2022/039 Sirküler (15.03.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-039

Sayın Üyemiz;

1. Fuar Duyurusu (Smart City) - Doha

2. Ticarette Teknik Engeller Anketi Hk

3. Fuar Duyurusu (Basra Petrol ve Gaz)

4. Verimlilik Proje Ödülleri Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Taslağı Hakkında

5. Sial Paris 2022 Hk.

6. Fas / Anti-Damping

7. Arjantin / Vinil Klorür Polimer Profiller Anti-Damping Soruşturması

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. Fuar Duyurusu (Smart City) - Doha

Doha Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atıfla T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, 29-30 Mart 2022 tarihleri arasında Akıllı Şehirler Fuarının (Smart City) Doha-Katar'da düzenleneceği bildirilmektedir.

Anılan fuara 2019 yılında 39.000 ziyaretçinin katıldığı, 444 serginin açıldığı, 30 sponsor ve 100 katılımcı ülkenin temsil edildiği, 10.000 konferans ve atölye çalışmasının yapıldığı belirtilmektedir. Bilindiği üzere "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği konusunda ilgili firmalarımızın bilgilendirilmeleri büyük önem taşıdığı ifade edilmektedir.

Ek-1: Smart City Expo 2022_Ek_Smart City-broşür.pdf

2. Ticarette Teknik Engeller Anketi Hk

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Bakanlığımız Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan 11/03/2022 tarihli yazıya atıfla; anılan Genel Müdürlük tarafından "Ticarette Teknik Engeller" konusunda ihracatçılara rehberlik edecek bir rapor hazırlandığı, söz konusu raporun hazırlanmasında yararlanılmak üzere özel sektöre yönelik bir anket çalışması yapıldığı ve anılan ankete, "https://www.teknikengel.gov.tr/anket" bağlantısı üzerinden erişim sağlanacağı belirtilmektedir.

3. Fuar Duyurusu (Basra Petrol ve Gaz)

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından Bağdat Büyükelçiliğimize iletilen bir Nota'ya atfen, 4-7 Ekim 2022 tarihlerinde Basra'da "Uluslararası Basra Petrol ve Gaz Konferansı ve Fuarı”nın düzenleneceği ve etkinliğe ülkemizden katılım sağlanmasından memnuniyet duyulacağı bildirilmektedir.

Bilindiği üzere "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği konusunda ilgili firmalarımızın bilgilendirilmeleri büyük önem taşıdığı ifade edilmektedir.

4. Verimlilik Proje Ödülleri Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Taslağı Hakkında

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Bakanlıkları tarafından 2014 yılından itibaren her yıl Verimlilik Proje Ödülleri düzenlendiği ve uygulama usul ve esaslarını düzenleyen Yönetmeliğin güncellenmesi ihtiyacı nedeniyle "Verimlilik Proje Ödülleri Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" Taslağı oluşturulduğu ifade edilmektedir.

Yönetmelik Taslağı, Genel Gerekçe ve Görüş Bildirme Formu ekte yer almaktadır. Bilgilerinizi ve taslağa ilişkin görüşlerin 15 Mart 2022 tarihi Salı günü mesai saati bitimine kadar Genel Sekreterliğimiz ve eo@baib.gov.tr adresine bildirilmesi hususunda gereğini rica ederim

Ek-2: Verimlilik Proje Ödülleri Yönetmeli Taslağı (5 sayfa)

Ek-3: Genel Gerekçe (2 sayfa)

Ek-4: Görüş Bildirme Formu (1 sayfa)

5. Sial Paris 2022 Hk.

İstanbul Ticaret Odası'ndan alınan yazıda, Uluslararası ihtisas fuarlarında ülkemiz gıda sektörünün tercih edilir niteliklerinin tanıtılması büyük önem taşıdığı ifade edilmektedir.

Gıda fuarları arasında SIAL önemli bir marka olup, iki yılda bir düzenlenen SIAL Paris Uluslararası Gıda Fuarı Türkiye Milli İştirak Organizasyonu 1986 yılından itibaren Odamızca düzenlenmektedir.

SIAL Paris 2022, 15- 19 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenecek olup, Türkiye milli iştiraki 7 ayrı ihtisas salonunda yaklaşık 7000 m² alanda İTO tarafından gerçekleştirilecektir.

