022 tarihli ve 157 sayılı yazımız.

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli "İnşaat Demiri” ithalatında 22 Mayıs 2017 tarihinden bu yana uygulanmakta olan telafi edici vergi önlemi kapsamında 1 Ocak 2021 - 31 Aralık 2021 dönemine ilişkin açılan idari gözden geçirme soruşturmasının şikayetçilerin taleplerini geri çekmesi üzerine iptal edildiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, konuya ilişkin 31 Ocak 2023 tarihli ABD Resmi Gazetesinde yayımlanan bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-01-31/pdf/2023-01916.pdf bağlantısından ulaşılması mümkündür.

7. Menşei İspat ve Dolaşım Belgelerinin Onaylanmasına İlişkin Tedbirler

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 148 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) ile 149 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri)'nin 5 inci maddelerinin 4-b fıkrasında "Odalar/birlikler sadece sattıkları belgeleri onaylayabilir. Odalar/birlikler sattıkları belgelerin onay için geri gelip gelmediğini elektronik sistem üzerinden takip eder. Odalar/birliklerce satıldığı halde 6 ay içinde elektronik sistem üzerinden işlem yapılmayan belgeler elektronik sistemde geçersiz statüye gelir ve işlem yapılmama sebepleri belgeyi satın alan firma veya gümrük müşaviri tarafından elektronik sistem üzerinde açıklanır. Açıklama yapılmaması halinde, bu durum belgeleri satın alan firma veya gümrük müşavirine yeni belge satışında dikkate alınır.” hükmü amirdir.

Bu kapsamda, 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen deprem felaketi sebebiyle 6785 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıyla olağanüstü hal ilan edilen 10 ilde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) bulunan birlikler için geçerli olmak üzere;

-"Birlikler sadece sattıkları belgeleri onaylayabilir." hükmü 6 ay süre ile uygulanmayacak olup söz konusu 10 ilde bulunan birliklerce satılan menşe ispat ve dolaşım belgelerinin gerekli olması halinde diğer birliklerce onaylanması,

- Söz konusu 10 ilde bulunan birliklerce satışı yapılan ancak elektronik sistem üzerinden işlem yapılmayan belgelerin 6 ay olan geçerlilik sürelerinin 1 yıl olarak uygulanması,

148 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri)'nin 9 uncu maddesi ile 149 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri)'nin 8 inci maddesi uyarınca ilgili düzenleme uygun bulunmuş olduğu ifade edilmektedir.

  1. ABD İnşaat Demiri Telafi Edici Vergi ve Anti-Damping Önlemleri

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından, ülkemiz menşeli menşeli "inşaat demiri” (7213.10, 7214.20 ve 7228.30 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı 22 Mayıs 2017 tarihinden bu yana telafi edici vergi önlemi ve anti-damping önleminin uygulanmakta olduğu, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Sübvansiyonlar ve Telafi Edici Önlemler Anlaşması ile DTÖ Anti-Damping Anlaşması'nın ilgili hükümlerine göre ABD makamları tarafından önlemlerin devamının gerekliliğini incelemek amacıyla 1 Haziran 2022 tarihinden bu yana nihai gözden geçirme soruşturmalarının (sunset review) yürütüldüğü belirtilmektedir.

