2016/196 Sirküler (06.10.2016)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2016-196

Sayın Üyemiz;

1. Türkiye-Rusya İş Konseyi

2. İran Ticarette Teknik Engeller

3. Hanjin Shipping Co Firmasının İflası

4. Ambalaj Tasarım Yarışması Ödül Töreni

5. Tebliğ Taslağı

6. NGT Yurt Dışı Alım Talepleri

7. Cilvegözü Sınır Kapısı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter


1.Türkiye-Rusya İş Konseyi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ten alınan yazıda Türkiye-Rusya İş Konseyi 18.Ortak Toplantının 12 Ekim 2016 Çarşamba günü Intercontinental İstanbul Otelin'de organize edilmesinin öngörüldüğü bildirilmekte, her iki taraftan ilgili bakanların toplantıya katılmaları konusunda teyidin beklendiği, ekteki taslak program çerçevesinde gündemde ağırlıklı olarak turizm, tarım ve inşaat müteahhitlik alanında işbirliği konularının ele alınacağı belirtilmektedir.

Yazının devamında, isteyen firmalarımızın en geç 8 Ekim 2016 Cumartesi saat 18:00'a kadar aşağıdaki belirtilen başvuru formunu doldurmaları ve online kayıt yapmaları ve kişi başı 150 TL katılım ücretini belirtilen hesaba yatırmaları, katılımcının ad ve soyadı ile belirtilen katılım ücretinin yatırılmış olduğunu gösteren dekontun aşağıdaki e-posta adresine iletilmesi gerektiği belirtilmektedir.(4945)

Ek-1: Taslak programı (1.Sayfa)

Başvuru Formu: http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/243/7407

e-posta: neski@deik.org.tr

2.İran Ticarette Teknik Engeller

T.C Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan yazıda; İran'a yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılması sonrasında, İran ile ikili ticaret akışının arzu edilen seviyelere taşınabilmesi açısından ticarette teknik engellerin önlenmesi ve buna yönelik mekanizmaların oluşturulması ihtiyacı öne çıkmakla birlikte ilave belge, sertifika, test raporu, işaretleme vb. kaynaklı ticarette teknik engellerin önlenmesinin büyük önem arz ettiği belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Sayın Bakanın talimatı çerçevesinde, Bakanlıkça ülkemiz ile İran arasında uygunluk değerlendirilmesi sonuçlarının karşılıklı tanınması imkanlarının araştırılması yönündeki çalışmalara başlandığının, İran'a ihracatımızda ilave belge, sertifika, test raporu, işaretleme vb. kaynaklı karşılaşılan ticarette teknik engellerle ilgili bilgiye ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

Bilgileri ve ticarette teknik engellerde karşılaşılan sorunlara ilişkin firmalarınızca hazırlanacak sorun bildirim formlarını, Türkiye İhracatçılar Meclisine iletilmek üzere en geç6 Ekim Perşembe günü saat 15:30'a kadar(arge@baib.gov.tr)adresine iletilmesi rica olunur.(4947)

3.Hanjin Shipping Co Firmasının İflası

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, T.C. Ekonomi Bakanlığı yazısına atfen, lojistik alanında faaliyet gösteren Güney Koreli Hanjin Shipping Co. firmasının iflasını açıklayarak dünya genelinde tüm operasyonlarını durdurmasından kaynaklı olarak ihracatçı firmalarımız açısından doğacak mağduriyetlerin giderilmesi için girişimlerde bulunulmasının talep edildiği belirtilmektedir.

