2022/042 Sirküler (18.03.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2022-042

Sayın Üyemiz;

1. Köpük Krema, Pekmez Sucuğu-Kuru Meyveli, Pizza-Dondurulmuş Standart Tasarıları

2. ACID Sistemine İlişkin Nota Hk.

3. Irak Yaptırımlar Listesi Güncellemesi Hakkında

4. Fas/Anti-Damping

5. Tarım Ürünlerine İlişkin DİR Uygulamaları

6. Ticaret Müşavirliklerimizle Elektronik Sohbetler -Tayland

7. TGK- Bulaşanlar Yönetmeliği (Alkaloitler)

8. Avakado E- Çalıştayı

9. 2021 Yılı Vergi Beyan Dönemi Tanıtımı hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. Köpük Krema, Pekmez Sucuğu-Kuru Meyveli, Pizza-Dondurulmuş Standart Tasarıları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "tst 12505/Tst T1 Köpük Krema (Krem Şanti), tst12477 Pekmez Sucuğu-Kuru Meyveli, TS 12981/Tst T2 Pizza-Dondurulmuş” standart tasarıları ekte gönderildiği bildirilmektedir.

Bilgileri ve bahse konu standart tasarılarına dair görüş ve önerilerinin 18/03/2022 tarihi mesai bitimine kadar eo@baib.gov.tr adresine iletilmesi gerekmektedir.

Ek-1: Görüş Tablosu

Ek-2: Standart Tasarısı (Köpük Krema)

Ek-3: Standart Tasarısı (Pekmez Sucuğu)

Ek-4: Standart Tasarısı (Pizza Dondurulmuş)

2. ACID Sistemine İlişkin Nota Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Mısır Maliye Bakanlığı tarafından, Kargo Ön Bilgilendirme (ACID) sistemine ilişkin prosedürler hakkında bilgi içeren ve bir örneği ilişikte yer alan Nota'nın sunulduğu ifade edilmektedir.

Ek-5: ACID Sistemine İlişkin Nota

3. Irak Yaptırımlar Listesi Güncellemesi Hakkında

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1518 (2003) sayılı kararı uyarınca teşkil edilen Irak Yaptırımlar Komitesi Başkanı tarafından BM nezdindeki tüm Daimi Temsilciliklere gönderilen bir örneği ekli Nota'ya atfen, yaptırımlar listesinde yapılan son güncellemeyle Nota'da ismi yer alan kişilerin 3 Mart 2022 tarihi itibarıyla yaptırım listesinden çıkarıldığı bildirilmektedir.

Ek-6: 3 Mart 2022 Yaptırımlar Listesi

4. Fas/Anti-Damping

İlgi: 16.03.2022 tarihli ve 2022/039 sayılı sirkülerimiz

İlgide kayıtlı sirkülerimizde, Fas tarafından ülkemiz menşeli "Galvanizli Tel”(Fas tarife cetveline göre 7217.20.10.0 ve 7217.20.99.00 GTİP'li) ithalatına karşı 8 mart 2022 tarihinde başlatılan anti-damping soruşturması kapsamında,önümüzdeki dönemde izlenecek yol haritasının belirlenmesi amacıyla 18 Mart 2022 tarihinde saat 14:30'da çevrimiçi olarak bir bilgilendirme toplantısı düzenlenecektir.

Bilgileri ile anılan toplantıya katılım sağlaması öngörülen firma temsilcilerinin isim,unvan ve iletişim bilgilerinin 17 Mart 2022 mesai bitimine kadar eo@baib.gov.tr adresine iletilmesi gerekmektedir.

5. Tarım Ürünlerine İlişkin DİR Uygulamaları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, bilindiği üzere, tarım ürünleri ihracatı öngören dahilde işleme izin belgesi düzenlenmesi esnasında uyulacak esaslar, İhracat:2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği'ne istinaden hazırlanan İhracat:2016/1 sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi ile belirlendiği ifade edilmektedir

Bu kapsamda, İhracat:2016/1 sayılı Genelge'de 14/03/2022 tarihinde yapılan değişiklik uyarınca, mezkûr Genelge'nin "Genel Esaslar" başlıklı 5 inci maddesinin g bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

Ayrıca, "DİR Kapsamında Özel Düzenlemeye Tabi Eşyalar" başlıklı 7 nci maddesinin;

-Mercimek" matlaplı bölümünde, dönemselliğe ve ürünün önce ithalatına ilişkin değişikliğe gidilmiş,

-"Yağlı Tohumlar ve Bitkisel Yağlar" matlaplı bölümünde ham ve/veya rafine mısır (özü) yağı ihracatında önce ithalat yapılmasına ilişkin paragraf eklenmiş,

-"Sert Kabuklu Meyveler, Kuruyemiş ve Kuru Meyveler" matlaplı bölümünde kiracı firmaların ilk başvurularında son 12 aylık SGK bildirimlerinin tevdi edilmesine ilişkin paragraf eklenmiş bulunmaktadır.

Diğer taraftan, söz konusu değişikliklerin dercedildiği Genelge metnine, Bakanlığımız internet sitesinin İhracat Mevzuatı bölümünden (https://ticaret.gov.tr/ihracat/mevzuat/dahilde-isleme-rejimi) ulaşılabilmektedir.

