2022/171 Sirküler (12.10.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-171

Sayın Üyemiz;

1. Bal, Zeytin Ezmesi ve Koyulaştırılmış Süt Standart Tasarıları

2. Türk-Fransız Ticaret Derneği'nin Sayın Bakanımızı Ziyareti Hk.

3. Sierra Leoneli Şirketin Talebi Hk.

4. PRODEXPO 2023 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu Hk.

5. New York Build 2023 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu Hk.

6. Peşin Hububat Satışları

7. Fas Tarafından Tayland, Çin ve Türkiye Menşeli Buzdolapları İthalatına Karşı Uygulanan Anti damping Önleminin Sona Ermesine İlişkin Kamuoyu Duyurusu

8. İthalat Kontrol Sistemi (ICS2) - 26 Eylül 2022 Tarihli Seminere ait sunum

9. 5973 Sayılı Karara İlişkin Genelge Duyurusu Hk.

10. Fuar Duyurusu (Autumn Fair)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. Bal, Zeytin Ezmesi ve Koyulaştırılmış Süt Standart Tasarıları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Ürünleri Daire Başkanlığından alınan yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından "TS 3036/Tst T4 Bal, tst 7630 Zeytin ezmesi ve TS 7790/Tst T1 Koyulaştırılmış Süt" standart tasarısının hazırlandığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu standart tasarısına ilişkin ihracatçılarımızın görüşlerinin27 Ekim 2022 Perşembe günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize(eo@baib.gov.tr)iletilmesi hususunda gereği rica olunur.

EK-1: Görüş Tablosu

EK-2: Bal Standart Tasarısı

EK-3: Koyulaştırılmış Süt Standart Tasarısı

EK-4: Zeytin Ezmesi Standart Tasarısı

2. Türk-Fransız Ticaret Derneği'nin Sayın Bakanımızı Ziyareti Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Sayın Bakanımızın Türk-Fransız Ticaret Derneği üyelerini 17 Ekim 2022 tarihinde kabul etmesi ve söz konusu görüşme kapsamında Fransa'nın Ankara Büyükelçisi ve adı geçen dernek üyeleriyle birer toplantı gerçekleştirmesi öngörülmekte olup, söz konusu görüşmelere yönelik çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Fransa pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu çerçevede, ihracatçılarımızın Fransa pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin görüşlerin12 Ekim 2022 (BUGÜN) saat 16.00'ya kadarGenel Sekreterliğimize(eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereği rica olunur.

EK-5: Görüş Bildirme Formu

3. Sierra Leoneli Şirketin Talebi Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Freetown (Sierra Leone) Büyükelçiliğimiz kanalıyla iletilen yazıda First Tricon Ltd. unvanına sahip inşaat şirketinin ülkenin güneyinde gerçekleştirilen yol ve köprü yapım işlerini üstlendiği ve bu kapsamda ülkemizden inşaat malzeme ve ekipmanı temin etmek istediği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, temin edilmek istenen malzeme ve ekipmana ilişkin ayrıntılı bilgi Ek'te belirtilmekte olup,ilgilenen firmalarımız söz konusu firma ile iletişime geçebilirler.

EK-6: First Tricon Ltd. Firmasının E-Postası

4. PRODEXPO 2023 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu Hk.

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, 06-10 Şubat 2023 tarihleri arasında, Moskova / Rusya Federasyonu'nda düzenlenecek olan "Prodexpo 2023 Uluslararası Gıda, İçecek ve Gıda Hammaddeleri Fuarı'nın Türkiye milli katılım organizasyonu Genel Sekreterliğimiz çatısı altında faaliyet gösteren İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) tarafından gerçekleşeceği bildirilmektedir.