Bu itibarla, SIAL Paris 2022 Türkiye milli iştirak organizasyonuna ilişkin ekte sunulan duyuru metni ve sözleşmenin üyelerinize duyurulması, ilgilenen firmaların Odamız ile temasa geçmelerinin temini hususlarında gösterilecek ilgi ve iş birliğine müteşekkir kalınacaktır.

İletişim:

Sibel Tayanç: 0212 455 61 11/sibel.tayanc@ito.org.tr

Şeyma Pekcan: 0212 455 65 07/seyma.pekcan@ito.org.tr

İdil Ayla Bahçekapılı: 0212 455 61 13/idil.aslantas@ito.org.tr

Ruken Ayata Boztaş: 0212 455 65 83/ruken.ayata@ito.org.tr

Aylin Odabaş: 0533 959 30 57/aylin.odabas@ito.org.tr

Ek-5: SIAL-PARİS-Duyuru

Ek-6: SIAL-PARİS-Sözlesme

6. Fas / Anti-Damping

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Fas tarafından ülkemiz menşeli "galvanizli tel” (Fas tarife cetveline göre 7217.20.10.00 ve 7217.20.99.00 GTİP'li) ithalatına karşı 8 Mart 2022 tarihinde bir anti-damping soruşturması başlatıldığı bildirilmektedir.

Bahse konu soruşturmaya istinaden yayımlanan açılış bildiriminin Fransızca nüshasına https://www.mcinet.gov.ma/sites/default/files/documents/Avis%20ouv%20AD%20Fil%20Galvanis%C3 %A9%202022.pdf internet adresinden ulaşılması mümkündür. Buna ilaveten, soruşturma otoritesi tarafından iletilen 9 Mart 2022 tarihli açılış raporu ekte yer almakta olup, söz konusu raporda soruşturma sürecine ilişkin ilave bilgiler yer almaktadır.

Bilindiği üzere, yerli sanayilerin, üretimini gerçekleştirdikleri benzer veya doğrudan rakip mal konumundaki bir ürün grubunun ithalatı nedeniyle uğradıklarını iddia ettikleri maddi zararı önlemek için ülkeler, ticaret politikası önlemlerine başvurabilmekte ve mevcut gümrük vergilerinin üzerine ek yükümlülükler getirebilmektedirler. Bahse konu zarar olgusu, ilgili ürün ihracatçılarının, ithalatçı ülke pazarında iç piyasalarından farklı fiyat politikaları izlemelerinden, yani damping uygulamaları ya da kamu kurumlarınca sübvanse edilen ihracatın haksız rekabete neden olması gibi nedenlerden, kaynaklanabilmektedir. Bu itibarla, Fas tarafından başlatılan mezkûr anti-damping soruşturmasında ülkemiz menşeli "galvanizli tel” ithalatının 1 Ocak 2021-31 Aralık 2021 tarihleri arasında dampingli olup olmadığı, ayrıca bu süreçte dampingli olduğu iddia edilen ülkemiz menşeli ilgili ürün ithalatının Fas yerli üretimi üzerinde bir zarara yol açıp açmadığı değerlendirilecektir. Fas soruşturma otoritesi tarafından bu hususlarda müspet karar verilmesi halinde tüm ülkemiz firmalarına anti-damping vergisi tatbik edilmesine hükmedilmesi olasılık dahilindedir.

Anılan anti-damping soruşturması, ülkemizin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anti-Damping Anlaşması'nın amir hükümleri, ilgili DTÖ içtihadı ve Fas'ın anti-damping uygulamalarına ilişkin ulusal mevzuatı çerçevesinde yürütülecektir.

Bahse konu açılış bildirimine göre, ihracatçı soru formunu doldurarak soruşturmaya taraf olmayı talep eden ihracatçıların 21 Mart 2022 tarihine kadar bildirimin 7.4 bölümünde belirtilen bilgileri, söz konusu bildirimin EK-1'inde belirlenen formatta soruşturma otoritesine iletmesi gerekmektedir. Üretici/ihracatçı firmalardan gelecek yanıtlara göre, soruşturma otoritesi bir örneklemeye gidilmesinin gerekli olup olmadığına karar verecek ve kararını 25 Mart 2022 tarihinde taraflara bildirecektir. Seçilen firmaların ihracatçı/üretici formunu talep etmesi halinde kendilerine soruşturma otoritesi tarafından soru formları iletilecek olup, 29 Nisan 2022 tarihinden önce soru formu yanıtlarının gönderilmesi gerekecektir.

