2016/084 Sirküler (02.05.2016)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2016-084

Sayın Üyemiz,

1. FI İstanbul 2016 Alım Heyeti Hk.

2. Irak Hk.

3. Türkiye - Moğolistan İş Konseyi

4. Türkiye - Belarus İş Konseyi Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter

1.FI İstanbul 2016 Alım Heyeti Hk.

İstanbul İhracatçı Birliklerinden alınan yazıda, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda; Genel Sekreterlikleri organizasyonunda, Messe Stuttgart Ares Fuarcılık Ltd. Şti tarafından 4-6 Mayıs 2016tarihleri arasında"Uluslararası Fİ İstanbul 2016 Gıda Bileşenleri, Çözümleri, Yardımcı ve Katkı Maddeleri Fuarı”ile eş zamanlı olarak,3 Mayıs 2016tarihinde, özel sektör temsilcilerinin katılımıyla alım heyeti programları gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Aşağıda verilen Genel Sekreterlik adresinden3 Mayıs 2016 Salıgünü gerçekleştirilecek olan ikili görüşmelere katılmak isteyen firmalarımızın, görüşme talep ettikleri firmaları işaretlemek suretiyle, dahil olmak istedikleri fuar alım heyetine ilişkin ekte yer alan başvuru formunu doldurarak en geç2 Mayıs Pazartesi günü saat 15:00'e kadarGenel Sekreterlikleri hububat@iib.org.tre-posta adresine iletmeleri gerekmektedir. (2467)

Adres:
Dış Ticaret Kompleksi
Çobançeşme Mevkii Sanayi Caddesi
C Blok Yenibosna / İstanbul

Ek 1: Başvuru Formu
Ek 2: Firma Listesi

2.Irak Hk.

Ekonomi Bakanlığı'ndan iletilen yazıya istinaden, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Irak'a yapılan ihracatta, yetkilendirilen gözetim firmalarınca ürünlerin mal ihraç ülkesinde iken sevk öncesi inceleme uygulamasına tabi tutulması uygulamasının, Merkezi Irak Yönetimi tarafından 1/7/2011, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından ise 12/5/2012 tarihinde başlatıldığı ifade edilmekte olup, gözetim yapmakla sorumlu olan firmaların doğrudan Merkezi Irak ve IKBY yetkili otoritelerince atandığı belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, özellikle ihracatçıların konuyla ilgili doğru ve zamanında bilgilendirilmesini teminen, hâlihazırda sevk öncesi inceleme yapmakta olan kuruluşların sözleşmelerinin devam edip etmediğine dair Bağdat Ticaret Müşavirliği ve Erbil Ticaret Ataşeliği'nden alınan bilgiye göre, 2016 yılı itibariyle, TÜV Rheiland ve Bureau Veritas firmalarının hem Merkezi Irak, hem de IKBY; SGS, Cotecna ve Baltic Control firmalarının ise sadece IKBY adına sevk öncesi inceleme yapmak üzere görevlendirildiği ifade edilmektedir. Ayrıca, Cotecna ve Baltic Control firmalarının 2015 yılında Merkezi Irak adına yapmakta olduğu sevk öncesi inceleme görevine son verildiği bildirilmekte olup, adı geçen firmaların iletişim bilgileri ekte sunulmaktadır. (2479)

Ek 3: Irak Sevk Öncesi İnceleme Yetkili Şirketleri

3.Türkiye - Moğolistan İş Konseyi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ten iletilen yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, 10 - 11 Mayıs 2016 tarihlerinde Moğolistan'ın başkenti Ulan Bator'da T.C. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in Eşbaşkanlığında gerçekleştirilecek Türkiye - Moğolistan Ekonomik ve Ticaret Karma Komisyonu (KEK) VIII. Dönem Toplantısı ile eş zamanlı olarak Türkiye - Moğolistan İş Konseyi tarafından toplantı ve çeşitli tesis ziyaretlerinin düzenleneceği bildirilmiştir.