6. Ticaret Müşavirliklerimizle Elektronik Sohbetler -Tayland

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan "Ticaret Müşavirliklerimizle Elektronik Sohbetler - Azerbaycan” e-sohbet etkinliğinin 22 Mart 2022 Salı günü saat 10:00' degerçekleştirileceği bildirilmektedir.

7.TGK- Bulaşanlar Yönetmeliği (Alkaloitler)

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinin 1881/2006 sayılı Avrupa Birliği Bulaşanlar Tüzüğüne uyumu kapsamında çalışma yürütüldüğü, AB'de birçok bulaşan türünde yapılan değişiklik ve ilaveler içerisinde ergot sklerotia, ergot, tropan, pirolizidin ve opium (afyon) alkoloidler için işlenmemiş tahıllar, çay, haşhaş tohumu, diğer bitkiler ve bunlardan elde edilen ürünlerde maksimum limitlerin belirlendiği ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, söz konusu limitlerin mevzuatımıza aktarılmasında doğru adım atılması, alınacak önlemler ve yapılacak çalışmalar ile ilgili planlama yapmak amacıyla ekte yer alan ürün ve alkolit listesine uygun çalışma yürütülmesinin hedeflendiği bildirilmektedir.

Bilgilerinizi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verebilecek ve katkı sağlayabilecek firma temsilcilerine ait bilgilerin ekteki forma uygun olarak doldurularak 17 Mart 2022 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar eo@baib.gov.tr adresine bildirilmesi gerekmektedir.

Ek-7: Uzman Bilgi Formu

Ek-8: Ürün Alkaloit Listesi

8.Avakado E- Çalıştayı

Antalya Tarım Konseyi(ATAK)'nden alınan yazıda,, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Antalya Tarım Konseyi ve Antalya Ticaret Borsası işbirliğinde, 21-25 Mart 2022 Tarihleri arasında "İnteraktif Avokado E-Çalıştayı” yapılması planlandığı bildirilmektedir. Çalıştaya 21-23 ve 24 Mart tarihlerinde Antalya, Hatay, Adana, Mersin, Muğla, İzmir, Bursa illeri'nden uzman ve akademisyenler ve sektör temsilcileri panelist olarak katılacaktır. Ayrıca 22 Mart tarihinde ise; Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Güney Afrika, İngiltere, İsrail ve İspanya'Dan uzman ve akademisyenler panelist olarak katılacağı belirtilmektedir.

Çevrimiçi olarak gerçekleşecek çalıştayın kesinleşen programı ekte olup, çalıştaya Zoom Programı üzerinden katılım sağlamak için; https://antalyaborsa.link/Avakado adresinden kayıt yaptırılması gerekmektedir.

Ek-9: Çalıştay Programı

9. 2021 Yılı Vergi Beyan Dönemi Tanıtımı hk.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan alınan yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, 2021 yılında gerçek kişiler tarafından elde edilen; ticari kazanç, zirai kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ile iratlardan dolayı yıllık gelir vergisi beyanname verme döneminin başladığı ve yıllık gelir vergisi beyannamesinin 1-31 Mart 2022 tarihleri arasında verileceği ifade edilmektedir.

Ticari, zirai ve meslek faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinin yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda vereceklerini, gelirini sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratların biri veya birkaçından oluşan mükelleflerin yıllık gelir vergisi beyannamelerini Gelir İdaresi'nin elektronik uygulamalarından olan Hazır Beyan Sistemi üzerinden vergi dairesine gitmeden kolay, hızlı ve güvenli şekilde verebilecekleri belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından mükelleflerin yıllık gelir vergisi beyannamesi verirken yararlanmaları adına mükellefleri doğru, etkin ve hızlı bir şekilde bilgilendirme ve hatırlatma yapmak amacıyla rehber hazırlandığı bildirilmekte, Gelir İdaresi Başkanlığınca beyan döneminin başladığını mükelleflere ve kamuoyuna hatırlatmak ve bilgilendirmek amacıyla hazırlanan yazılı ve görsel içeriklerin beyan döneminin başladığı günden itibaren www.gib.gov.tr resmi internet sayfasında ve sosyal medya hesaplarında yayınlanmaya devam edeceği ayrıca ifade edilmektedir.

Bu itibarla, mükelleflerin cezalı bir tarhiyatla karşılaşmamaları ve vergiye gönüllü uyumu artırmak için mükelleflerin ve kamuoyunun, yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi ve tahakkuk eden verginin ödenmesi konusunda bilgilendirilmesi önem taşımakta olup beyan dönemine ilişkin olarak hazırlanan içeriklerin daha çok mükellefe ve vatandaşa ulaştırılabilmesi amacıyla hazırlanan rehberler ekte yer almaktadır.

Ek-10: Bilgilendirme Rehberleri



Ekler:
Ek-1.xlsx

ek-2.docx

ek-3.docx

ek-4.docx

Ek-5.pdf

Ek-6.pdf

Ek-7 (1).pdf

Ek-8.pdf

Ek-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.