2022/141 Sirküler (05.08.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-141

Sayın Üyemiz;

1. Fuar Duyurusu (Kenya/Nairobi)

2. Mongolia Mining 2022

3. Fuar Duyurusu (Innofood)

4. Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük

5. Fas İhale Duyurusu

6. Nahçivan Akaryakıt Vergisi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. Fuar Duyurusu (Kenya/Nairobi)

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, 26 Eylül-2 Ekim 2022 tarihlerinde Nairobi Uluslararası Ticaret Fuarı'nın, 2-6 Kasım 2022 tarihlerinde ise "Promoting Innovation and Technology in Agriculture and Trade" temasıyla "Mombasa International Show"un düzenleneceği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği bildirilmektedir.

2. Mongolia Mining 2022

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Ulan Bator Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atıfla, Moğolistan Madencilik ve Ağır Sanayi Bakanlığı koordinasyonunda ve Minex Mongolia LLC firması organizatörlüğünde 22-23 Eylül 2022 tarihlerinde Moğolistan'ın başkenti Ulan Bator'da madencilik alanında uluslararası madencilik yatırım konferansı ve aynı hafta içerisinde 21-23 Eylül 2022 tarihlerinde Mongolia Mining 2022 International Mining Expo fuarının gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Söz konusu konferansa ilişkin özet bilgi notu ve konferans programı ekte iletilmektedir. Dünya'da önemli maden rezervlerine sahip ülkelerden biri olan Moğolistan'daki madencilik sektörünün, Türk firmalarımıza önemli fırsatlar sunduğu belirtilmektedir.

Ek-1: Mongolia Mining Brief Note.

Ek-2: Mongolia Mining Mongolia Mining 2022 - International Investment Conference - Program.

3. Fuar Duyurusu (Innofood)

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Novorossisk Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği'nden alınan bir yazıya atıfla, INNOFOOD Uluslararası Forumu'nun 19-20 Eylül 2022 tarihleri arasında Rusya'nın Krasnodar bölgesinde yer alan Soçi şehrinde düzenleneceği, INNOFOOD'un gıda endüstrisi ve tarımda yenilikçi teknolojiler üzerine yıllık uluslararası bir forum olduğu, etkinliğin amacının, teknoloji geliştiricileri, hükümet liderlerini, araştırma merkezlerini, yatırımcıları, küresel ve yerli üreticileri, tarımsal holdingleri, perakende zincirlerini ve dijital hizmetleri birleşik platformda bir araya getirmek ve aynı zamanda Rusya pazarına giriş noktası sağlamak olduğu, fuarın ana bölümleri arasında; gıda endüstrisinde Ar-Ge, alternatif hammadde ve gıda kaynakları, kişiselleştirilmiş ve özel beslenme, akıllı tedarik zincirleri, biyolojik ve organik tarım, sorumlu tarım, akıllı ve yüksek verimli tarım bölümlerinin yer alacağı bildirilmektedir.

Diğer taraftan, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu fuara ilişkin detaylı bilgilere https://innofoodforum.com adresinden ve Dina Gulua +7 (926) 637-13-71 I gulua@formika.ru veya Daria Chitarra +7 (926) 691-09-40 I chitarra@formika.ru e-posta ve telefonlardan ulaşılabileceği ifade edilmekte olup, yazımız ekinde davet mektubu ve InnoFood tanıtım broşürü gönderilmektedir.

Ek-3: INNOFOOD Forumu Davet Mektubu.pdf

Ek-4: INNOFOOD Forumu Tanıtım Broşürü.pdf

4. Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atıfla, Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük'ün yürürlük kabiliyetini yitirmiş bir düzenleme olduğu ve Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kaldırılmasının uygun olacağı belirtilerek konuya ilişkin Bakanlıkları görüşleri talep edildiği bildirilmektedir.

Bilgileri ve bahse konu Tüzük hakkındaki görüş ve önerilerinizin 11/08/2022 tarihi mesai bitimine kadar eo@baib.gov.tr adresine iletilmesi gerekmektedir.

