2022/189 Sirküler (07.11.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-189

Sayın Üyemiz;

1. Karnabahar-Dondurulmuş Standart Tasarısı

2. İşlenmiş İç Fındık, Mayonez, Antepfıstığı Ezmesi Standart Tasarıları

3. Suudi Arabistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı Duyurusu

4. Salça İhracatı Hk.

5. Rusya İhracat Merkezi: İthalat Talepleri

6. Azerbaycan-AFEZ Hk.

7. Türkiye-Tacikistan İş Forumu

8. Türkiye-Gambiya 2. Dönem KEK Toplantısı HK.

9. Sayın Bakanımızın Finlandiya Ziyaretleri

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. Karnabahar-Dondurulmuş Standart Tasarısı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından "TS 9133/tst T1 Karnabahar- Dondurulmuş" standart tasarısının hazırlandığı ifade edilmektedir

Bu kapsamda, tasarı ile ilgili görüşlerin Bakanlığımıza iletilmesini teminen, ihracatçılarımızın söz konusu tasarı hakkında görüşlerini 09 Kasım 2022 Çarşamba günü saat 14.00'e kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.go.tr) iletmesi gerekmektedir.

EK-1: Görüş Tablosu

EK-2: Karnabahar- Dondurulmuş Standardı

2. İşlenmiş İç Fındık, Mayonez, Antepfıstığı Ezmesi Standart Tasarıları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından "TS 1917/Tst T1 İşlenmiş İç Fındık, Tst 9777 Mayonez, Tst 9775 Antepfıstığı Ezmesi" standart tasarısının hazırlandığı ifade edilmektedir

Bu kapsamda, tasarı ile ilgili görüşlerin Bakanlığımıza iletilmesini teminen, ihracatçılarımızın söz konusu tasarı hakkında görüşlerini 09 Kasım 2022 Çarşamba günü saat 14.00'e kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.go.tr) iletmesi gerekmektedir.

EK-3: Görüş Tablosu

EK-4: Karnabahar- Dondurulmuş Standardı

3. Suudi Arabistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı Duyurusu

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB)'nden alınan yazıda, 19-21 Mart 2023 tarihleri arasında Suudi Arabistan'ın Riyad şehrinde düzenlenecek olan Suudi Arabistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın tüm sektörlerden firmaların katılımına açık olduğu, yer kirası, stand konstrüksiyonu, genel tanıtım giderleri ve diğer hizmetler ile teşhir ürünlerinin İstanbul-fuar alanı-İstanbul nakliyesini (m2 başına 0,1 m3) içeren katılım bedelinin 755 USD/m2, nakliye hariç 710 USD/m2 olduğu ifade edilmektedir.

Yazıda, Fuar katılımının, T.C. Ticaret Bakanlığı'nın 5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Kararının 7'nci maddesi çerçevesinde destekleneceği, uygulanacak destek oranının m2 bazlı olarak daha sonra Bakanlık tarafından açıklanacağı; söz konusu fuara iştirak etmek isteyen firmaların, 25 Kasım 2022 Cuma gününe kadar https://turkexpo.immib.org.tr linkinde yer alan Katılım Formu'nu doldurmaları ve aşağıda belirtilen banka hesabına "S. Arabistan Fuarı Avans Tutarı” açıklaması ile 1.000 USD avans tutarının yatırıldığını gösterir banka dekontunu turkexpo@immib.org.tr adresine göndermeleri gerektiği bildirilmektedir.

ÖDEMENİN YAPILACAĞI BANKA HESAP NUMARASI:

Alıcı: İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri

Banka-Şube: Vakıflar Bankası - İstanbul Güneşli Şubesi

USD IBAN:TR 83 0001 5001 5804 8013 0926 89

NOT: Sadece avans ödemesini yapan firmaların başvuruları kabul edilebilecektir.

AYRINTILI BİLGİ İÇİN

WEB: https://immib.org.tr/tr/suudi-arabistan-turk-ihrac-urunleri-fuari-duyurusu

İLGİLİ KİŞİLER:

Havva DENİZ (212 454 07 82 ),

Metin KALYON (212 454 08 71),

Ali BİLGİ (212 454 06 72).

