2016/025 Sirküler (05.02.2016)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2016 / 25

Sayın Üyemiz,

 

1. T.C. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya'ya Resmi Ziyaretleri, 28 Şubat-3 Mart

2. Benin'deki Dolandırıcılık Girişimleri Hk.

3. Irak- Erbil Ticaret Heyeti (8-9 Mart)

 

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

 

Bilgilerini rica ederim.

 

Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. T.C. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya'ya Resmi Ziyaretleri, 28 Şubat-3 Mart

 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'in bir yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, T.C. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Şubat - 3 Mart 2016 tarihleri arasında Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya'ya resmi ziyaretlerde bulunacağı, söz konusu ziyarete Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, DEİK organizasyonu ile bir üst düzey iş insanları heyetinin eşlik edeceği bildirilmektedir.

28 Şubat 2016 tarihinde İstanbul'dan çıkış, 29 Şubat 2016'da Fildişi Sahili'nin ekonomik başkenti Abidjan'da, 1 Mart 2016 tarihinde Gana'nın başkenti Akra'da ve 2 Mart 2016 tarihinde Nijerya'nın başkenti Abuja'da İş Forumlarının düzenlenecek olup anılan ülkelerde yatırım olanakları ve iş fırsatlarının ele alınacağı belirtilmektedir. Türkiye ile söz konusu ülkeler arasında işbirliğinde öne çıkan sektörlerin tarım, imalat, sanayi, enerji, petrokimya, doğalgaz, inşaat, ulaştırma ve telekomünikasyon olduğu ifade edilmektedir. Ziyaret programı ve lojistik detayların bilahare iletilecek olup, anılan ziyarete katılacak iş insanlarının vizelerinin geçerlilik süresi devam eden pasaportta olmasının önem arz etmekte olduğu bildirilmektedir. Üç ülke için geçerli vizeleri bulunmayan iş insanları için, T.C. Dışişleri Bakanlığının ilgili ülke Büyükelçiliklerine nota ile bilgi vermekte olduğu, söz konusu ülkeler için sarıhumma aşısının gerekmekte olduğu, aşı kartlarının taşınması zaruri olduğu, sarıhumma aşısı ücretsiz olarak Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'ne (http://www.seyahatsagligi.gov.tr/) bağlı seyahat sağlığı merkezlerinde yapılmakta olduğu dile getirilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu foruma katılmak isteyen firmaların katılım işlemlerinin gerçekleşebilmesi için http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/140/6271bağlantısında yer alan başvuru formunun doldurulması ve 19 Şubat 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar ödeme gerçekleştirilmesi (ön avans ödemesi 4000 ABD Doları, Yerinden Katılım 200 ABD Doları) gerektiği ifade edilmektedir. (687)

 

Ek-1: Katılım Koşulları (1 Sayfa)

2. Benin'deki Dolandırıcılık Girişimleri Hk.

T.C. Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü'nün bir yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Kotonu Büyükelçiliğimizden Dışişleri Bakanlığımıza iletilen bir yazıya atıfla, kendilerini Benin'de yerleşik işadamı/şirket olarak tanıtan bazı kişilerin Türkiye'deki işadamlarımızla internet ortamında temas ederek, iyi fiyatla, bol miktarda ve bazen uzun süre devam edecek sözleşmelerle muhtelif ürünler satın alacaklarını iddia ettikleri, kimi zaman bu alım işlemlerinin uluslararası bir kuruluş veya banka tarafından finanse edileceği belirttikleri, bu şekilde irtibat kurdukları işadamlarımızdan bir aşamada Türk firması adına gümrüğe, ticaret odasına kayıt yaptırmak, yurtdışı banka hesabı açtırmak vs. bahaneler altında genelde bin ila üç bin dolar arasında değişen işlem parası talep ettikleri ifade edilmektedir.

Bazı firmaların ilk başta şüphelenerek Benin'de olduğu iddia edilen şirketlerin doğruluğunu Büyükelçiliğimiz aracılığıyla teyit ettikleri bildirilmektedir.

Bu bağlamda, Türk firmalarının ileride benzer sahtecilik girişimleri nedeniyle uğrayabilecekleri zararın önlenmesi için tereddüt uyandıran durumlarda firmaların Kotonu Büyükelçiliğimizle temasa geçmesinin yararlı olacağının mütalaa edildiği dile getirilmektedir. (691)

 

3. Irak- Erbil Ticaret Heyeti (8-9 Mart)

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu, Meclisleri organizasyonu ve Akdeniz İhracatçılar Birlikleri tarafından 8-9 Mart 2016 tarihlerinde Irak'ın Erbil şehrine yönelik Ticaret Heyeti düzenleneceği, anılan organizasyonda iş gezilerinin yanı sıra her iki ülke girişimcilerini buluşturan nitelikli iş görüşmeleri gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü bildirilmektedir.

Erbil'de ihracatımızın arttırılması ve iki ülke arasında işbirliği imkanlarının geliştirilmesi amacıyla düzenleneceği bildirilen heyetlerine inşaat malzemeleri, otomotiv ve yan sanayi, makine ve ekipmanları, tekstil ve hazır giyim, ilaç sanayi, elektrikli ve elektronik cihazlar, demir-çelik ürünleri, tarım aletleri, gıda ürünleri, gıda işleme makineleri, mücevherat, plastik ve plastikten mamul eşya, temizlik maddeleri, kağıt ürünleri, mobilya, komple tesis inşası, enerji, medikal ekipmanlar ve hastane malzemeleri, telekomünikasyon, madencilik ve müteahhitliksektörlerinde faaliyet gösteren ve uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmaların katılımlarında fayda görüldüğüifade edilmektedir.

Bu bağlamda, anılan heyete katılmak isteyen firmaların http://goo.gl/nWYZx9adresindeki başvuru formunu eksiksiz doldurarak, en geç1 Mart 2016 Salıgünü mesai bitimine kadar başvuruda bulunmaları; organizasyon kapsamındaki uçak bileti, konaklama, toplantı, transfer ve vize işlemleri (Hamili bulunulan pasaport türü ne olursa olsun tüm vatandaşlarımız havalimanına varışlarında 10 gün kalış süreli geçici izin alabilmektedir.) ilgili giderlerinin karşılanmasını teminen firmaların, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Vakıfbank Mersin Şubesi (Iban No: TR40 0001 5001 5804 8000 9271 41), Dolar hesabına 1.350.- USD (katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz) avans ödemesi yapmasının gerekmekte olduğu belirtilmektedir.

Nitelikli bir heyet programının gerçekleşmesi ve beklentilerin karşılanması için eksiksiz doldurulan başvurular ile ödemelerin son başvuru gününden önce yapılmasının büyük önem arz ettiği ifade edilmektedir. (709)

Ayrıntılı Bilgi: Didem SAYGI E-posta:didemsaygi@akib.org.tr Tel: 0324 325 37 37 (1217)

Şebnem TİNLİ E-posta: sebnemtinli@akib.org.tr Tel: 0324 325 37 37 (1130)


Ekler:
EK-1 BASVURU KOSULLARI.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.