Ek-5: Mevzuat Sistemine İlişkin Kronolojik Sıralama

Ek-6: Gerekçe

5. Fas İhale Duyurusu

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan bir yazıda, Rabat Ticaret Müşavirliğimiz tarafından iletilen bir yazıya atıfla, Fas'ın Tanger — Tetouan bölgelerinin elektrik ve su dağıtım hizmetlerinden sorumlu olan Amendis firması tarafından Tanca şehri için 225/20 KV Moghogha kaynak trafo merkezinin inşaatı ve donatılması (052/22 TA nolu ihale) ve söz konusu trafo merkezinde 2 adet 225/20 KV-70 MVA trafo temini, montajı, bağlanması ve devreye alınmasına (053/22 TA nolu ihale) ilişkin iki uluslararası ihale açıldığı belirtilmektedir.

Söz konusu firma tarafından yapılan duyuruda, ihale dosyalarının, "Direction des Achats et March&s — Service Appels d'offres: Amendis Al Majd Ouartier Al Majd Rue Jeddah Majher / 4212539328028” adresinden alınabileceği veya Amendis firmasının internet sitesinden (Wwww.amendis.ma) indirilerek temin edilebileceği belirtilmiştir. İki ihaleye ilişkin tahmini bütçe ve ihalelere katılım için yatırılması gereken güvence miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Duyuru devamında başvuruların içeriği ve sunulmasının kamu ihale düzenine uygun olarak hazırlaması gerektiği, adayların "Direction des Achats et March&s — Service Appels d'offres: Amendis Al Majd Ouartier Al Majd Rue Jeddah Majher / 4212539328028” adresine taahhütlü posta ile başvurularını gönderebileceği veya aynı adrese teslim alındı belgesi karşılığında teslim edilebileceği ya da başvuru zarflarının açılacağı gün zarflar açılmadan önce ihale komisyon başkanına başvurunun teslim edebileceği; 17 Ağustos 2022 günü saat 10:00'da (Yerel saat) ihaleye ilişkin zarfların açılacağı hususlarına yer verilmektedir. Diğer taraftan 29 Temmuz 2022 günü saat 10:00'da yer ziyareti yapılacağı ifade edilmektedir.

Yukarıda özet bilgilerine yer verilen ihale duyuruları hakkında ayrıntılı bilgi ekli belgede bulunmakta olup ihaleye ilişkin dokümanların https://achats.amendis.awsmaroc.veolia.ma/achats/SitePages/AvisAppelsOffres.aspx

bağlantısından sağlanması mümkündür.

İhale Sayısı

BÜTÇE

GÜVENCE

052/22 TA

57.600.000,00 Dirhem Yaklaşık 5,621 Milyon US$

1.150.000,00 Dirhem Yaklaşık 112.231 US$

053/22 TA

31.450.000,00 Dirhem Yaklaşık 3,069 Milyon US$

630.000,00 Dirhem Yaklaşık 61.483,00 US$






Ek-7:
İhale Duyurusu

6. Nahçivan Akaryakıt Vergisi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 'den alınan bir yazıda, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele amacıyla tüm yabancı ülke araç geçişlerinde 25 Temmuz 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe konulan birtakım uygulamaların hayata geçirileceği ifade edilmektedir.

Aynı yazıda devamla, Nahçıvan topraklarını terk eden taşıtların belgelerinde kayıtlı depolarında geçirilen benzin ve/veya dizel yakıtların her 1 litresi için 0, 6 ABD Doları spesifik gümrük vergisi alınacağı, Nahçıvan topraklarında yabancı plakalı binek araçları ile yük taşıma araçlarının yakıt depoları giriş ve çıkışlarda kontrol edilerek, çıkış anında depolarında girişte bulunandan daha fazla yakıt bulunması halinde aradaki farktan yukarıda belirtilen miktarda gümrük vergisi alınacağı, tarım ve inşaat alanlarında kullanılan araçlara Nahçıvan'dan transit geçişte maksimum 300 litre akaryakıt satılacağı belirtilmektedir.



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

ek-3.pdf

ek-4.pdf

Ek-5.docx

Ek-6.docx

Ek-7.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.