Bahse konu soruşturmalara yönelik olarak, ABD Ticaret Bakanlığı (DOC) Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) ve Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından yayımlanan açılış bildirimlerinde iletilen sorulara cevaplar iletilmiş iken, sektör tarafından herhangi bir yanıtın Kurumlara iletilmemesi sebebiyle ITA ve ITC tarafından "hızlandırılmış” (expedited) soruşturmalar yürütülmesi kararının verildiği, bu bağlamda söz konusu Kurumların soruşturmaya ilişkin kararlarını "mevcut en iyi bilgilere” (facts available) dayanarak aldığı daha önce bildirilmektedir. Bu kapsamda, ITA tarafından söz konusu soruşturmalara ilişkin 4 ve 5 Ekim tarihlerinde açıklanan nihai kararlar çerçevesinde anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerinin kaldırılması halinde dampingin ve telafi edilebilir sübvansiyonların; tekrarının veya devamının, ITC tarafından 24 Ocak 2023 tarihinde açıklanan karar çerçevesinde ise antidamping ve telafi edici vergi önlemlerinin kaldırılması halinde maddi zararın tekrarının veya devamının muhtemel olacağına hükmedildiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, yukarıda zikredilen kararlara istinaden ITA tarafından alınan ve ekte bir sureti gönderilen 10 Şubat 2023 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanan karar uyarınca bahse konu önlemlerin bir sonraki nihai gözden geçirme tarihinde yeniden incelenmek üzere beş yıl süresince yürürlükte kalmaya devam edeceği ifade edilmektedir.

EK-7: Nihai Karar

9. Devlet Destekleri Eğitimi

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerlerinin Bakanlıkları görev alanı dahilindeki konularda iş çevrelerinin bilgilendirilmesi amacıyla 2011 yılından beri düzenlendiği, ayrıca, 18 Ağustos ve 25 Ağustos 2022 tarihli Resmî Gazetelerde yayımlanan 5973 ve 5986 Sayılı İhracat ve E-İhracat Destekleri Hakkında Cumhurbaşkanı Kararları ile Bakanlıklarının Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli yürürlüğe girdiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, Yeni Nesil İhracat Destekleri ile Prefinansman Modeli hakkında iş çevreleri nezdinde farkındalık yaratılması ve süratle desteklerin uygulanması aşamasına geçilmesini teminen ülke genelinde tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine başlandığı, 2022 yılı Ekim - Aralık döneminde İstanbul, İzmir, Bursa, Bingöl, Bitlis, Denizli, Adana, Kayseri ve Gaziantep illerimizde iş çevrelerinin geniş katılımlarıyla fiziki eğitim organizasyonları gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, 2023 yılında söz konusu organizasyonların devamı niteliğinde hem Bakanlıklarınca uygun görülecek İllerde fiziki hem de Bakanlıkları ev sahipliğinde Türkiye geneli çevrimiçi "Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Dış Ticaret Eğitim Programı” adlı eğitim organizasyonlarının gerçekleştirileceği, bu çerçevede, ikinci çevrimiçi eğitimin T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından, Türkiye'deki tüm iş çevrelerinin genel katılımına açık olarak, ekte yer alan program akışı çerçevesinde 22 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirileceği, seminer programına katılımın ücretsiz olduğu, seminere katılmak isteyenlerin 16 Şubat 2023 tarihi saat 17.00'ye kadar aşağıda yer alan linkten online kayıt yaptırmaları gerektiği belirtilmektedir.

Bahse konu eğitim programına katılımın hem T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli'ni tanıma hem de T.C. Ticaret Bakanlığı'nın güncel online hizmetleri ve günümüz dış ticaretinin en önemli konularında deneyimli uzmanların sunumlarını izleme, firmalarımızın bu konularda bilgilerini geliştirme ve uygulamada karşılaşılan sorunlara yanıt bulma imkanı sunduğu, ayrıca mevcut ihracatının daha da geliştirilmesi, yurt dışı pazarlardaki rekabet gücünün artması ve yeni pazarlara açılımı açısından önem arz ettiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, söz konu programa kayıt yaptıran katılımcıların mail adreslerine 20 Şubat 2023 tarihinde çevrimiçi katılım linkinin gönderileceği, katılımcıların iletişim bilgilerini doğru girmelerinin önem arz ettiği bildirilmektedir.

Kayıt Linki: http://egitimbasvuru.ticaret.gov.tr/

EK-8: 22 Şubat 2023 Eğitim Programı Akışı

EK-9: 22 Şubat Eğitim Programı Duyuru Görseli



Ekler:
ek-1.rtf

ek-2.doc

ek-3.docx

ek-4.doc

ek-5.pdf

ek-6.pdf

ek-7.pdf

ek-8.pdf

ek-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.