2022/093 Sirküler (30.05.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2022-093

Sayın Üyemiz;

1. Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler - Hindistan

2. Türkgözü Gümrük Kapısı'nın Geçici Olarak Hizmete Kapatılması

3. Çiftlikten Çatala Stratejisi Hakkında Webinar

4. Türk Ticaret Kanunu Sempozyumu/Çalıştayı

5. Türkiye Menşeli Keçiboynuzuna İlişkin Mevzuat Güncellemesi

6. Geleneksel I. Bansko Zirvesi Hk

7. Ukrayna'da Faaliyet Gösteren Firmaların Hammadde Ve Diğer Üretim Girdileri Teminindeki Sorunlar Hk.

8. KİK Anti-Damping Soruşturması/Motor Bataryaları

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Dr. Nedret TOSUN
Genel Sekreter V.

1. Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler - Hindistan

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantılarının düzenlenmekte olduğundan bahisle; 31 Mayıs 2022 Salı günü saat 11.00'da Hindistan'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ve Ateşelerimiz ile "Makine (Takım Tezgahları)" sektörüne yönelik e-sohbet toplantısının gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Ek-1: Hindistan Sektörel Elektronik Sohbet Toplantısı

2. Türkgözü Gümrük Kapısı'nın Geçici Olarak Hizmete Kapatılması

İlgi: 26.04.2022 tarihli 2022-069 sayılı sirkülerimiz.

İlgide kayıtlı sirkülerimizde, Türkgözü Gümrük Kapısı'nın modernizasyonuna yönelik inşaat çalışmalarının devam ettiği, bahsi geçen çalışmalar sırasında öngörülemeyen gecikmelerin de olabileceği göz önünde bulundurularak, söz konusu inşaat çalışmalarının sıhhatli ve hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için Türkgözü Gümrük Kapısı'nın 25.04.2022-25.05.2022 tarihleri arasında geçici olarak hizmete kapatılacağı bildirilmişti.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, inşaat çalışmaları kapsamında saha zemin betonu atılması için şantiye sahasında kazı-dolgu işlerine başlanması, sahanın çok dar olmasından kaynaklı uzay çatılarının montajı esnasında sahanın yaya ve TIR'dan tamamen arındırılmasının gerekmesi, özellikle C-D Blokların uzay çatı montajı sırasında giriş ve çıkış yapan TIR'lara sahanın küçüklüğünden kaynaklı alternatif bir güzergâh verilemeyecek olması, alternatif yol olmaması nedeniyle sahanın mevcut durumunun yolcu geçişi için can ve mal güvenliği yönünden yüksek risk içermesi sebepleriyle Türkgözü Sınır Kapısı'nın kapalı olma durumunun TIR ve yolcu geçişinin güvenli ve etkin bir şekilde yapılabilir hale gelene kadar sürmesinin gündeme geldiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu inşaat çalışmalarının sıhhatli ve hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için Türkgözü Gümrük Kapısı'nın geçici olarak hizmete kapatılma süresinin 25.06.2022 tarihine kadar uzatılması hususunun uygun bulunduğu ifade edilmektedir.

3. Çiftlikten Çatala Stratejisi Hakkında Webinar

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, ülkemizin sürdürülebilir ve yeşil bir ekonomiye geçişine katkı sağlamak için Avrupa Yeşil Mutabakatı ile öngörülen değişikliklere Türkiye AB Gümrük Birliği kapsamında sağlanan bütünleşmeyi koruyacak ve ileriye taşıyacak şekilde uyum sağlamasını teminen, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarıyla hazırlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı, 2021 yılı Temmuz ayında yayımlandığı bildirilmektedir.

Söz konusu Eylem Planı kapsamında, Sürdürülebilir Tarım başlığı altında bulunan "5.8. AB Tarladan Sofraya Stratejisi ve Biyoçeşitlilik Stratejilerine ilişkin farkındalık yaratılması” hedefi ile bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilmesi öngörülmekte olup, bu faaliyetlerin düzenlenmesinde Ticaret Bakanlığı sorumlu kuruluşlardan biri olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede 8 Haziran 2022 Çarşamba günü 13:00-15:45 saatleri arasında, AB Çiftlikten Çatala Stratejisi ve AB-Türkiye Tarım İlişkilerine Etkileri hakkında bir webinar gerçekleştirilecektir. Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Mustafa Tuzcu'nun açılış konuşmaları ile başlayacak söz konusu webinara Avrupa Komisyonu'ndan üst düzey yetkililer, AB özel sektör çatı kuruluşlarının temsilcileri, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Bakanlığımız temsilcileri ile ülkemizdeki özel sektör çatı kuruluşlarının temsilcilerinin konuşmacı olarak katılmasının öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı web sitesinde paylaşılan "AB Çiftlikten Çatala Stratejisi ve AB-Türkiye Tarım İlişkilerine Etkileri” webinarı gündemi ve kayıt linki https://ticaret.gov.tr/duyurular/ab-ciftlikten-catala-stratejisi-ve-ab-turkiye-tarim-iliskilerineetkileri-hakkinda-webinar paylaşılmakta olup, anılan sayfada belirtilen bağlantı yolu üzerinden kayıt olunmak suretiyle etkinliğe katılım sağlanabilecektir.

