2022/053 Sirküler (04.04.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-053

Sayın Üyemiz;

1. Lavaş, Isıl İşlem Görmüş Sucuk ve İşlenmiş Yer Fıstığı Standart Tasarıları

2. Türkmenistan'a Doğrudan ve Transit Kargo Taşıma İşlemleri

3. Türkiye-Kırgızistan İş Forumu

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.



e-imzalıdır
Güzide ERYÜCEL ÇAKAR
Genel Sekreter V.


1. Lavaş, Isıl İşlem Görmüş Sucuk ve İşlenmiş Yer Fıstığı Standart Tasarıları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan, " TS 13542/tst T4 Lavaş, TS 13297/tst T1 Isıl İşlem Görmüş Sucuk ve TS 13232/tst T1 İşlenmiş Yer Fıstığı" standard tasarısı ekte iletilmektedir.

Bilgilerini ve mezkûr standard tasarılarına ilişkin ilgili görüşlerinizin 04 Nisan Pazartesi (Bugün) mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereğini rica ederiz.

EK-1: Lavaş Standart Tasarısı

EK-2: Isıl İşlem Görmüş Sucuk Standart Tasarısı

EK-3: İşlenmiş Yer Fıstığı Standart Tasarısı

EK-4: Görüş Tablosu

2. Türkmenistan'a Doğrudan ve Transit Kargo Taşıma İşlemleri

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Mart 2020'den bu yana bütün dünyayı etkileyen Covid-19 salgınının Türkmenistan'ı da etkilediği, ülkeye giriş-çıkış yapılan tüm sınır kapılarında ağır tedbirlerin devreye alınmış olduğu, halen bu uygulamalara devam edildiği, nakliye araçlarının ve şoförlerinin ülkeye girişine izin verilmediği ve taşımanın sadece temassız yöntem ile yapılmasına izin verildiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Aşkabat Ticaret Müşavirliğinden Ticaret Bakanlığına iletilen yazıda, Türk şoförlerinin kullandığı çekicilerle Türkmenistan sınır kapılarına getirilen eşyalar veya eşyaları taşıyan yarı romörklerin Türkmen taşıma araçlarına aktarılarak ülke içine taşınmakta olduğu veya diğer sınır kapısına kadar transit edildiği bu şekilde yapılan temassız taşıma işlemleri dolayısıyla bazen yüklerin Türkmen şoförlerce ülke içinde ilgilisine teslim edilmediği veya eksik teslim edildiği, keza yarı romörklere zarar verildiği veya ödemelerde yaşanan bir sıkıntı veya başka bir nedenle eşyalara el konulduğu veya taşıma işlemi sırasında eşyaların çalındığı yönünde başvurular alındığı ifade edilmektedir.

Bununla birlikte, ülkedeki mevcut koşullar nedeniyle herhangi bir mağduriyet yaşanmaması ve hukuki hakların korunmasını teminen lojistik sektöründe çalışan firmalarımızca Türkmen firmalarına yaptırılacak hizmetlere ilişkin kesinlikle yazılı sözleşme yapılması, ayrıca taşınan eşyalara ve taşıma araçlarına sigorta yaptırılması ve muhtemel olumsuz durumu ispat edici belgeleri ile muhatap olunan kişi ve firmaların iletişim bilgilerini temin etmelerinde fayda bulunduğu bildirilmektedir.

3. Türkiye-Kırgızistan İş Forumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ndan alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş'un ikili ticari ve ekonomik ilişkileri değerlendirmek amacıyla yapacağı Kırgızistan ziyareti kapsamında, 15 Nisan 2022 Cuma günü Bişkek'te Türkiye-Kırgızistan İş Forumu'nun düzenlenmesi planlandığı; T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş ve Kırgız Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sayın Daniyar Amangeldiev'in teşrifleri ile gerçekleştirilmesi öngörülen İş Forumuna katılmayı arzu eden üyelerimizin, 6 Nisan 2022 Çarşamba günü saat 18:00'e kadar Ek'te verilen bağlantıdan kayıt oluşturmaları gerektiği bildirilmektedir.

EK-5: Başvuru ve Katılım Koşulları



Ekler:
EK-1.docx

EK-2.docx

EK-3.docx

EK-4.xlsx

EK-5.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.