Yazının devamında, etkinliğe KEK Eşbaşkanı Sayın Tuğrul Türkeş'in, Moğolistan'ın üst düzey devlet ve hükümet yetkilileri, yerel kamu kurumlarının yöneticileri, özel sektör kuruluşlarının temsilcileri ve işadamlarının katılacağı belirtilmekte olup, anılan toplantıda, hükümet yetkilileri ve iş dünyası kuruluşları temsilcilerinin karşılıklı işbirliği olanaklarına ilişkin sunumlar yapması ve iki ülke işadamları arasında iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Anılan ziyarete 2 Mayıs 2016 Pazartesi günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/186/6677 bağlantısındaki katılım formunu eksiksiz olarak doldurmaları, ayrıca İstanbul-Ulan Bator-İstanbul uçak biletleri, Ulan Bator'da 5 yıldızlı otelde 2 gece konaklama, 2 gün boyunca öğle ve akşam yemekleri, şehiriçi transferler, tercüme, rehber hizmetleri vb. organizasyonel masraflar dahil olmak üzere 1.500 USD tutarındaki avans ücretinin ödendiğine dair banka dekontunu ve pasaportunun fotoğraflı kısmının taranmış halini DEİK'e H. Çağla Mazlum; Tel. 0212 339 5010; e-posta: cmazlum@deik.org.tr iletmeleri gerekmektedir.

Uçuş programı nedeniyle heyet sayısı sınırlı olup, müracaatlar başvuru sırasına göre değerlendirileceğinin ve Moğolistan'ın T.C. vatandaşlarına vize uygulandığı belirtilmiştir. (2487)

Ek 4: Taslak Program

4.Türkiye - Belarus İş Konseyi Hk.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ten iletilen yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Eşbaşkanlığını T.C. Başbakan Yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş'un yaptığı Türkiye - Belarus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 9'uncu Dönem Toplantısı ile eş zamanlı olarak, 25 - 27 Mayıs 2016 tarihlerinde Belarus'un başkenti Minsk'te Türkiye - Belarus İş Konseyi Ortak Toplantısı ve İş Forumunun düzenleneceği bildirilmektedir. Etkinliğe Sayın Numan Kurtulmuş ve KEK Belarus tarafı Eşbaşkanı ve Belarus Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Vladimir Makey'in yanı sıra, Belarus'un kamu kurumları, önde gelen sanayi işletmelerinin yetkilileri ve özel sektör temsilcilerinin katılacağı belirtilmektedir.

Yazının devamında, düzenlenecek olan Minsk çalışma ziyareti ve İş Konseyi Ortak Toplantısına otomotiv sanayii, makine imalatı, tekstil ve hazır giyim, inşaat ve inşaat malzemeleri üretimi, bankacılık ve finans, turizm, ağaç işleme ve mobilya üretimi öncelikli olmak üzere, birçok sektörden şirket ve kurumların katılımının önem taşıdığı ifade edilmektedir. Ziyaret kapsamında her sektör için ayrı bir program düzenlenmesi ve ilgili Belarus işletmelerinin ziyaret edilerek, iş görüşmeleri yapılması öngörülmektedir.

Söz konusu ziyaret programına iştirak etmek isteyen şirket ve kurum temsilcilerinin 16 Mayıs 2016, Pazartesi saat 18:00'e kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/193/6747 adresinde yer alan formu eksiksiz doldurarak, kayıt yaptırmaları ve 1.000 Dolar tutarında avansın başvuru formunda belirtilen hesaba yatırıldığını gösteren banka dekontunu, katılımcının pasaportunun resimli sayfa fotokopisi ile birlikte DEİK'e (İlgili: Elnur Osmanov, E-posta: eosmanov@deik.org.tr Tel: 0212 339 50 67) iletmeleri gerekmektedir.

Ayrıca, İstanbul - Minsk - İstanbul uçak biletleri, Minsk'te iki gecelik konaklama, transferler, tercüme hizmetleri, toplantı ve organizasyon giderleri vs. kalemlerden oluşan toplam katılım bedelin önümüzdeki günlerde belirleneceği ve ödenmesi gereken fark tutarının, avansı yatırarak başvuruda bulunan katılımcıların bilgilendirileceği, avans olarak yatırılan meblağın organizasyonla ilgili ön ödemelerde kullanıldığını ve katılımdan vazgeçilmesi halinde, iade edilemediği belirtilmiştir.

Ziyaret programı ekte yer almaktadır. Türkiye - Belarus İş Konseyi Ortak Toplantısı'nın ayrıntılı programı katılacak şirket ve kurum temsilcilerine ayrıca iletileceği belirtilmektedir. (2486)

Ek 5: Taslak Program

Ek 6: Belarus Ekonomi Notu


Ekler:
belarus-ek-5.pdf

belarus-ek-6.pdf

Firma Listesi -ek-2.pdf

FI_BasvuruFormu-ek-1.doc

Irak-ek-3.pdf

Mogalistan-ek-4.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.