Konuya ilişkin olarak, Seul Ticaret Müşavirliği'nin ilettiği bilgilendirmede, Hanjin Firmasının iflasının ardından Güney Kore Hükümetinin firmayı kurtarmama kararı aldığı, bununla birlikte firmaların mağduriyetinin önlenmesi amacıyla bir görev gücü kurulduğu, bu sayede teslimatların gerçekleştirilmeye çalışıldığı ve mağduriyet yaşayan firmalarımızın fatura ve konteyner bilgisi ile Müşavirliklerine başvurulması halinde yardımcı olunabileceği ifade edilmektedir. (4944)

4.Ambalaj Tasarım Yarışması Ödül Töreni

Güney Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB)'nden alınan bir yazıda,Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Ticaret Odası işbirliği ile düzenlenecek olan "Gaziantep Tatları Ambalaj Tasarım Yarışması”nın ödül töreninin 11 Ekim 2016 günü saat 17:00'de GAİB Hizmet Binası Konferans Salonu'nda gerçekleştirileceği ifade edilmektedir. (4977)

Ek-2: Davetiye

5.Tebliğ Taslağı

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda; ihracatçılarımızı da ilgilendiren düzenlemeleri içeren 01/05/2015 tarihinde yürürlüğe giren 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun uygulamasını düzenleyen Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmeliğin 26/08/2015 tarihli ve 29457 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, anılan Kanun ve Yönetmelik gereğince hazırlananElektronik Ticarette Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ Taslağı'nahttp://bit.ly/2dXqEsUadresinden ulaşılabilmekte olup, taslak metne yönelik eklenmesini, değişiklik yapılmasını veya çıkarılmasını öngördüğünüz hususlara ilişkin görüş ve önerileriniziekte yer alan formun kullanılarak,11 Ekim 2016 Salı günü mesai bitimine kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr ) iletilmesi gerekmektedir.(4964)

Ek-3: Taslaklar Hakkında Görüş Bildirilmesinde Kullanılacak Forum (1. Sayfa)

6.NTG Yurt Dışı Alım Talepleri

Akdeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, Narenciye Tanıtım Grubunun B2B web sayfasına 23.09.2016- 30.09.2016 tarihleri arasında gelen alım talepleri aşağıda verilen linkte yer aldığı bildirilmektedir. (4989)

http://www.akib.org.tr/files/downloads/Ekler/Mail-Ekler/NTG-Yurtdisi-Alim-Talepleri-Listesi-23Eylul2016-30Eylul2016.pdf

7. Cilvegözü Sınır Kapısı Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçılar Birliği yazısına atfen, Cilvegözü Sınır Kapısı'nın Suriye'ye giriş çıkışlarda aktif biçimde kullanıldığı ve bahse konu kapıda Suriye'ye ihracat karşılığı ithalat izinleri verilmesinin ardından Cilvegözü Sınır Kapısı'nda yoğunluk yaşandığı, tırların sınırda bekleme sürelerinin arttığı ve araç bulmakta sıkıntı çekildiği ifade edilmiştir.

Yazının devamında, , belirtilen olumsuzlukların azaltılabilmesi ve transit ticaret ve ihracat işlemi gerçekleştiren üyelerin yaşadığı zaman ve maliyet kaybının önlenmesi için yeni bir gümrük kapısının açılması ve bu geçiş alanının genişletilerek birim zamandaki tır geçiş sayısının artırılmasını teminen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulduğu bildirilmektedir.

Konuya ilişkin talebin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na iletilmesini takiben alınan cevabi yazıda, söz konusu sınır kapısında, insani yardım ve ihracat eşyası sevkiyatlarının daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi amacıyla, sınırın sıfır noktasında bulunan aktarma noktasının ve giriş-çıkış noktasının yeniden düzenlenmesi kapsamında, gerekli olan ödeneğin 6583 sayılı 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun 6. maddesinin 5. fıkrası uyarınca, İçişleri Bakanlığı'nın ilgili bütçe tertibine aktarıldığı, hâlihazırda, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bahsi geçen inşaat çalışmalarının devam ettiği ve söz konusu inşaatın tamamlanmasının ardından Cilvegözü Sınır Kapısı'nda yaşanan yoğunluğunun azalacağının tahmin edildiği belirtilmektedir. (4943)


Ekler:
EK1- Taslak Program.pdf

EK2-Davetiye.pdf

EK3-Teblig Taslagi Gorus Bildirim Formu.pdf

Sirkuler-196.doc

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.