2022/182 Sirküler (27.10.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-182

Sayın Üyemiz;

1. TDT Ülkeleriyle Görüşmeler Hk.

2. Türkiye-Azerbaycan İş Forumu Hk.

3. İsrail'de İthalat Reformu Kapsamında Gıda Alanında Bazı Standartların Yürürlükten Kaldırılması

4. İklim Değişikliği Kanunu Taslağı

5. İran İthalat Yasakları

6. Irak Uluslararası Anbar Fuarı

7. Fas Demir Yolu Ofisi (ONCF) Tarafından Raylı Araçların Temini İçin Açılan İhale

8. Yönetmelik Taslağı (ISPM 15)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. TDT Ülkeleriyle Görüşmeler Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 11. Ekonomi/Ticaret Bakanları Toplantısı'nın 9 Kasım 2022 tarihinde Semerkant'ta gerçekleştirilmesinin ve söz konusu toplantı vesilesiyle Sayın Bakanımızın Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Macaristan'ın Dış Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Bakanları ile ikili görüşmeler yapmasının öngörülmekte olduğu belirtilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu toplantıya yönelik çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Macaristan pazarlarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin görüşlerini 28 Ekim saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize(eo@baib.gov.tr)iletilmesi hususunda gereği rica olunur.

EK-1: Görüş Bildirme Formu

2. Türkiye-Azerbaycan İş Forumu Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Türkiye-Azerbaycan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eş Başkanı T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay'ın KEK 10. Dönem Toplantısı vesilesiyle 4-5 Kasım 2022 tarihleri arasında Azerbaycan'a yapacağı resmi ziyareti kapsamında 4 Kasım 2022 Cuma günü Bakü'de Türkiye-Azerbaycan İş Forumu düzenlenmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, İki ülke KEK Eş Başkanlarının teşrifleri ile gerçekleştirilmesi planlanan İş Forumuna katılmayı arzu eden firma ve kurum temsilcilerimizin, 28 Ekim 2022 Cuma günü saat 18.00'e kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1474/19120 adresinde yer alan formu doldurarak kayıt oluşturmaları gerektiği bildirilmektedir.

3. İsrail'de İthalat Reformu Kapsamında Gıda Alanında Bazı Standartların Yürürlükten Kaldırılması

Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ‘nden alınan yazıda, İsrail'de, ithalat reformu kapsamında ürün çeşitliliğini arttırma ve fiyatları düşürme amacıyla, ithal edilen bazı gıdalara dair ithalatı zorlaştırıcı standartların kaldırılmasına ilişkin, İsrail Ekonomi Bakanlığı'nın internet sitesinde 29 Eylül tarihinde İbranice olarak açıklama yayımlandığı, bahse konu açıklamanın elektronik çevirisinin Tel Aviv Büyükelçiliğinden alındığı belirtilmektedir.

Söz konusu açıklamada özetle, Gıda Standartlarını İnceleme Komitesi'nin, İsrail'deki standartları gelişmiş ülkelerde uygulanan standartlarla karşılaştırdığı, bu çerçevede, gıda alanında ithalatçılara uygulanan, İsrail'e özgü 127 standardın 96'sının 1 Ocak 2023 itibariyle, gıda üreticileri içinse söz konusu standartların 1 Ocak 2023'ten itibaren aşamalı olarak kaldırılacağı; kaldırılan standartların çikolata ürünleri, konserve sebzeler, makarna, pirinç, kraker, kuru meyve, reçel, süt ürünleri, dondurulmuş sebzeler, baharatlar, hazır çorbalar, soslar, çay gibi pek çok ürünün İsrail'e ithalatını mümkün kılacağı; ancak, İsrail'de ayrıca bir standart uygulanmadığı takdirde ortada uygulanacak herhangi bir standart kalmayacağı cihetle, kamu sağlığını tehdit edebilecek nitelikte boşluk oluşan ürünler için mevcut standartların uygulanmaya devam edeceği; Komite'nin, konuya ilişkin ulusal mevzuatın gelişmiş ülkelerdeki uygulamayla paralel hale gelecek şekilde iyileştirilmesini önerdiği ifade edilmektedir.

