2022/157 Sirküler (09.09.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-157

Sayın Üyemiz;

1. Bulgur (GTP: 1904.30) İhracatında Kota Uygulamasına Son Verilmesi Hk.

2. Alım Talepleri

3. Helal İş Forumu 2022

4. ABD / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları

5. Fuar Duyurusu (13. Uluslararası Nano Fuarı)

6. Fuar Duyurusu (FOODEX 2022)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Dr. Nedret TOSUN
Genel Sekreter V.

1. Bulgur (GTP: 1904.30) İhracatında Kota Uygulamasına Son Verilmesi Hk.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, İhracı kayda bağlı olan Bulgur (GTP: 1904.30) eşyasının ihracatında tatbik edilen kota uygulaması prosedüründe değişikliğe gidildiği ifade edilmektedir.

Söz konusu eşyanın kayda alınması ile ilgili detaylar için OAİB Genel Sekreterliği'ne başvurulması gerektiği bildirilmektedir.

2. Alım Talepleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Türkiye İhracatçılar Meclisi internet sitesinde yer alan "Order Türkiye” alanına alım talepleri girildiği bildirilmektedir. İhracatçılarımızın bilgisine sunulur.

3. Helal İş Forumu 2022

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Hırvatistan Helal Belgelendirme Merkezi tarafından 4-5 Ekim 2022 tarihlerinde Zagrep'de Helal İş Forumu (Halal Business Forum 2022) adlı bir etkinliğin organize edileceği, söz konusu etkinliğin panel tartışmaları, bilimsel bir konferans ve özel olarak tasarlanmış iş görüşmeleri (B2B) programını içereceği belirtilerek etkinlik kapsamında alıcıların üreticiler ve turizm paydaşları ile buluşturulmasının amaçlandığı belirtilmektedir.

Yazıda, Helal İş Forumu'nun Hırvatistan Turizm Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ile Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenmekte olduğu, ülkemizden Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) forumu desteklediği belirtilmekte ve etkinliğe ilişkin ayrıntılı bilgilerin https://hbf.halal.hr adresinde yer aldığı, katılım için https://hbf.halal.hr/registration bağlantısından kayıt yaptırılmasının gerektiği ifade edilmektedir.

4. ABD / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli "inşaat demiri” ve "alüminyum levha” ithalatına karşı anti-damping ve telafi edici vergi (countervailing duty) önlemleri uygulandığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, 6 Eylül 2022 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yer alan bildirimde, inşaat demiri ürününe yönelik anti-damping önlemi kapsamında 1 Temmuz 2021 - 30 Haziran 2022 dönemi için, telafi edici vergi önlemi kapsamında ise 1 Ocak 2021 - 31 Aralık 2021 dönemi için; alüminyum levha ürününe yönelik anti-damping önlemi kapsamında 15 Ekim 2020 - 31 Mart 2022 dönemi için, telafi edici vergi önlemi kapsamında ise 14 Ağustos 2020 - 31 Aralık 2021 dönemi için idari gözden geçirme soruşturmalarının Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından başlatıldığı belirtilmektedir. Anılan bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2022-09-06/pdf/2022-19195.pdf bağlantısından ulaşılabilmekte olup, açılış bildiriminde adı geçen firmalarımızın soruşturma döneminde ABD'ye soruşturma konusu ürün satışı olmaması durumunda anılan bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde ITA ile temasa geçmeleri gerektiği, bahse konu bildirim uyarınca idari gözden geçirme talep eden firmalarımızın bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 90 gün içinde söz konusu talebi geri çekme imkânı bulunduğu ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, ITA tarafından mezkur telafi edici vergi soruşturmaları kapsamında firmalarımıza gönderilecek soru formlarının yanı sıra Bakanlığa da verilen sübvansiyonlar hakkında bilgi talep edilen hükümet soru formları gönderileceği ve soruşturmalar süresince firmalarımız ile Bakanlığımız arasında koordineli olarak çalışılmasının büyük önem arz ettiği ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda mütalaa edildiği belirtilmektedir.

5. Fuar Duyurusu (13. Uluslararası Nano Fuarı)

Dışişleri Bakanlığı vasıtası ile İran'ın Ankara Büyükelçiliği'nden alınan Nota'ya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tanıtım ve Fuarlar Daire Başkanlığından alınan yazıda, 13. Uluslararası Nano Fuarı'nın 1-4 Ekim 2022 tarihleri arasında Tahran Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenleneceği bildirilmektedir.

Bilindiği üzere "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği konusunda ilgili firmalarımızın bilgilendirilmeleri büyük önem taşımaktadır.

6. Fuar Duyurusu (FOODEX 2022)

Hanoi Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tanıtım ve Fuarlar Daire Başkanlığından alınan yazıda, Ho Chi Minh Şehri Halk Komitesi Yatırım ve Ticaret Tanıtım Ajansından iletilen bir Nota'ya atfen, 19-22 Ekim 2022 tarihleri arasında, Ho Chi Minh şehrinde "FOODEX 2022 Fuarı"nın düzenleneceği ve söz konusu fuarın organizasyonunu üstlenen şirkete aşağıdaki iletişim bilgilerinden ulaşılabileceği kaydedilmektedir.

Ho Chi Minh Şehri Halk Komitesi Yatırım ve Ticaret Tanıtım Ajansı

E-posta : nguyetltm@itpc.gov.vn / datlq@itpc.gov.vn

Whatsapp/Viber : 0938 036 862 / 0901 618 982

Bilindiği üzere "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerekmektedir.


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.