4. Türk Ticaret Kanunu Sempozyumu/Çalıştayı

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 14.02.2011 tarihli ve 27846 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girdiği ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, söz konusu Kanunun yürürlüğünün onuncu yılı münasebetiyle, Bakanlıklarınca yargı, iş dünyası ve akademik camianın katılımlarıyla sempozyum/çalıştay düzenlenmesinin planlandığı belirtilmekte olup Türk Ticaret Kanunu özelinde, yargıya intikal etmiş veya edebilecek hususlarda ticari yaşamının sürat, etkinlik ve güvenilirliğine engel teşkil ettiği düşünülen sorunlar ve varsa çözüm önerilerinin iletilmesi talep edilmektedir.

Bilgilerinizi ve konuya ilişkin görüş ve önerilerinizin 2 Haziran 2022 Perşembe günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimiz ve eo@baib.gov.tr adresine iletilmesi hususunda gereğini rica ederim.

5. Türkiye Menşeli Keçiboynuzuna İlişkin Mevzuat Güncellemesi

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğinden alınan bir yazıya atıfla, ülkemizde "Etilen Oksit” (ETO) bildirimlerine ilişkin yürütülen faaliyetlere dair bir bilgi notunun 24 Mart 2022 tarihinde Avrupa Komisyonu Sağlık ve Gıda Güvenliği Genel Müdürlüğü'ne (DG SANTE) iletildiği belirtilmektedir. Bu kapsamda, "Bazı üçüncü ülkelerden belirli malların Birliğe girişini düzenleyen resmi kontrollerin ve acil durum önlemlerinin geçici olarak artırılmasına ilişkin (AB) 2019/1793 sayılı Tüzüğe tabi olan Türkiye menşeli mallar” konulu DG SANTE'den alınan cevabi mektubun bir örneği ekte sunulmaktadır.

Söz konusu mektupta özetle, Birliğe girişleri üzerine resmi kontrollerde geçici bir artışa tabi olan belirli üçüncü ülkelerden gelen hayvansal olmayan gıda ve yemlerin listesinin (AB) 2019/1793 sayılı Tüzüğü'nün Ek I'inde, Birliğe girişlerini düzenleyen özel koşullara ve ayrıca resmi kontrollerde geçici bir artışa tabi olan hayvansal olmayan gıda ve yemler ile bileşik gıdaların listesinin aynı tüzüğün Ek II'sinde ve Birliğe girişinin askıya alınmasına tabi olan belirli üçüncü ülkelerden gelen hayvansal olmayan gıda ve yemlerin listesinin anılan tüzüğün Ek II'sinde ortaya koyulmakta olduğu ve ilgili gıda ve yem listelerinin düzenli olarak gözden geçirildiği ifade edilmektedir.

Mektupta devamla, Türkiye menşeli keçiboynuzunun (keçiboynuzundan elde edilen müsilajlar ve kıvam arttırıcılar dahil), etilen oksit ile kontaminasyon riski nedeniyle şu anda (AB) 2019/1793 sayılı Tüzüğünün Ek II'sinde listelenmekte olduğu ve etilen oksit kontaminasyonundan kaynaklanan potansiyel sağlık riskinin keçiboynuzu zamkı içeren gıda katkı maddelerinin karışımlarını da etkilediği kaydedilmektedir. Bu kapsamda, (AB) 2019/1793 Tüzüğünün altıncı gözden geçirmesi bağlamında, Bitkiler, Hayvanlar, Gıda ve Yem Daimi Komitesinin (PAFF Komitesi) 20 Nisan 2022'de olası etilen oksit kontaminasyonu nedeniyle, Türkiye menşeli keçiboynuzu gamı içeren gıda katkı maddelerinin karışımlarını, Birliğe girişlerinde %20 olarak belirlenen bir kimlik ve fiziksel kontrol sıklığı olacak şekilde (AB) 2019/1793 sayılı Tüzüğü Ek II'ye dahil etmeye karar verdiği belirtilmektedir. Ayrıca, değişikliklerin Komisyon tarafından kabul edilmesi ve yayınlanması hazırlık aşamasında olduğu ve söz konusu değişikliğin Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlandıktan sonraki yirminci gün yürürlüğe gireceği belirtilmektedir.