4. Salça İhracatı Hk.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB)'nden alınan yazıda, "İhracı kayda bağlı olan Salça (GTP: 2002.90) eşyasının ihracat prosedüründe değişikliğe gidildiği, söz konusu eşyanın kayda alınması ile ilgili detaylar için OAİB Genel Sekreterliğine başvurulması gerektiği bildirilmektedir.

5. Rusya İhracat Merkezi: İthalat Talepleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan e-posta yazıda, Rusya İhracat Merkezi Türkiye Temsilciliğinden, ekte maddeler halinde sunulmuş ithalat taleplerinin iletildiği bildirilmektedir.

Ayrıntılı Bilgi için: Timur Safin

Rusya İhracat Merkezi Türkiye Temsilciliği

Tel: +90 553 087 96 49

EK-5: Talep Listesi

6. Azerbaycan-AFEZ Hk.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği'nden iletilen yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev tarafından 22 Mayıs 2020 tarihinde imzalanan kararname ile Hazar Denizi kıyısındaki Alat yerleşim alanında ticaret ve lojistik merkezi olan AFEZ (ALAT Free Economic Zone-Alat Serbest Ekonomi Bölgesi) kuruduğu ifade edilmektedir. AFEZ Avrupa-Kafkasya-Asya ve Kuzey-Güney ulaşım koridorlarında stratejik coğrafi konumuyla bölgesel bir yatırım merkezi olmayı ve rekabet gücünü arttırarak Azerbaycan'ın petrol dışı sektörlerine yerli ve yabancı yatırımı çekmeyi hedeflediği belirtilmektedir.

Yazıda, AFEZ'in Türkiye'nin şirketleri için de geniş imkan ve fırsatlar sunmakta olduğu belirtilmekte olup Serbest Ekonomi Bölgesine ilişkin kapsamlı dokümanlar ekte sunulmaktadır.

EK-6: Chairman Statement

EK-7: Investor Guide

EK-8: Property Brochure

7. Türkiye-Tacikistan İş Forumu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş'un ikili ticari ve ekonomik ilişkileri değerlendirmek amacıyla yapacağı Tacikistan ziyareti kapsamında, 10 Kasım 2022, Perşembe günü Duşanbe'de Türkiye Tacikistan İş Forumu'nun düzenlenmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Yazıda, Sayın Bakanımız ve Tacikistan Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Sayın Zavki Amin Zavkizoda'nın teşrifleri ile gerçekleştirilmesi öngörülen İş Forumuna katılmayı arzu eden firma ve kurum temsilcilerinin 8 Kasım 2022, Salı günü saat 18.00'e kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1491/19237 bağlantısından kayıt oluşturmaları gerektiği bildirilmektedir.

EK-9: Başvuru ve Katılım Koşulları

8. Türkiye-Gambiya 2. Dönem KEK Toplantısı HK.

Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Türkiye-Gambiya Karma Ekonomik Komisyonu'nun (KEK) 2. Dönem Toplantısı'nın 30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilmesinin planlandığı, söz konusu toplantıya yönelik çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmaların Gambiya pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda ihracatçılarımızın Gambiya pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelerin TİM'e iletilmesini teminen 8 Kasım Salı günü saat 16.00'ya kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

9. Sayın Bakanımızın Finlandiya Ziyaretleri

Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muş'un 22 Kasım 2022 tarihinde beraberinde bir heyet ile Finlandiya'ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirmesi öngörüldüğü, söz konusu ziyaret programına ilişkin çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Finlandiya pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda ihracatçılarımızın Finlandiya pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelerin TİM'e iletilmesini teminen 8 Kasım Salı günü saat 16.00'ya kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.



Ekler:
EK-1.docx

EK-2.xlsx

EK-3.xlsx

EK-4.docx

EK-5.xlsx

EK-6.pdf

EK-7.pdf

EK-8.pdf

EK-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.