Söz konusu çeviri ekte yer almaktadır.

Ek-2: Duyuru Metni

4. İklim Değişikliği Kanunu Taslağı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkanlığınca İklim Kanunu hazırlık çalışmaları gerçekleştirilmekte olduğu bildirilmektedir.

Bu kapsamda, İklim Kanunu çalışmalarına yönelik sürece katkıların alınması amacıyla Ek'te yer alan İklim Değişikliği Kanunu Taslağı'na ilişkin değerlendirmelerin, Görüş Bildirme Formu'na işlenerek 3 Kasım 2022 Perşembe gününe kadar Genel Sekreterliğimize(eo@baib.gov.tr)iletilmesi gerekmektedir.

EK-3: İklim Değişikliği Kanunu Taslağı (17 sayfa)

EK-4: Görüş Bildirme Formu (1 sayfa)

5. İran İthalat Yasakları

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, İran'da halihazırda uygulanmaya devam eden ithalat yasaklarına dair güncel yasaklı gümrük tarife pozisyonu listesi ve ilgili bilgi notunun gönderildiği ayrıca söz konusu düzenlemelere ilişkin dosyalara https://ticaret.gov.tr/yurtdisiteskilati/guney-asya/iran/raporlar/musavirlik-raporlari/iranin-ithalat-ve-kambiyoduzenlemeleri bağlantısından da erişilebileceği bildirilmektedir.

İthalatı yasaklanan ürün listelerine dair bilgi notu, İran'a ithalatı yasaklı ürünlerin GTİP listesi ve Farsça orijinal listenin ekte yer aldığı belirtilmektedir.

EK-5: İran'a İthalatı Yasak Ürünler GTİP Listesi

EK-6: İthalatı Yasaklanan Ürün Listelerine Dair Bilgi Notu

EK-7: Farsça Orijinal Liste

6. Irak Uluslararası Anbar Fuarı

Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, "Uluslararası Anbar Fuarı"nın Anbar'da 10-20 Aralık 2022, "Irak 14. Tarım Fuarı"nın ise Bağdat'ta 14-21 Mart 2023 tarihleri arasında düzenleneceği belirtilmektedir.

Söz konusu fuarla ilgilenen firmalarımızın aşağıda yer alan iletişim bilgileri aracılığıyla iletişime geçebilecekleri belirtilmektedir.

İletişim Bilgileri:

Iraq, Al-Mansour

Telefon : 009647908984770, 009647712782919

Internet Adresi : www.bg-iq.net

E-posta : Eng.shah2016@gmail.com, info@bg-iq.net

7. Fas Demir Yolu Ofisi (ONCF) Tarafından Raylı Araçların Temini İçin Açılan İhale

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Fas Demir Yolu Ofisi (ONCF) tarafından, vagonların yerleştirilmesi amaçlı karayolu raylı araçların temini için ihale açıldığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu ihalenin tahmini bütçesinin 60.000.000,00 Fas Dirhemi (yaklaşık 5,43 Milyon Dolar) olduğu, ihaleye katılması için aday tarafından 81.564,00 Fas Dirheminin (yaklaşık 900.000,00 ABD Doları) güvence olarak yatırılmasının gerektiği; ihale dosyalarının kamu ihaleleri portalından (www.marchespublics.gov.ma) ve "Règlement de Consultation” dokümanının "Introduction de Modifications” maddesinde belirtilen şartlarla Fas Demir Yolu Ofisi (ONCF) web sitesinden (www.oncf.ma) indirilerek temin edilebileceği, sunulacak başvuruların içeriğinin ONCF'in "Règlement Achat (RG.0003/PMC-version 2)” dokümanın 27. 29. ve 31. maddeleri hükümlerine uygun olarak düzenlenmesi gerektiği, adayların ihale portalı (www.marchespublics.gov.ma) kullanılarak elektronik ortamda başvurabileceği, veya "Cellule COD de la Direction Achats, 8 bis rue Abderrahmane El Ghafiki, Agdal, Rabat” adresine taahhütlü posta gönderimi yoluyla başvuru gönderebileceği ya da aynı adrese alındı belgesi karşılığında teslim edebileceği, ya da başvuru zarflarının açılacağı gün zarflar açılmadan önce ihale komisyon başkanına ihale başvurusunu teslim edebileceği, başvuru zarflarının açılışının, katılmak isteyen adayların temsilcilerinin huzurunda yapılacağı; 07 Aralık 2022 saat 09.00'da (yerel saat) ihaleye ilişkin başvuru zarflarının, Rue Mohamed Triqui Agdal adresinde yer alan demir yolu eğitim merkezinde açılacağı, hususlarına yer verildiği ifade edilmektedir.