6. Geleneksel I. Bansko Zirvesi Hk

Sofya Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atıfla T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BULTİŞAD) organizasyonunda; Bulgaristan Yatırım Ajansı, Bulgaristan KOBİ Destek Ajansı, Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası (BCCI), DEİK Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi ve Bulgar-Türk İş Adamları Derneği'nin (BULTİŞ) işbirliğiyle 10-12 Haziran 2022 tarihlerinde Bulgaristan'ın Bansko şehrinde "Geleneksel I. Bansko Zirvesi” yapılmasının planlandığı ifade edilmektedir. Bu kapsamda, Geleneksel I. Bansko Zirvesi'ne ilişkin program ekte iletilmektedir.

Söz konusu yazıda ayrıca, "Yeşil Ekonomi Döngüsünde Sürdürülebilir Ticari ve Ekonomik İşbirliği Fırsatları” temasıyla düzenlenecek programa Bulgaristan Başbakanı Sayın Kiril Petkov ve İnovasyon ve Büyüme Bakanı Sayın Daniel Lorer'in de katılımının öngörüldüğü belirtilmekte ve zirve kapsamında sektörel eşleştirmelerin de yapılmasının planlandığı bildirilmektedir.

Ek-2: Geleneksel I. Bansko Zirvesi Program

7. Ukrayna'da Faaliyet Gösteren Firmaların Hammadde Ve Diğer Üretim Girdileri Teminindeki Sorunlar Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanı Sayın Mehmet MUŞ ile Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sayın Yulia SVYRYDENKO'nun 22 Nisan 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdiği görüşme kapsamında, Ukrayna Başbakan Yardımcısı, çoğunluğu tekstil firmaları olmakla birlikte, Ukrayna'da faaliyet gösteren ve Rusya-Ukrayna savaşı öncesi dönemde üretim için gerekli hammadde ve üretim girdilerini Türkiye'den temin eden birçok yatırımcının tedarik zincirlerinin işlevini kaybetmesi nedeniyle zarar gördüğünü ve bu firmaların mağduriyetinin giderilmesi için destek beklediklerini ifade ettiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, Ukrayna pazarında faal olarak çalışan ve hammadde ve diğer girdileri Türkiye'den temin eden, ayrıca, Ukrayna'ya benzer ürünlerin satışını yapan firmalarımızın savaş nedeniyle tedarik süreçlerinde karşılaştıkları sorunlar ve talep-çözüm önerilerinin 2 Haziran 2022 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar Genel Sekreterliğimiz ve eo@baib.gov.tr adresine iletmeleri gerekmektedir.

8. KİK Anti-Damping Soruşturması/Motor Bataryaları

İlgi: 13.12.2021 tarihli 2021-225 sayılı sirkülerimiz.

İlgide yazılı sirkülerimizde, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi, Uluslararası Ticarette Zarara Karşı Önlemler için Teknik Sekretarya Bürosu (Büro) tarafından İspanya, ülkemiz ve Hindistan menşeli "motor bataryaları” (850710 GTİP) ithalatına karşı 27 Nisan 2021 tarihli ve Vol.31 sayılı KİK Resmi Gazetesi'nde yayımlanan açılış bildirimi ile bir anti-damping soruşturması başlatıldığı bildirilmişti.

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Büro tarafından bahse konu soruşturmaya ilişkin olarak ekte bir örneği iletilen nihai karar açıklanmış olup, ülkemizden yapılacak ithalatta %39 oranında, Hindistan'dan yapılacak ithalatta ise %4 ile %45 arasında değişen oranlarda anti-damping önlemi uygulanmasına hükmedildiği belirtilmektedir. Öte yandan, İspanyol Clarios Iberia firması için ise %2'nin altında (de minimis) damping oranı hesaplanmış olup, söz konusu firmanın önlemden muaf olacağı ifade edilmektedir. Söz konusu önlemin Bakanlar Komitesi tarafından kabul edilmesi halinde yürürlüğe girecektir.

Ek-3: Nihai Karar



Ekler:
eK-1.pdf

eK-2.docx

eK-3.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.