2022/060 Sirküler (15.04.2022)


İVEDİ

BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2021-060

Sayın Üyemiz;

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Birleşik Krallık (BK) Trade Remedies Authority (TRA) tarafından 7 Nisan 2022 tarihinde yayımlanan bildirime göre, BK tarafından ülkemiz menşeli ütü masaları (BK tarife cetveline göre 7323.93.00.10; 7323.99.00.10; 8516.79.70.10; 8516.90.00.51 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı bir telafi edici vergi soruşturması başlatıldığı ifade edilmektedir.

Konuya ilişkin olarak TRA tarafından yayımlanan bildirim ve eklerine https://www.trade-remedies.service.gov.uk/public/case/AS0020/ bağlantısından ulaşmak mümkündür.

Anılan bildirimin incelenmesinden görüleceği üzere, soruşturmada işbirliğine gitmek isteyen tarafların 26 Nisan 2022 tarihine kadar bildirimde belirtilen bağlantıdan kayıt olabileceği ifade edilmektedir. Söz konusu bildirimde, tarafların kayıt olmalarının ardından TRA tarafından taraf olan ihracatçı firma sayısının fazla olduğuna hükmedilmesi durumunda soruşturma kapsamında yer alacak firmaları seçme yoluna gidebileceği ve söz konusu incelemenin ardından seçilen firmalara ihracatçı soru formlarının iletileceği belirtilmektedir.

TRA tarafından mezkur telafi edici vergi soruşturması kapsamında firmalarımıza gönderilecek soru formunun yanı sıra Bakanlığımıza da verilen sübvansiyonlar hakkında bilgi talep edilen bir hükümet soru formu gönderilecek olup, soruşturma süresince firmalarımız ve Bakanlığımız arasında koordineli olarak çalışılması büyük önem arz etmektedir. Diğer taraftan, firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda mütalaa edilmektedir.

Yazıda devamla, Birleşik Krallık (BK) Trade Remedies Authority (TRA) tarafından ülkemiz menşeli ütü masaları ithalatına karşı başlatılan telafi edici vergi soruşturması kapsamında, önümüzdeki dönemde izlenecek yol haritasının belirlenmesi amacıyla 18 Nisan 2022 tarihinde saat 14:30'da çevrimiçi bir bilgilendirme toplantısı düzenleneceği bildirilmektedir.

Bu kapsamda anılan toplantıya katılım linkinin iletilmesini teminen, toplantıya katılım sağlamak isteyen firma temsilcilerinin isim, unvan ve iletişim bilgilerinin, 15 Nisan 2022 günü mesai saati bitimine kadar eo@baib.gov.tr adresine iletilmesi gerekmektedir.

Bilgilerine rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.