2016/092 Sirküler (11.05.2016)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2016-092

Sayın Üyemiz,

1. British Home Store Mağaza Zincirinin Kayyuma Devredilmesi

2. Brezilya / Anti-damping Soruşturması

3. AIESEC İşbirliği Protokolü

4. Eximbank Kredileri Bilgilendirme Toplantısı

5. ABD / Anti-damping Soruşturması

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ
Genel Sekreter

1.British Home Store Mağaza Zincirinin Kayyuma Devredilmesi

T.C. Londra Büyükelçiliği, Ticaret Müşavirliği'nden Ekonomi Bakanlığına iletilen bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, İngiliz mağaza zinciri British Home Stores (BDS) firmasının 25.04.2016 tarihi itibari ile kayyuma devredildiği, bu kapsamda, İngiltere merkezli bir hukuk bürosuyla yapılan görüşmede, BHS'e ihracat yapan firmaların bedelini alamadıkları mallarının teslimatını mümkünse engellemeleri gerektiği, teslim edilen malı olup da bedelini tahsil edemeyen firmaların ise hukuki süreç başlatmalarının uygun olacağı ve BHS ile çalışan firmaların konuya ilişkin olarak bundan sonraki süreç hakkında Londra Ticaret Müşavirliğinden daha detaylı bilgi almalarının mümkün olduğu belirtilmektedir. (2696)

2.Brezilya / Anti-damping Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Brezilya tarafından ülkemiz menşeli " İnşaat Demiri” (7213.10, 7214.20, 7227.20, 7227.90 ve 7228.30 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan ) ithalatına karşı 13 Ocak 2016 tarihinde bir anti-damping soruşturması başlatıldığı bildirilmişti.

5 Mayıs 2016 tarihinde Brezilya Resmi Gazetesi'nde yer alan bildirime göre, söz konusu soruşturmanın önlemsiz sona erdirilmesine karar verilmiş olup anılan kararda, Brezilyalı yerli üreticiler tarafından sunulan şikayette yer alan bilgilerin, damping ve zarar incelemesine imkan vermeyecek ölçüde yetersiz olduğunun kaydedildiği bildirilmiştir. (2688)

3.AIESEC İşbirliği Protokolü

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Türkiye İktisadi ve Ticari İlimler Talebeleri Staj Komitesi Derneği'nin (AIESEC) II. Dünya Savaşından sonra dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla Avrupalı öğrenciler tarafından kurulan gençlerin kendi potansiyellerini keşfedebilecekleri ve geliştirebilecekleri uluslararası bir platform olup, üyelerine hem gelişim hem de yurt dışı staj ve çalışma fırsatı sağlayan bir öğrenci organizasyonu olduğu belirtilmiştir. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve AIESEC arasında İhracatçı Birlikleri üyesi firmaların global pazarlarda büyümelerine destek vermek amacıyla yabancı çalışan istihdam edebilmelerine yönelik olarak "TİM-AIESEC Değişim Programı” protokolü yapıldığı ifade edilmektedir. Söz konusu protokol kapsamında, ihracatçı firmalar tercihleri doğrultusunda 6 ay ile 1 sene süre zarfında yabancı çalışan (30 yaş altında, üniversiteden yeni mezun, yabancı uyruklu) istihdam edebileceklerdir. Program kapsamında, yabancı çalışan "AIESEC Vizesi” sayesinde çalışma izninden muaf tutulacak olup, söz konusu çalışanın ülkemize gelişinde karşılanması ve kalacak yerinin ayarlanması gibi hususların AIESEC tarafından koordine edileceği belirtilmektedir.

Bu protokol kapsamında, söz konusu değişim programından yararlanmak isteyen firmalar ile AIESEC iletişime geçecek olup, yabancı çalışan istihdam etmek isteyen ihracatçı firmaların değişim programının başlaması için AIESEC ile "Danışmanlık ve Hizmet Sözleşmesi” imzalayacakları ifade edilmektedir. Değişim programı bedeli her bir stajyer için 1.500 TL (binbeşyüztürklirası) olarak belirlenmiş olup, İhracatçı firma ile AIESEC arasında stajyer değişim programı kapsamında firma-stajyer eşleştirmesi sağlandığı takdirde ödemenin, ihracatçı firma tarafından doğrudan AIESEC'e yapılacağı belirtilmektedir. Söz konusu programdan faydalanmak isteyen firmaların 27 Mayıs 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar http://bit.ly/1q4lgFu linkinde yer alan başvuru formunu elektronik ortamda doldurmaları gerekmektedir. (2677)

4.Eximbank Kredileri Bilgilendirme Toplantısı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (ATSO) alınan yazıda, ATSO ile Eximbank Antalya İrtibat Bürosu işbirliğinde 17 Mayıs 2016 Salı günü 15:00-17:00 saatleri arasında ATSO Binası 4.Kat Eğitim Salonu'nda "Eximbank Kredileri Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleştirileceği bildirilmiştir.

İhracat yapan firmalara yönelik olarak söz konusu seminerde, Eximbank Antalya İrtibat Bürosu yetkilileri tarafından Eximbank kredileri ve türleri hakkında ayrıntılı bilgi verileceği bildirilmiştir.

Söz konusu toplantıya katılım sağlayacak olan firmaların aşağıda iletişim bilgileri yer alan personel ile irtibata geçerek en geç 13 Mayıs 2016 Cuma gününe kadar bilgi vermeleri gerekmektedir. (2637)

İletişim:

Gülnur Yıldırım

AB ve Dış İlişkiler Müdürlüğü

Tel : 0242 314 37 41

Faks : 0242 314 37 52

E-posta : gyildirim@atso.org.tr

5.ABD / Anti-damping Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yerli üreticileri tarafından ülkemiz menşeli "Karbon ve Alaşımlı Çelikten Levha” (7208.40, 7208.51, 7208.52, 7211.13, 7211.14, 7225.40, 7226.20 ve 7226.91 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması açılması için ABD Ticaret Bakanlığı'na (DOC) ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na (USITC) 8 Nisan 2016 tarihinde başvuruda bulunulduğu ve USITC'nin zarar incelemesini başlattığı bildirilmişti.

Söz konusu başvuru neticesinde DOC'un dampingin mevcudiyetine yönelik incelemesini başlattığına ilişkin bildirim 5 Mayıs 2016 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmış olup anılan bildirime https://www.federalregister.gov/articles/2016/05/05/2016-10627/certain-carbon-and-alloy-steel-cut-to-length-plate-from-austria-belgium-brazil-france-the-federal internet adresinden ulaşılabildiği belirtilmektedir. Buna göre, mezkûr anti-damping soruşturması kapsamında soruşturma dönemi 1 Nisan 2015 - 31 Mart 2016 olarak belirlendiği ifade edilmektedir.

Anılan açılış bildiriminin incelenmesinden de görülebileceği üzere ilgili tarafların soruşturma konusu ürünün kapsamına ilişkin olası görüşlerini en geç 18 Mayıs 2016 tarihine kadar DOC'a sunabilecekleri bildirilmektedir. Bununla beraber, DOC soruşturma konusu ürün ihracatını dikkate alarak soruşturma kapsamında yer alacak firmaları seçme yoluna gidebilecek olup keyfiyete ilişkin görüş bildirmek isteyen ihracatçı firmalarımızın açılış bildiriminde yer alan süreler dâhilinde DOC ile temasa geçmeleri gerekmektedir. Ayrıca seçilen firmalara DOC tarafından soru formları gönderilecek ve soruşturma sonucunda taraf olan her bir firmaya özgü damping marjı hesaplanacağı belirtilmektedir. (2656)


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.