Yazıda; Prodexpo Fuarı'nın bu sene 30. kez düzenleneceği, fuarda bisküvi, çikolata ve şekerli mamuller, et ve et mamulleri ile şarküteri ürünleri, kümes hayvanları mamulleri, hububat-bakliyat mamulleri, unlu mamuller ve pastacılık ürünleri, su ürünleri, katı ve sıvı yağlar, kuruyemiş, incir, kayısı ve gıda ambalaj ürünleri, süt ve süt ürünleri, katı ve sıvı yağlar, kuruyemiş, incir, kayısı ve gıda ambalaj ürünleri, süt ve süt ürünleri, alkollü ve alkolsüz içecekler, çay, kahve, soslar ve baharatlar sergileneceği ifade edilmektedir. 2022 yılında 100.000 m2'lik sergi alanında, 97 farklı ülkeden 2.051 katılımcının yer aldığı söz konusu fuarı, 50.000 kişinin ziyaret ettiği, bahsi geçen fuarın, Rusya ve Doğu Avrupa'nın da en büyük fuar organizasyonu olduğu; bu sebeple Rusya gıda sanayisini yönlendirme kabiliyetine sahip olduğu, Fuar'ın Moskova Hükümeti ile Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası himayesinde, Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı desteği ile gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu fuara başvuruda bulunmak isteyen üyelerimiz, ekte yer alan Başvuru Formu'nu ve Fuar Katılım Sözleşmesi'ni, firma kaşesi ve yetkili imzasıyla beraber doldurarak, 21 Ekim 2022 Cuma günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliklerinin hububat@iib.org.tr e-posta adresine iletilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için:

Hububat Koordinasyon Şubesi

Yasin Mert ECEVİT: yecevit@iib.org.tr / 0212 454 05 00 - 1536

Ecem Sultan YAZICI: eyazici@iib.org.tr / 0212 454 05 00 - 1650

Tel: 0212 454 05 00

Faks: 0212 454 05 01-02

EK-7: Başvuru Formu

EK-8: Fuar Katılım Sözleşmesi

5. New York Build 2023 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu Hk.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, Ankara Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği olarak, 08 - 09 Mart 2023 tarihlerinde ABD'nin New York şehrinde düzenlenecek olan ve inşaat alanında ABD'nin en önde gelen fuarlarından kabul edilen New York Build 2023 Fuarı'na Milli Katılım Organizasyonu düzenlenmesinin planlanmakta olduğu ifade edilmektedir.

Fuara nakliye hariç m² katılım bedeli 1020.-USD olduğu ve söz konusu bedele ulaşım, konaklama, nakliye ve fuar kayıt ücretinin dahil olmadığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, New York Build 2023 Fuarına milli katılım kapsamında katılacak olan firmaların T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından 2017/4 sayılı karar kapsamında, destek olarak yurt dışı milli fuar katılımlarına sağlanan teşviklerden yararlandırılacakları, bu kapsamda firmaların Bakanlık tarafından belirlenerek web sayfasında ilan edilen m² bazında ödenecek desteğe esas tutar oranında destek alabilecek olup söz konusu destekten faydalanabilmeleri için Destek Yönetim Sistemi'ne (DYS) kayıt yaptırmaları zorunlu olduğu bildirilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu fuara katılmak isteyen üyelerimiz en geç 01 Kasım 2022, Salı gününe kadar oaib-pr@oaib.org.tr mail adresine başvurularını iletmeleri gerektiği bildirilmektedir.

6. Peşin Hububat Satışları

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Ticaret Dairesi Başkanlığından alınan yazıda, kuruluşlarınca yapılmakta olan ekmeklik, makarnalık buğday ile mısır satışları, firmaların aylık fiili tüketim miktarları karşılığı sadece yurtiçine yapmış oldukları satış miktarları dikkate alınarak yapılmakta olduğu, yurtdışı satışlarının (ihracat miktarları) aylık fiili tüketim miktarının hesaplanmasında dikkate alınmadığı bildirilmektedir.