Bununla beraber, ihracatçı firmalarımızca makul gerekçeler sunulması durumunda ve soruşturma otoritesince bunların kabul edilmesi halinde soru formunun teslimi için süre uzatımı temin edilmesi imkan dahilinde olabilecektir. Soru formuna verilen cevaplar doğrultusunda soruşturmaya taraf olan firmalarımız için bireysel damping marjları hesaplanacaktır. Öte yandan, ilgili herhangi bir tarafın belirlenen süreler içerisinde gerekli bilgileri vermeyi reddettiği veya soruşturmayı engellediği durumlarda, mevcut veriler esas alınarak (facts available) olumlu veya olumsuz ön ve nihai belirlemeler yapılabilecektir. Dolayısıyla, ilgili herhangi bir tarafın işbirliği yapmaması ve bu nedenle ilgili bilgilerin yetkili mercilere verilmemesi halinde, bu durumun ilgili tarafların işbirliği yaptığı duruma kıyasla, söz konusu tarafın daha az lehine olan bir sonuca yol açması ihtimal dahilinde olacaktır.

Bu itibarla firmalarımızın Bakanlığımız internet adresinde "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan "TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgeleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları” incelenmesinde fayda görülmektedir.

Söz konusu soruşturma kapsamında ihracatımızın ve ihracatçılarımızın savunulması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına Bakanlığımızca yazılı ve şifahi görüşler Fas makamlarına tevdi edilecektir. Bununla beraber, anılan soruşturmaya ülkemiz özel sektörünü temsilen ilgili ihracatçı Birliğimizin de taraf olup yukarıda belirtilen TİM uygulama usul ve esasları kapsamında avukatlık/danışmanlık hizmeti alarak ülkemiz ihracatçılarını savunması imkânı mevcut bulunmaktadır.

Bilgilerini ve söz konu soruşturmaya ilişkin olarak önümüzdeki dönemde izlenecek yol haritasının belirlenmesi amacıyla zoom üzerinden bir toplantı tertip edilmesi yönünde söz konusu ürün ihracatçısı firmalarımızın talebi olup olmadığı en geç 15 Mart 2022 mesai bitimine kadar eo@baib.gov.tr iletilmesi gerekmektedir.

Ek-7: Açılış Raporu

7. Arjantin / Vinil Klorür Polimer Profiller Anti-Damping Soruşturması

İlgi: 13.12.2021 tarihli ve 2021/225 sayılı sirkülerimiz

İlgide kayıtlı sirküler konusu Arjantin tarafından ülkemiz menşeli "Açıklıkların veya mahfazaların imalatında kullanılan tipteki vinil klorür polimer profiller” (Arjantin tarife cetveline göre 3916.20.00 GTİP'li) ithalatına karşı yürütülen anti-damping soruşturması kapsamında Buenos Aires Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atılfa T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Arjantin tarafından intikal ettirilen bir örneği ekli 11 Mart 2022 tarihli Nota iletilmektedir.

Bahse konu Nota'da, mezkur soruşturmanın kapanışına ilişkin Tebliğ'in 10/3/2022 tarihli Arjantin resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girdiği ifade edilmekte olup, söz konusu Tebliğ hükümlerinin incelenmesi neticesinde ülkemiz menşeli soruşturma konusu ürünün Arjantin'e ithalinde 1,33 ABD Doları/Kg tutarında dampinge karşı vergi tahsil edilmesinin kararlaştırıldığı ve anılan soruşturma kapsamında bir firmamız tarafından sunulan fiyat taahhüdü teklifinin kabul edildiği anlaşıldığı belirtilmektedir.

Ek-8: Nota (2 Sayfa)



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Ek-4.pdf

eK-5.pdf

eK-6.pdf

eK-7.pdf

eK-8.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.