2022/091 Sirküler (30.05.2022)


İVEDİ

BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-091

Sayın Üyemiz;

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığından alınan yazıda, "Şeker ithalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 5615)" Cumhurbaşkanı Kararı ile "Şeker İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ"in 27 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla Resmi Gazetede yayımlandığı bildirilmektedir.

Söz konusu Karar ile 15.10.2022 tarihine kadar 1701 GTİP ile kamış veya pancar şekeri için sıfır gümrük vergisi ile 400.000 tonluk tarife kontenjanı açılmıştır.

Bu Karar çerçevesinde tespit edilen tarife kontenjanının dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım usul ve esaslarının Ticaret Bakanlığınca yayımlanan "Şeker İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ" kapsamında yürütüleceği ifade edilmektedir.

Bahse konu Tebliğin 4 üncü Maddesinde:

· " 1) Şeker İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar uyarınca 1701 GTİP 'de sınıflandırılan şeker ithalatında açılan tarife kontenjanı, C şekeri tahsisat belgesi sahibi firmalar öncelikli olmak üzere, söz konusu ürünü şekerli mamul üretiminde hammadde olarak kullanan sanayici firmalara dağıtılır.

· " (2) Tarife kontenjanı taleplerine ilişkin başvuruların, bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 10 gün içerisinde, Bakanlık web sitesinde (www.ticaret.gov.tr) yer alan "E-İşlemler" bağlantısı altında bulunan "İthalat Belge İşlemleri" kısmından elektronik imza ile yapılması gerekmektedir."

hükümleri yer almaktadır.

Bahse konu yazıda, Şeker Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen C Şekeri Tahsisat Belgesi karşılığı olarak İthalat Lisansı alan imalatçı-ihracatçıların bu kapsamda kullanılan Tahsisat Belgelerinin iptal edileceği belirtilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Dr. Nedret TOSUN
Genel Sekreter V.


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.