Bu çerçevede, Kuruluşlarından ekmeklik, makarnalık buğday ile mısır talep eden ihracatçı firmalarımıza 2021 yıl sonu itibariyle gerek DİİB ve gerekse kati ihracat (1000) kapsamında fiilen gerçekleştirmiş oldukları toplam mamul madde ihracat miktarlarının ibraz edilmek üzere verilmesi, şayet talep eden firmanın 2021 yıl sonu itibariyle DİİB ve/veya Kati (1000) mamul madde ihracatı yoksa bu durumun da talep sahiplerine yazılı olarak verilmesi gereği ifade edilmektedir.

7. Fas Tarafından Tayland, Çin ve Türkiye Menşeli Buzdolapları İthalatına Karşı Uygulanan Anti damping Önleminin Sona Ermesine İlişkin Kamuoyu Duyurusu

Rabat Ticaret Müşavirliğimizden edinilen bilgiye atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Tayland, Çin ve Türkiye menşeli buzdolabı ithalatına karşı uygulanan Anti damping önlemine ilişkin Fas otoritelerince yayımlanan duyuruda söz konusu önlemin 15 Ocak 2023 tarihinde sonra ereceği, bu bağlamda yerel üreticilerin önlemin gözden geçirilmesi için önlemin uzatılmasını destekleyen argümanlar eşliğinde başvuru sunabileceği, önlemin gözden geçirilmesine ilişkin başvuruların duyurunun yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde sunulmasının gerektiği ifade edilmekte olup, söz konusu duyurunun bir sureti ilişikte sunulduğu bildirilmektedir.

EK-9: Fas - Duyuru

8. İthalat Kontrol Sistemi (ICS2) - 26 Eylül 2022 Tarihli Seminere ait sunum

T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, 26 Eylül 2022 tarihinde Bakanlıkça düzenlenen Avrupa Birliği (AB) İthalat Kontrol Sistemi-2 (ICS2 - Import Control System) hakkındaki çevrimiçi seminerde AB yetkilileri tarafından sunum yapıldığı ifade edilmekte olup, bahse konu sunum ekte yer almaktadır.

EK-10: ICS2 Sunum

9. 5973 Sayılı Karara İlişkin Genelge Duyurusu Hk.

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Kobi Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığından alınan yazıda, 5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar 18.08.2022 tarihli ve 31927 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu Karar kapsamında hazırlanan "Yurt Dışı Pazar Araştırması Desteğine İlişkin Genelge, Küresel Tedarik Zinciri Desteklerine İlişkin Genelge, Sektörel Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti Desteklerine İlişkin Genelge, Sanal Ticaret Heyeti Desteğine İlişkin Genelge, Yurt Dışı Şirket ve Yurt Dışında Yerleşik Şirkete Ait Marka Alım Desteğine İlişkin Genelge, Pazara Giriş Rapor Desteğine İlişkin Genelge”nin onaylanarak yürürlüğe girmiş olup Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlandığı bildirilmektedir.

10. Fuar Duyurusu (Autumn Fair)

Manama Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, 22-30 Aralık 2022 tarihleri arasında Informa Markets organizatörlüğünde Bahreyn/Manama "Exhibiton World" bünyesinde gerçekleştirilecek olan Sonbahar Fuarına (Autumn Fair) ilişkin Bahreyn Turizm Bakanı Sn. Fatima J. AlSairafi tarafından bir davet mektubu iletildiği, söz konusu davet mektubunda, Exhibition World Bahrain'in yapımının bu yıl itibarıyla tamamlandığı ve Aralık ayında gerçekleşecek olan "Sonbahar Fuarı"na ilk kez ev sahipliği yapacağı ifade edilerek; Türk firmalarının söz konusu fuara katılımlarından memnuniyet duyulacağı ve etkinliğe dair bilgilere aşağıdaki iletişim bilgileri üzerinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği ifade edilmektedir.

Informa Markets

Project Manager: Ali Haji

Tel: 66709390

e-posta: ali.haji@informa.com

Yaqoob Ali

Tel: 39331769

e-posta: yaqoob.ali@informa.com


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.