Söz konusu ihalenin tüm dokümanlarını https://www.marchespublics.gov.ma/index.php?page=entreprise.EntrepriseDemandeTelechargementDce&refConsultation=667927&orgAcronyme=o8p bağlantısından indirilmesinin mümkün olduğu bildirilmektedir.

8. Yönetmelik Taslağı (ISPM 15)

Tarım Ve Orman Bakanlığı Gıda Ve Kontrol Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Uluslararası ticarette ahşap ambalaj malzemeleri ile ilgili düzenlemeler; Birleşmiş Milletler bünyesinde yer alan Gıda ve Tarım Örgütü (Food and Agriculture of United Nations FAO) tarafından yürütüldüğü belirtilmektedir. FAO tarafından, bitkisel materyallerin ithalat ve ihracatının sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla kısa adı IPPC (International Plant Protection Convention: Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi) olan bir sözleşme hazırlanmış olduğu, bu sözleşme 1952 yılında imzaya açılmış olup ülkemiz 29 Temmuz 1988 yılında bu sözleşmeyi imzalayarak taraf olduğu belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesine, (IPPC) taraf olan üye ülkelerin, ihraç yolu ile ülkelerine gelen mal ve malzeme ile birlikte taşıma, koruma gibi amaçlarla kullanılan ahşap ambalaj malzemelerin ISPM-15 standardına uygun olarak ısıl işleme tabi tutulmasını istedikleri ifade edilmektedir. İlgili ülkelerin yetkili otoriteleri tarafından, ISPM-15 standardına göre ısıl işlem uygulaması yapılmamış ahşap ambalaj malzemesinin kullanıldığının tespit edilmesi durumunda, kendi ülkelerini zararlı organizmalardan korumak için ülkelerine ihraç edilen ürünleri kabul etmeden, ya ambalaj malzemesi ve ihraç ürünü ile birlikte ya da üzerinden ihraç ürünü alınarak sadece ahşap ambalaj malzemesinin ülkemize geri gönderildiği ifade edilmektedir. Uygun olmayan ahşap ambalaj malzemesinden dolayı ülkemize yapılan iade ve imha işlemleri kapsamında ilgili ülkelerin ülkemize geri bildirimde bulunduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Ülkemizdeki uygulamalar, 25 Mayıs 2019 tarih ve 30784 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik" hükümlerine göre yürütüldüğü belirtilmektedir.

ISPM-15 standardındaki yeni uygulamalar, bazı görevlerin taşra birimlerince yürütülmesine yönelik ihtiyaç ve sektörden gelen talepler doğrultusunda mezkur yönetmelik yürürlükten kaldırılmak üzere yeni yönetmelik taslağı hazırlandığı ifade edilmektedir.

"Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik Taslağı"nın https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM adresinde görüşe açılmış olup, yönetmelik taslağının incelenerek görüşlerin Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin görüş formuna işlenerek, en geç 21 Kasım 2022 tarihine kadar öncelikli olarak elektronik ortamda ersin.celik@tarimorman.gov.tr adresine, yazılı olarak da Tarım Ve Orman Bakanlığı Gıda Ve Kontrol Genel Müdürlüğüne gönderilmesi gerektiği bildirilmektedir.

EK-8: Dağıtım Listesi

EK-9: Yönetmelik Taslağı

EK-10: Görüş Bildirme Formu



Ekler:
ek-1.docx

ek-10.pdf

ek-2.pdf

ek-3.pdf

ek-4.pdf

ek-5.pdf

ek-6.pdf

ek-7.pdf

ek-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.